Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Economist: Τι αλλαγές θα φέρει η τραγωδία της Ιαπωνίας

Και μόνο το γεγονός ότι η λέξη «τσουνάμι» είναι ιαπωνική καταδεικνύει την άμεση σχέση της χώρας με τις ξαφνικές διαθέσεις της φύσης, επισημαίνει το περιοδικό Economist.
Ο σεισμός των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 11ηςΜαρτίου - ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα και αντιστοιχεί σε ισχύ με 30.000 «Χιροσίμες»- ακολουθήθηκε από ένα τεράστιο κύμα που εξαφάνισε ολόκληρες πόλεις και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους.
Αντιμέτωποι με την καταστροφή, οι Ιάπωνες αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικοί και ...αξιοπρεπείς.  
Δεν υπήρξε η παραμικρή λεηλασία ή ελάχιστη γκρίνια, ενώ στο Τόκυο οι πολίτες περίμεναν στις ουρές για τις υποχρεώσεις τους. Παντού υπήρχε μια ήρεμη αποφασιστικότητα για ξορκιστεί το χάος με λίγη τάξη. 

Η τραγωδία μπορεί να αγγίζει άμεσα την Ιαπωνία, αλλά φαίνεται ότι μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει όλο τον κόσμο.  
Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές κλονίστηκαν υπό το φόβο του αντίκτυπου από την καταστροφή στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ωστόσο η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας κατεύνασε τον οικονομικό πανικό με τεράστιες ενέσεις ρευστότητας. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη συνολική ζημία ξεπερνά τα 100 δισ., αλλά δεν αρκεί για να καταστρέψει μια πλούσια χώρα. Οι διακοπές του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας θα βλάψουν την ανάπτυξη και ορισμένες ασιατικές αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα.

Όμως κάποιες νέες δαπάνες υποδομής, θα αντισταθμίσουν την καταστροφή από το σεισμό. Πάντως όλες αυτές οι εκτιμήσεις μπορούν να αλλάξουν δραματικά αν επιδεινωθεί δραματικά η πυρηνική κρίση.

Ακόμη και αν το πυρηνικό ατύχημα τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο και η απελευθέρωση της ραδιενέργειας αποδειχθεί μικρή, ώστε να βλάψει τη δημόσια υγεία, το ατύχημα αυτό θα έχει τεράστια επίδραση στην πυρηνική βιομηχανία, τόσο εντός όσο και εκτός Ιαπωνίας. 
Η Γερμανία έθεσε ήδη σε αναμονή τα σχέδια της για την παράταση ζωής των πυρηνικών σταθμών της, ενώ τα βήματα της Αμερικής προς την κατασκευή νέων αντιδραστήρων θα επιβραδυνθούν. Η Κίνα επίσης ανακοίνωσε ότι κάνει μια παύση στα φιλόδοξα πυρηνικά της σχέδια.

Πάντως η Ιαπωνία είναι στην πιο οδυνηρή θέση. Αν εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να δεσμευτεί με μαζικές εισαγωγές φυσικού αερίου ή άνθρακα.
Μερικές φυσικές καταστροφές αλλάζουν την ιστορία. Το τσουνάμι στην Ιαπωνία μπορεί να είναι μία από αυτές 
Η τριβή της Ιαπωνίας με τις καταστροφές έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους τραγωδίες ακολουθούνται από μεγάλες αλλαγές.

Μετά το σεισμό του 1923, στράφηκε στον μιλιταρισμό. 
Μετά την ήττα της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την εγκατάλειψη των ατομικών βομβών, ευαγγελίστηκε την ειρηνική ανάπτυξη.

Η νέα αυτή καταστροφή φαίνεται πιθανό να έχει μια εξίσου τεράστια επίδραση στην ψυχή του έθνους.  
Μπορεί η εντυπωσιακή ανταπόκριση του ιαπωνικού λαού στην καταστροφή και το δέος που προκάλεσε στον υπόλοιπο κόσμο, να τονώσει την αυτοπεποίθηση της χώρας, που τόσο έχει ανάγκη. 
Μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε μεγάλες πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Επίκαιρα

2 σχόλια:

Stathis είπε...

Moody's: Εμπιστοσύνη στην ιαπωνική οικονομία
21/03/2011 - 11:48
Την ώρα που η Ιαπωνία προσπαθεί να ελέγξει τα επίπεδα ραδιενέργειας που εκλύονται από τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's θεωρεί ότι η ιαπωνική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί μετά τον καταστρεπτικό σεισμό, αλλά η κυβέρνηση της χώρας έχει τα μέσα δημοσιονομικής και πιστωτικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.



Σε έκθεσή του, ο οίκος αναφέρει πάντως, ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος υποχώρησης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της πιστοληπτικής ικανότητάς της.

«Αν η ιαπωνική κυβέρνηση αποτύχει στις προσπάθειές της να περιορίσει την επέκταση της ραδιενέργειας από τη Φουκουσίμα, μπορεί να ακολουθήσει μία μεγάλη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας», αναφέρει η έκθεση.

«Αν αυτό συνδυασθεί με την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος που θα προκαλέσει μία μεγάλη καθυστέρηση στην επαναφορά της παραγωγής στα προ του σεισμού επίπεδα, το ΑΕΠ της χώρα για όλο το έτος θα μειωθεί», συνεχίζει η έκθεση, ενώ στη συνέχεια σημειώνει:

«Ωστόσο, η ιαπωνική Κυβέρνηση έχει τα αναγκαία κεφάλαια και την πιστοληπτική ικανότητα να αντιμετωπίσει την καταστροφή, η οποία μπορεί να έχει διπλάσιο κόστος σε σχέση με τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό στη χώρα, που έγινε το 1995 στο Κόμπε».

Ο οίκος Moody's επεσήμανε ότι αναμένει πως η ιαπωνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, εν μέρει χάρη στις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση.

Ο οίκος αναμένει, επίσης, ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη στα ιαπωνικά ομόλογα.



«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ιαπωνική οικονομία έδωσε και ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος δήλωσε ότι ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία δεν πρέπει να προκαλέσουν πωλήσεις ιαπωνικών μετοχών, αλλά αντίθετα αποτελούν «αγοραστική ευκαιρία».

«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ανοικοδόμηση, αλλά το οικονομικό μέλλον της Ιαπωνίας δεν θα αλλάξει. Αν είχα ιαπωνικές μετοχές, σίγουρα δεν θα τις πωλούσα», είπε ο κ. Μπάφετ.

annonymous είπε...

Καλημέρα, καθώς διαβάζετε αυτό, ξέρετε ότι τα προβλήματά σας έχουν λυθεί στα μισά, μόνο αν μπορείτε να κάνετε ενέργειες σχετικά με αυτά επειδή είναι ένας ισχυρός πνευματικός άνθρωπος εκεί έξω που ονομάζεται Dr Ajayi και τον γνώρισα διαβάζοντας κάποιο άρθρο στο διαδίκτυο, έχετε προβλήματα στη σχέση σας και θέλετε μια μόνιμη λύση ή έχετε οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την υγεία, ο Δρ Ajayi θα σας θαυμάσει με το υπέροχο δυνατό του επικοινωνήστε μαζί του στο whatsapp: +2347084887094 ή στο email: drajayi1990@gmail.com Με βοήθησε με ένα ξόρκι που έφερε τον σύζυγό μου στο σπίτι μετά από 9 μήνες του χωρισμού