Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Σύμβουλοι με 1 ευρώ την ημέρα

Την παροιμία που λέει ότι στην Ελλάδα αν πετάξεις πέτρα θα βρεις σκύλο ή κεφάλι προέδρου ίσως να την έχετε ακούσει...

Δεν μας τελείωσαν οι πρόεδροι, αλλά αντικαταστήσετε τους σκύλους με τους συμβούλους θα έχετε μια εικόνα της σημερινής επιχειρηματικής πραγματικότητας.

Σύμβουλοι διαχείρισης περιουσίας, σύμβουλοι ακινήτων, σύμβουλοι Μάρκετινγκ, σύμβουλοι επιχειρήσεων, σύμβουλοι οικογενειακού προγραμματισμού και η λίστα δεν έχει τελειωμό. 
Έχουμε φτάσει να είμαστε 2 σύμβουλοι για κάθε ζωντανό πλάσμα...

Αφορμή για τα γραφόμενα αποτέλεσαν διάφορες δημοσιεύσεις που αναζητούν «Υποψήφιους να συμβουλευτούν» και ως επιχείρημα προβάλλουν το εξαιρετικά χαμηλό ή και μηδενικό κόστος, το είδαμε και αυτό, για λόγους λέει δημιουργίας πελατολογίου, στου κασίδη το κεφάλι δηλαδή...

Ας σοβαρευτούμε όμως, αν μπορούμε δηλαδή. 
Φτάσαμε να κρύβουμε τη ιδιότητα μας και να προσπαθούμε να την καμουφλάρουμε στολίζοντας την με άλλους λεκτικούς προσδιορισμούς γιατί όπως πάμε σε λίγο ίσως η έννοια του «Συμβούλου» να προκαλεί τρόμο όπως αυτή του νεκροθάφτη, χωρίς να έχω τίποτα με τη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία, απλά με την έννοια του ότι κανείς δεν τον θέλει για τον εαυτό του. Ο λόγος, οι κακές παρεχόμενες υπηρεσίες, οι συμβουλές που οδήγησαν σε αδιέξοδα, οι πρακτικές που δεν έλυσαν προβλήματα που όμως ήταν οι «φθηνότερες της αγοράς», όπως προβάλλονται με το χιλιοαντεγραμμένο σλόγκαν.
Τι σημαίνει όμως κατά τη γνώμη μας συμβουλευτική επιχειρήσεων και γιατί δεν κοστίζει 1 € την ημέρα.
Ο σύμβουλος παρεμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα ή όταν εντοπίζει επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπως είναι τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα. Η διαδικασία που ακολουθεί είναι μελετά την κατάσταση και εφαρμόζει λύσεις που οδηγούν στην αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος ή αξιοποίηση της ευκαιρίας. Οι λέξεις κλειδιά είναι μελετά και εφαρμόζει. Η μελέτη αφορά στη σχολαστική εξέταση της οργανωτικής και παραγωγικής λειτουργίας της επιχείρησης για τον εντοπισμό των αιτιών δημιουργίας του προβλήματος ή τους τρόπους αξιοποίησης της ευκαιρίας, έρευνα της αγοράς, την παρακολούθηση του ανταγωνισμού και τη διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων που θα οδηγήσουν στη βέλτιστη και αποδοτικότερη λειτουργία της επιχείρησης. Η εμπλοκή του δεν σταματά όμως εδώ, αντιθέτως βρίσκεται στην επιχείρηση και εφαρμόζει όσα προτείνει παρακολουθώντας την εξέλιξη και πραγματοποιώντας τις απαιτούμενες προσαρμογές, ενώ εκπαιδεύει παράλληλα τα αρμόδια στελέχη.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, χωρίς να απαιτείται λεπτομερής ανάλυση, ότι πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί γνώσεις και εμπειρία, αλλά κυρίως αυξημένο χρόνο ενασχόλησης με τη συγκεκριμένη επιχείρηση στην έδρα της. Συχνά μάλιστα δεν αρκεί ένας μόνο άνθρωπος, αλλά μια ομάδα ειδικών που κατευθύνεται από τον επικεφαλής σύμβουλο προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των επιμέρους στόχων που προκύπτουν από τη στρατηγική που έχει επιλεγεί.
Αξίζει λοιπόν αυτή η διαδικασία να αμείβεται με 1 € την ημέρα;
Τάσος Γούσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: