Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

"Η σύγκρουση των Θεών"! Πόλεμος αποστράτων.

Του Σ.Γ.Δροσουλάκη Αντιναυάρχου ΠΝ εα.

Στην απαρχή της δημιουργίας, όπως περιγράφει ο Ησίοδος, οι Τιτάνες πολέμησαν εναντίον του πατρός των Ουρανού και κυρίαρχου του Σύμπαντος, για την ανατροπή της καθεστηκίας τάξεως.
Την νίκη των Τιτάνων ακολούθησαν νέοι πόλεμοι μεταξύ των θεών, η Τιτανομαχία και η Γιγαντομαχία, το τέλος των οποίων βρήκε τον Δία και τους Ολύμπιους να κυριαρχούν.



Μετά από 4000 χρόνια, στον ίδιο χώρο, ένας νέος πόλεμος έχει ξεκινήσει, η ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΜΑΧΙΑ. 
 Οι νέες ενώσεις αποστράτων, ως νέοι Τιτάνες, πολεμούν για την ανατροπή των παλαιών ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ που, ως νέος Ουρανός, κρατούν τα σκήπτρα του βασιλείου των Αποστράτων. Ο πόλεμος σφοδρός, η έκβαση αμφίροπη...


Πως όμως προέκυψε αυτή η σύγκρουση;
Ποιό είναι το διακύβευμα σε αυτόν τον πόλεμο;

 

Για την ιστορία οι Ενώσεις Αποστράτων, ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ έλαβαν την σημερινή τους μορφή με νόμο του 1972, έχοντας ιδρυθεί οι μεν δύο πρώτες στα τέλη της δεκαετίας του '30 η δε ΕΑΑΑ το 1945. Με βάση την νομολογία αποτελούν ΝΠΔΔ, υπαγόμενα στον ΥΕΘΑ μεσω των αντιστοίχων Γενικών Επιτελείων και στις οποίες εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι αποστρατευόμενοι Αξιωματικοί και Ανθυπασπιστές..

Μέσα στην δεκαετία του '80 αλλά και αργότερα ιδρύθησαν σύλλογοι που εκπροσωπούσαν τμήματα των Ενοπλων Δυνάμεων, ως ΝΠΙΔ, πχ ο ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, Συλλογος Αποφόιτων ΣΤΥΑ, Σύλλογος Αποφοίτων ΣΝΔ και άλλοι, οι δραστηριότητες των οποίων, μέχρι προ δύο ετών, δεν βρισκόντουσαν σε σύγκρουση με τις Ενώσεις ΝΠΔΔ, ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ.


Η παρούσα οικονομική κρίση όμως, μαζί με άλλες συγκρούσεις, έφερε και την σύγκρουση στην κοινότητα των Αποστράτων Αξιωματικών.
Η πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων, που περιελάμβανε την σημαντική περικοπή συντάξεων όσων αποστράτων εργαζόντουσαν στον ιδιωτικό τομέα (σε ηλικίες κάτω των 55) και η θεωρηθείσα, από τους άμεσα θιγόμενους, αντίδραση των Ενώσεων ως χλιαρή και αναποτλεσματική, απετέλεσε το έναυσμα της δημιουργίας της ΑΝΕΑΕΔ, η οποία σε σύντομο χρόνο συγκέντρωσε στις τάξεις της μεγάλη μερίδα Αποστράτων και από τα τρία Όπλα και κύρηξε ένα ολοκληρωτικό πόλεμο στις Ενώσεις ΝΠΔΔ στοχεύοντας, στην απελευθέρωση των Αποστράτων από την δεσμευτική εγγραφή σε αυτές, στην διάλυσή τους και προσδοκόντας πλέον την ένταξή τους σε αυτήν, την μετατροπή της στον διεκδικητικό φορέα έκφρασης των Αποστράτων. Πίσω της συντάσσονται πολλοί σύλλογοι και ενώσεις που μέχρι πρότινος ήσαν ουδέτεροι απέναντι στις πρώτες. Ο πόλεμος είναι σκληρός με αλληλοεκτοξεύση κατηγοριών ένθεν και ένθεν.
Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε σε λεπτομέρειες γεγονότων, τα οποία άλλωστε είναι γνωστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Θα ήθελα όμως να εστιάσω στις επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης.


Οι Ενώσεις ΝΠΔΔ, ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ ΕΑΑΑ έχουν, έναντι των υπολοίπων, δύο κύρια πλεονεκτήματα. Πρώτον περιλαμβάνουν στην δύναμή τους ως μέλη, μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής, όλους τους Αποστράτους. Και δεύτερον, ως ΝΠΔΔ υπαγόμενα στον ΥΕΘΑ, είναι προνομιακοί συζητητές μαζί του για θέματα Αποστράτων. Προσωπικά θεωρώ βέβαιο ότι η διάλυση των Ενώσεων αυτών θα κόψει κάθε σύνδεση των Αποστράτων με το ΥΕΘΑ και μαζί της την θεσμική παρουσία των Αποστράτων όπου αυτή σήμερα υπάρχει, πχ ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ. Η πρόσφατη δήλωση του ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου ''οι συντάξεις των Αποστράτων είναι αρμοδιότητα του ΥΠΟΙΚ και όχι δική μου'' δεν πρέπει να αφήνει αμφιβολία επ' αυτού.


''Οι Ενώσεις όμως αυτές είναι όργανα του ΥΕΘΑ, κοιτάζουν μόνο τις καρέκλες τους και μας πούλησαν'' αντιλέγει η αντίπερα όχθη. Εδώ θα διαφωνήσω με τους φίλους μου της πλευράς αυτής, στην βάση ότι οι Ενώσεις αυτές δεν είναι κάτι απρόσωπο. Έχουν μέλη, πολλά μέλη μάλιστα, τα οποία εκπροσωπούνται από ΔΣ τα οποία (σε αντίθεση με τα λοιπά ΝΠΔΔ, όπου οι Διοικήσεις διορίζονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση) εκλέγονται από τα μέλη. Αν λοιπόν οι Διοικήσεις των Ενώσεων βρίσκονται εκτός πνεύματος, τότε πως εξελέγησαν; μήπως γιατί έκαναν δωράκια στα μέλη και αυτά σε ανταποδοση τους εξέλεξαν; Για την όποια αποδιδόμενη ανικανότητα των Διοικήσεων, δεν υπάρχει ευθύνη αυτών που με την ψήφο τους η την απουσία των από την ψηφοφορία, τους εξέλεξαν;


''Οι Ενώσεις αυτές ως ΝΠΔΔ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, δεσμεύονται από την κατάστασή τους''. Ναι σύμφωνοι, οι Ενώσεις μπορεί να περιορίζονται, οι Πρόεδροι όμως όχι. Κια στο να χρησιμοποιήσουν τις Ενώσεις για να περάσουν τα μυνήματα στα μέλη, στο σύνολό τους, και στο να μιλήσουν όπως πρέπει εκεί που πρέπει εκπροσωπόντας μία ενωμένη κοινότητα. Και τι θα γίνουν οι άλλες Ενώσεις και Σύνδεσμοι, να διαλυθούν; καί ότι έκαναν μέχρι σήμερα να χαθεί; Όχι, μπορούν και ίσως πρέπει να διατηρηθουν, είτε σαν μοχλός πίεσης στις Ενώσεις ΝΠΔΔ, είτε και σαν εναλλακτικοί φορείς δράσης.
Ποιο είναι λοιπόν το αμάρτημα των Ενώσεων ΝΠΔΔ; η παθητική τους στάση, η χλιαρή τους αντίδραση στα μέτρα που πλήττουν τους Απόστρατους. Σε λίγες εβδομάδες γίνονται εκλογές. Μοναδική ευκαιρία να προταθούν υποψήφιοι πιο ριζοσπάστες, πιο μαχητικοί, η εκλογή των οποίωνι, σε όλο το εύρος της Διοίκησης των Ενώσεων, θα εξαλείψει το αμάρτημα της παθητικής στάσης, της χλιαρής αντίδρασης. Και ακόμα θα διατηρήσει την ενότητα της κοινότητας των Αποστράτων Αξιωματικών.


Γιατί την κατάργηση των Ενώσεων ως ΝΠΔΔ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει, πολύ σύντομα, η δημιουργιία δεκάδων άλλων ενώσεων, πολλές των οποίων θα είναι και αμιγώς κομματικές (δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι προκρίνουν την διάλυση των Ενώσεων ΝΠΔΔ, για προφανείς λόγους). Και τότε θα έλθει η ώρα της Τιτανομαχίας, η οποία όμως σε αντίθεση με αυτή του Ησιόδου, δεν θα έχει νικητή αλλά μόνο θύματα. Αν ως Απόστρατοι Αξιωματικοί, αυτό θέλουμε ο δρόμος είναι εμπρός μας πλατύς και ελκυστικός.


Αν όμως επιθυμούμε τον δύσβατο δρόμο της ενότητος της κοινότητος των Αποστράτων Αξιωματικών, τότε η Αποστρατομαχία, που διεξάγεται σήμερα πρέπει να λήξει. Υπάρχει ακόμα χρόνος και πεδίο συνενόησης αλλά το κυριότερο, η δυνατότητα εκλογής των καταλληλοτέρων, για να διοικήσουν τις ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ, είναι μπροστά μας, είναι στα χέρια μας. Που η σκέψη τους και ο λόγος τους θα είναι σε αρμονία με το πνεύμα και την θέληση του συνόλου των μελών.


Ας μην μας διαφεύγει ότι η κύρια ιδιότητα των μελών όλων των Ενώσεων, παλαιών και νέων, είναι αυτή του Αποστράτου Αξιωματικού. Θα μείνω στην δεύτερη λέξη διότι αυτή η ιδιότητα δεν αποβάλλεται με το κρέμασμα της στολής και την αποστρατεία. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με τα οποία έχει γαλουχηθεί δια βίου και χαρακτηρίζουν ένα Αξιωματικό δεν αποβαλλόνται η διαγράφονται την νύκτα της αποστρατείας αλλά συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν, τουλάχιστον στην συντριπτική πλειοψηφία, τους Αποστράτους Αξιωματικούς. Και είναι θλιβερό μία κοινωνική ομάδα αυτών των προδιαγραφών να αλληλοσπαράζεται ανηλεώς.

Οι επιλογές είναι δικές μας. Όπως και οι όποιες επιπτώσεις από αυτές τις επιλογές.

Onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: