Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Παρουσίαση μιας σημαντικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για όλο το Νομό Δράμας

«GIS Περιβαλλοντικών Αδειών και Δεδομένων»

Μια εφαρμογή μηδενικού κόστους από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας.

Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ενδιαφέρουσα εφαρμογή παρουσιάστηκε χθες το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η οποία έχει να κάνει με τις περιβαλλοντικές άδειες και όχι μόνο σε όλο το νομό Δράμας. 
Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας μπορεί πλέον ο κάθε ενδιαφερόμενος, είτε πρόκειται για υπηρεσίες ή για...
τους πολίτες, να βρει στοιχεία για περιβαλλοντικές άδειες, τα δεδομένα τους, σε ότι αφορά για παράδειγμα κτηνοτροφικές μονάδες, βιοτεχνίες – βιομηχανίας, εργαστήρια, γεωτρήσεις κ.ά.
Η εφαρμογή σχεδιάστηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Δράμας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής, με μηδενικό κόστος και ήδη από την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (http://www.pedramas.eu/).
Την εφαρμογή παρουσίασε στους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς και υπηρεσίες ο κ. Ευάγγελος Μαλκάκης, αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιάννης Ξανθόπουλος.
MalkakisΌπως είπε ο κ. Μαλκάκης, πρόκειται για μια καινοτόμο εφαρμογή που αφορά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κυρίως και τα περιβαλλοντικά δεδομένα στο νομό Δράμας. Όπως εξήγησε, «η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση τόσων των υπηρεσιών όσο και του πολίτη, με την τεχνολογία του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS), με σκοπό να αποτυπωθούν διάφορες δραστηριότητες και έργα στο νομό Δράμας, τα οποία να είναι προσβάσιμα σε υπηρεσίες και πολίτες. Δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την αύξηση της παραγωγικότητας και της καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών, όσο και για την ενημέρωση του πολίτη για τις αδειοδοτήσεις που γίνονται από τη υπηρεσία αλλά και προς άλλες υπηρεσίες».

Τι προσφέρει το GIS
Η εφαρμογή «GIS Περιβαλλοντικών Αδειών & Δεδομένων Π.Ε. Δράμας» προσφέρει ελεύθερα σε πολίτες και υπηρεσίες πληροφορίες τόσο για την τοποθεσία όσο και για τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των περιβαλλοντικά αδειοδοτούμενων έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Β (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες, βιοτεχνίες-βιομηχανίες, εργαστήρια, γεωτρήσεις) στον Ν. Δράμας.
Με τη βοήθεια λεπτομερών ψηφιακών χαρτών παρουσιάζονται δραστηριότητες και έργα από το 1995 μέχρι σήμερα, αποτυπώνοντας με τον πλέον εύληπτο και προσβάσιμο τρόπο έναν ιδιαίτερα χρήσιμο και σημαντικό πλούτο πληροφοριών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών απειλών, καθώς επισημαίνονται αναλυτικά οι προστατευόμενες περιοχές και οι περιβαλλοντικοί πόροι που χρίζουν προστασίας στον Ν. Δράμας.
Επισημαίνεται πως η εφαρμογή έχει δυναμικό χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει πως θα επικαιροποιείται τακτικά, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίζεται με νέες κατηγορίες έργων και δραστηριοτήτων.
Η παρούσα πρώτη έκδοση περιλαμβάνει:
Το ανάγλυφο του Νομού Δράμας
Το κύριο οδικό δίκτυο του Ν. Δράμας
Το κύριο υδρογραφικό δίκτυο του Ν. Δράμας.
Τους οικισμούς του Ν. Δράμας
Τις ενταγμένες περιοχές στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura2000 για το Ν. Δράμας.
Τα περιβαλλοντικά αδειοδοτημένα δημόσια έργα κατηγορίας Β (αναφορικά  με την περιβαλλοντική αδειοδότηση) για το Ν. Δράμας.
Διευκρινίζεται πως το ελάχιστο εκείνο ποσοστό έργων/δραστηριοτήτων που έχουν επισημανθεί ως αποτυπωμένα «κατά προσέγγιση» αναφέρεται σε περιπτώσεις για τις οποίες ήταν αδύνατη η εύρεση αναλυτικών στοιχείων. Ακόμη και για τις περιπτώσεις αυτές ωστόσο καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η κατά προσέγγιση τοποθέτησή τους στο χάρτη να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.
Η εφαρμογή έχει αποκλειστικά πληροφοριακό χαρακτήρα και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας 2012.

Ξανθόπουλος: Κακά και καλά παραδείγματα
Μια κάπως πρωτότυπη δήλωση για κακούς και καλούς δημοσίους υπαλλήλους και κακούς και καλούς πολιτικούς, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ξανθόπουλος, λέγοντας συγκεκριμένα:
«Υπάρχουν κακά παραδείγματα σε όλους τους χώρους, τα οποία δυστυχώς τους χαρακτηρίζουν. Κακοί υπάλληλοι, δημιουργούν την άποψη στον κόσμο – κακώς για μένα – ότι όλη δημόσια διοίκηση δεν λειτουργεί καλά. Το ίδιο γίνεται και στον πολιτικό χώρο. Κακά παραδείγματα πολιτικών, απαξιώνουν όλο τον χώρο, όπως η περίπτωση του κ. Λιάπη. Κακά παραδείγματα στους συνδικαλιστές απαξιώνουν τους χώρους και έχουμε και ανάλογο φαινόμενο το οποίο έγινε γνωστό στην ελληνική κοινωνία, μετά από τις φορολογικές δηλώσεις των βουλευτών.
Όλα αυτά νομίζω ότι αδικούν τους χώρους αυτούς, και θα έλεγα μέσα σ’ αυτή την γενικότητα, ωφελούνται αυτοί οι οποίοι παρανομούν.
Το σημερινό παράδειγμα εδώ, των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν υπάλληλοι και υπηρεσίες οι οποίες δουλεύουν παραπάνω, υπερβάλλουν των απλών, καθημερινών καθηκόντων τους, και δημιουργούν εφαρμογές προς όφελος των Δραμινών πολιτών.
Μια τέτοια ενέργεια είναι η παρουσίαση του GIS και τέτοιες ενέργειες θα υπάρξουν και στο μέλλον, τόσο από το μόνιμο προσωπικό όσο και από τα νέα πεντάμηνα που θα προσληφθούν σύντομα, 170 νέους επιστήμονες, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν σε παρόμοιες εφαρμογές. Ο ελληνικός λαός πληρώνει και πρέπει να υπάρχει ανταπόδοση στις δαπάνες οι οποίες γίνονται.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: