Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

«Φάπα» Standard & Poor's σε Τρόικα: Παράλογες οι απαιτήσεις τους λέει αναλυτής

Όταν οι ίδιες οι αγορές επισημαίνουν ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλότεροι απ' ότι χρειάζεται για τη μείωση του Χρέους κι ότι σε διαφορετική περίπτωση τίθενται σε κίνδυνο οι προοπτικές ανάπτυξης, τότε είναι προφανές ότι η επιμονή της Τρόικας με το δημοσιονομικό «κενό» κινείται στη σφαίρα του παραλογισμού.

Τη... «φάπα» στην Τρόικα δεν έδωσε κάποιος... αριστερόφρων αλλά ο γνωστός αναλυτής και υψηλόβαθμο στέλεχος της Standard & Poors, Marko Mrsnik...
Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αμφισβήτησε επί της ουσίας τις πρακτικές των δανειστών της Ελλάδας στο δημοσιονομικό πεδίο, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 2%, κάτι που είναι συμβατό και με περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης». 
Το στέλεχος της S&P παρατήρησε, δε, ότι εάν το ΑΕΠ «τρέξει» με μεγαλύτερους ρυθμούς, τότε ο πήχης θα κατέβει ακόμα πιο χαμηλά από το 150%, όπου υπολογίζεται ότι θα βρεθεί στο τέλος του 2017.
Στην πραγματικότητα, ο αναλυτής του ενός εκ των τριών Οίκων Αξιολόγησης, που ρυθμίζουν την... κυκλοφορία στις αγορές, συντάχθηκε με την άποψη που αποτυπώθηκε και στην τελευταία Έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται, μεν, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά όχι σε βάρος της ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι, από την πρώτη κιόλας στιγμή που είχε δημοσιοποιηθεί το βασικό σενάριο της Τρόικας για τη μείωση του Χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, δηλαδή κάτω από το 120% του ΑΕΠ το μακρινό 2022, είχε επισημανθεί ότι οι βασικές παράμετροι αυτού του σεναρίου κινούνται στα όρια του παραλόγου.
Κι αυτό γιατί ενώ υπολογίζει σε ρυθμούς ανάπτυξης που διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 3,3%, παράλληλα ζητάει πρωτογενή πλεονάσματα σταθερά πάνω από 4% του ΑΕΠ, με εξαίρεση το 2015 που ο πήχης έχει τεθεί στο ούτως ή άλλως υψηλό 3%. 
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; 
Σωρευτικά πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 75 δισ ευρώ μέσα στην επόμενη 8ετία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: