Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τι κερδίζει και τι χάνει ο Τσίπρας - Πού έκανε πίσω και πού οι εταίροι

Τι κερδίζει και τι χάνει ο Τσίπρας - Πού έκανε πίσω και πού οι εταίροι

Κέρδη και ζημίες μετρά ο Πρωθυπουργός στη δραματική σύνοδο Κορυφής η οποία αναμένεται να επαναληφθεί στις 3 π.μ μετά την δεύτερη διακοπή και την δεύτερη συνεδρίαση της τετραμερούς με Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ.

02:58 Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας:

Πέτυχε
  • Να αποσυρθεί - τουλάχιστον προσωρινά η απειλή του προσωρινού Grexit από το τελικό κείμενο.
  • Να αποσυρθεί η μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ και των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε fund στο Λουξεμβούργο.
Εχασε:
  • Την εγκατάλειψη του ΔΝΤ - το ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
  • Η ιδέα του Ταμείου με τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, δεν έχει εγκαταλειφθεί. Πιθανότατα θα έχει λιγότερα δισ. από περιουσιακά στοιχεία, αν και η έδρα του θα παραμείνει στην Αθήνα
  • Οριστικά - και ίσως και εγγράφως - εγκαταλείπει την ιδέα της διαγραφής του χρέους. Παραμένει απλώς η ιδέα της αναδιάρθρωσης.
Ρούτε: Εφαρμόστε όλες τις εκκρεμότητες από το πρώτο μνημόνιο
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαιτεί τώρα να εκπληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις από το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο!
Σύμφωνα με τον Ian Traynor, ο Ελληνας πρωθυπουργός αρνείται να χάσει και έχει κερδίσει κάποιες υπαναχωρήσεις από τους πιστωστές. Πιθανόν έχει «βυθίσει» την ιδέα της μεταφοράς των ελληνικών περριουσιακών στοιχείων 50 δισ. ευρώ σε fund του Λουξεμβούργου υπό τον έλεγχο της αναπτυξιακής τράπεζας της Γερμανίας KfW. Θα μπορούσε να είναι λιγότερα περιουσιακά στοιχεία όπως και να μην μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο. 
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός πιθανόν έχει επιτύχει να εγκαταλειφθεί η απειλή περί προσωρινού Grexit.
Guardian: Τέλος το σχέδιο για το Ταμείο
Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Guardian στις Βρυξέλλες Ιαν Τρέινορ, «το σχέδιο να μεταφερθεί το ταμείο με τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ είναι «νεκρό». Καμία πιθανότητα για 50 δισ, ίσως όχι στο Λουξεμβούργο, αλλά να είναι πίσω στην Αθήνα. Καλύτερη γλώσσα στον Τσίπρα για την ελάφρυνση του χρέους».
Οι όροι που έθεσε ο Τσίπρας
Μετά την δεύτερη διακοπή απόψε στη Σύνοδο Κορυφής, πηγή που βρίσκεται στις συνομιλίες, κάνει λόγο για τέσσερις όρους που έχει θέσει η Αθήνα στο τραπέζι των Βρυξελλών και προσπαθεί να τους «κερδίσει».
Πολλοί δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα του ESM, επιζητά ισχυρότερη δέσμευση/ διατύπωση για το χρέος απόψε, ζητά να δοθεί σήμα στην ΕΚΤ για διατήρηση του ELA και στήριξη των ελληνικών τραπεζών αύριο Δευτέρα και απορρίπτει την πρόταση για ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτά θέτει ως όρους ο Τσίπρας:
1. Να μη συμμετέχει το ΔΝΤ
2. Σαφέστερη δήλωση για το χρέος
3. Σήμα προς την ΕΚΤ για διατήρηση του ELA
4. Να απορριφθεί η ιδέα για τα 50 δισ. αποκρατικοποιήσεων
Διαβάστε τα tweets των δημοσιογράφων:

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: