Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Κίνηση ματ από τον Πούτιν

Τελικά τους την... έφερε ο Πούτιν. Εκεί που ετοιμάζονταν να του «δώσουν ένα μάθημα» υποβαθμίζοντας τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι (ένα σημαντικό στοίχημα για τον Πούτιν) με αφορμή την ψήφιση μιας σειράς αυταρχικών νόμων αλλά και τα δικαστικά σίριαλ που έχουν παιχτεί με το συγκρότημα Pussy Riot και τους ακτιβιστές της Greenpeace, ο Ρώσος πρόεδρος, με μια κίνηση ματ τους αφόπλισε.

Η συμβολική αξία της απελευθέρωσης του πρώην μεγιστάνα Χοντορκόφσκι, ενός ανθρώπου που τα διεθνή Μ Μ Ε είχαν φτάσει σε σημείο να αποκαλούν «προσωπικό κρατούμενο του Πούτιν», είναι τόσο μεγάλη και τόσο συναισθηματικά φορτισμένη που καλύπτει - για περιορισμένο χρονικό διάστημα - όλα τα υπόλοιπα και χαρίζει στο Κρεμλίνο το πολύτιμο «διπλωματικό μομέντουμ»...
που επιδιώκει για τη φιέστα του Σότσι.

Η απόφαση του Πούτιν να δώσει χάρη στον ορκισμένο εχθρό του εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική «καρότου και μαστιγίου» που εφαρμόζει με αρκετά μεγάλη επιτυχία το τελευταίο διάστημα στον διεθνή στίβο. Παρά τις επιθέσεις που δεχόταν η Μόσχα από τη Δύση για τη δεκαετή κράτηση του πρώην μεγιστάνα, παρά την κατακραυγή για τη φυλάκιση των μελών των Pussy Riot ή την παρατεταμένη κράτηση των οικολόγων ακτιβιστών, το Κρεμλίνο αγνοούσε επιδεικτικά τις επικρίσεις και έκανε τη κίνησή του τη στιγμή που θεώρησε ότι θα αποκομίσει από αυτήν το μέγιστο όφελος. Τι κι αν την ίδια μέρα η Δούμα ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει την «προπαγάνδα ομοφυλοφιλίας»; Ουδείς ασχολήθηκε με αυτό. Την ίδια ώρα, η ρώσικη διπλωματία κερδίζει τη μια μάχη μετά την άλλη σε μια σειρά από «ανοιχτά» μέτωπα διεθνώς, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της στην παγκόσμια αρένα:

Χωρίς τις συνήθεις απειλές, η Μόσχα κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στο ζήτημα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, βγάζοντας μάλιστα την αμερικάνικη κυβέρνηση από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει και αποσοβώντας μια νέα στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Μέση Ανατολή. Το αποτέλεσμα της ρώσικης παρέμβασης ήταν μια συμφωνία για διεθνή έλεγχο των χημικών της Συρίας.

Παρομοίως, η Μόσχα πίεσε όσο λίγοι για τη διπλωματική διευθέτηση της κρίσης με το Ιράν, κι αν εξελιχθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη, τότε το Κρεμλίνο θα είναι σε θέση να επιχειρηματολογήσει με «άλλον αέρα» κατά της ανάπτυξης της αντι-πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, η οποία – υποτίθεται – ότι έχει στόχο την αποτροπή μιας πυρηνικής επίθεσης από το Ιράν.

Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: