Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Σύγκρουση Τσίπρα - Καμμένου ή ακόμη ένα στημένο παιχνίδι του καταρρέοντος Κυβερνητικού Θιάσου;

Μπορεί η ένταση στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων να έχει χτυπήσει φαινομενικά "κόκκινο" μετά και τα όσα πρωτοφανή, τραγελαφικά έως και... σχιζοφρενικά εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ώρες σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, μετά τις "πρωτοβουλίες" (;) Καμμένου, η καχυποψία όμως από την πλευρά της Αντιπολίτευσης είναι μεγάλη.
Όντως οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης ή  πρόκειται για ακόμη ένα στημένο παιχνίδι του της κυβέρνησης; 
Στην πρώτη περίπτωση, εάν δηλαδή πρόκειται για αληθινή σύγκρουση, το λογικό θα ήταν... να ζητήσει ο πρωθυπουργός την παραίτησή του υπουργού Άμυνας και να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις και ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.
Κάτι τέτοιο δε φαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον και με βάση τις αντιδράσεις. Μάλλον πιο βολικό και για τους δυο είναι το σενάριο της «δύσκολης συγκατοίκησης» μέχρι να λυθεί το συμφωνητικό ενός επωφελούς και για ΣΥΡΙΖΑ

Με καθυστέρηση μίας ημέρας βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο για την «αυτόνομη» εξωτερική πολιτική που ακολουθεί.
Μετά την πρώτη «παγωμάρα» και τις χλιαρές χθεσινές δηλώσεις ήρθε το "τσουνάμι" επικρίσεων και αιχμών κατά του υπουργού Άμυνας, καθώς και ένα έμμεσο μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, είπε: «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ' επέκταση στην ευρύτερη περιοχή».
Ακόμα, οι υπουργοί και βουλευτές που μίλησαν για τον Πάνο Καμμένο έδωσαν μια εικόνα κυβέρνησης που καταρρέει.
Ωστόσο, το σκηνικό ρήξης θα επιβεβαιωθεί μόνον εφόσον πράγματι υπάρχουν συγκρούσεις και όχι πολιτικά παιχνίδια με σκοπό τη διάσωση του Πάνου Καμμένου πολιτικά και ενδεχομένως μια διέξοδο σε περίπτωση που στα Σκόπια σε περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως και να έχει, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της.
Εάν υπάρχει πραγματικά τόσο μεγάλη αποδοκιμασία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, τότε δεν μπορεί και να συνεχίσει να συγκυβερνά μαζί του.
Εάν δεν είναι τόσο μεγάλη η απόσταση, πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες ποια ακριβώς είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική, εάν υπάρχουν Plan B, ποιοι οι κίνδυνοι αλλά και ποια τα προσδοκώμενα οφέλη από τις όποιες επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: