Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

O Iron Man νίκησε και τα capital controls - Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι επιβλήθηκαν τον ντροπιαστικό Ιούνιο του 2015

ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ TURNAROUND STORY

Σφραγίδα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τις εγχώριες τράπεζες επανέρχεται από την κυβέρνηση με την πλήρη άρση των capital controls που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης-που εξελίσσεται στον πιο συναρπαστικό πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης ξεπερνώντας σε αποφασιστικότητα και ταχύτητα ακόμη και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Τέσσερα χρόνια ανασφάλειας παίρνουν τέλος και ανοίγει ένας νέος κύκλος, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, αφού δεν είναι μόνο πρακτικό το θέμα των...
κεφαλαιακών ελέγχων αλλά και σημειολογικό για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα που πλέον δεν θα «βλέπει» στην Ελλάδα μια χώρα τριτοκοσμική.
Γράφει η Gillian Rothschild
Από τον Ιανουάριο του 2015, οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή εκατομμυρίων καταθέσεων με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούνιο του 2015 και τους δραματικούς περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών.
Η σχετική νομοθετική διάταξη έχει λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας το οποίο έχει ήδη συγκαλέσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, όπως επίσης την έγκριση των θεσμών αλλά και του τραπεζικού συστήματος, και θα τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Το υπουργείο Οικονομικών ήταν έτοιμο θεσμικά ούτως ώστε να προχωρήσει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που έχουν απομείνει στην ελληνική αγορά και είχε εγκαίρως στείλει στην Κομισιόν το πλήρες νομοθετικό «πακέτο» που περιλάμβανε τη διάταξη νόμου, την εισηγητική έκθεση, αλλά και την έκθεση συνεπειών της ρύθμισης.
Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θεωρείται κρίσιμη για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το σύνολο της οικονομίας. Η τελευταία κίνηση «χαλάρωσης» έγινε τον περασμένο Οκτώβριο ενώ πλέον ουσιαστικά οι έλεγχοι που παραμένουν είναι πολύ περιορισμένοι. Έχουν επιτραπεί χωρίς κανέναν περιορισμό αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με όριο τα 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα σε αυτή την περίπτωση.
Η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος επιτρέπεται για ποσό έως 10.000 ευρώ, ενώ επιτρέπεται και η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες μέχρι του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη και ανά ημερολογιακό δίμηνο.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στο τέλος της περιόδου παράτασης του ελληνικού προγράµµατος διάσωσης χωρίς συµφωνία για περαιτέρω επέκταση µε τους πιστωτές της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να μην αυξήσει περαιτέρω το επίπεδο του δανεισµού των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισµό Παροχής Ρευστότητας (ELA), το οποίο είχε προσεγγίσει ήδη τα 90 δισ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε άµεσα τις ελληνικές τράπεζες για τρεις εβδοµάδες –από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, ως τις 20 Ιουλίου–, ενώ εφαρµόστηκαν έλεγχοι στα τραπεζικά εµβάσµατα από ελληνικές τράπεζες σε ξένες τράπεζες και τα όρια για αναλήψεις µετρητών περιορίστηκαν σε µόλις 60 ευρώ ανά ηµέρα, προκειµένου να αποφευχθεί η ανεξάντλητη φυγή καταθέσεων και η πλήρης κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος.
Tην ίδια ώρα όπως μεταδίδει το Capital.gr, φως στην άκρη του τούνελ βλέπει το ελβετικό fund Reyl Group για την Ελλάδα τονίζοντας πως η χώρα έχει πλέον όλα τα εφόδια να αποτελέσει το επόμενο παγκόσμιο turnaround story. Όπως επισημαίνει σε ανάλυση προς τους πελάτες του, μετά από μια παρατεταμένη και οδυνηρή εποχή λιτότητας η Ελλάδα έχει αρχίσει να γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι απολύτως κατανοητό ότι ο ελληνικός λαός χρειάζονταν μια αλλαγή και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αντανακλά αυτή την επιθυμία. Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις είναι τα κυριότερα θέματα στην ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος, με τις μεταρρυθμίσεις να έρχονται πρώτες, καθώς αναμένεται μια σειρά αλλαγών κυρίως στον φορολογικό τομέα, κάνοντας έτσι την Ελλάδα να αποτελέσει μία ελκυστική επενδυτική ευκαιρία.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η Reyl Group είναι εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με βάση τη Γενεύη με διεθνή παρουσία, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες επενδυτικής στρατηγικής σε ιδιώτες και θεσμικούς, ενώ το ενεργητικό της διαμορφώνεται στα 15 δισ. ελβετικά φράγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: