Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Και τώρα… μόνοι μας


«Από δω και πέρα …είμαστε μόνοι μας», θα μπορούσε να είναι ο ρεαλιστικός τίτλος  για τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής αφού πλέον ότι ήταν να πάρουμε το πήραμε και ότι ήταν να μας δώσουν μας το έδωσαν.

Μέχρι τον Ιούνιο στην επόμενη σύνοδο θα πρέπει να τους παρουσιάσουμε απτά αποτελέσματα των νέων προσπαθειών μας για την τιθάσευση του ελλείμματος της μείωσης χρέους και δαπανών και αύξησης των εσόδων. ..

Παραλλήλως θα πρέπει να έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης και τουλάχιστον σταθεροποίησης της διαρκώς αυξανόμενης ύφεσης. Θα πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους και παραλλήλως θα τρέχει και το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ( τα 15 έως το 2013 και τα 35 έως το 2015) έως το 2015 όπως τουλάχιστον δεσμευτήκαμε για να πάρουμε επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων;  Θα καταφέρουμε άραγε να βρούμε τα 22 δις ευρώ έως το 2015, που επιμερίζονται σε 15 δις ευρώ από περιστολή δαπανών και 7 δις ευρώ από αύξηση εσόδων; Θα καταφέρουμε να αντλήσουμε άλλο 1,8 δις ευρώ με νέα μέτρα εντός του 2011;
Δηλαδή εν ολίγοις θα κάνουμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όσα δεν μπορέσαμε να κάνουμε τόσα χρόνια και φτάσαμε στην σημερινή κρίση; Και εδώ να προσθέσουμε ένα ακόμη εφιαλτικό στοιχείο: έως το 2015 οι δανειακές μας ανάγκες ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 293 δις ευρώ που αναλογεί  στο 127% του συνολικού ΑΕΠ!!!  Θα τα καταφέρουμε λέει η Κυβέρνηση και επικαλείται και τα καλά λόγια που ακούστηκαν στις Βρυξέλλες ακόμη και από την Μέρκελ για τη μέχρι τώρα προσπάθεια. Θεωρητικά, στατιστικά ,πρακτικά και ρεαλιστικά αποκλείεται να πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους τα επόμενα δυο τρία χρόνια. Μπορούμε θεωρητικά πάντα, κάποιους να πλησιάσουμε ενώ κάποιους άλλους ίσως να μην τους αγγίξουμε καν.
Είναι σχεδόν δεδομένο αυτό που απλοϊκά λένε σχεδόν όλοι: τα νούμερα δεν μας βγαίνουν, άρα κάτι πρέπει να αλλάξουμε.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πλέον ο Πρωθυπουργός θα ρίξει όλο το βάρος του στο εσωτερικό προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τους οποίους δεσμευτήκαμε. Μάλιστα επανήλθαν και τα σενάρια ανασχηματισμού της Κυβέρνησης χωρίς όμως αυτή την φορά να έχουν την ένταση της περιόδου πριν την σύνοδο των Βρυξελλών.
Τι σκοπεύει να κάνει ο Πρωθυπουργός για να δώσει ώθηση στην τελματωμένη κυβερνητική μηχανή; Καταρχήν θα πρέπει να τη συντονίσει για να λειτουργούν όλοι οι υπουργοί με τις ίδιες στροφές!
Στη συνέχεια θα πρέπει να «λαδώσει» τη μηχανή καθώς έχει στεγνώσει και ρετάρει! Προς αυτή την κατεύθυνση λέγεται ότι ήταν και η σχεδόν επίσημη διαρροή για την δυσφορία προς τις τράπεζες ότι ενώ έχουν πάρει μέχρι τώρα βοήθεια 70 δις ευρώ , η αγορά έχει στεγνώσει και κάτι θα πρέπει να κάνουν με την ρευστότητα. Μάλιστα θα τους στείλει και επιστολές ο Παπακωνσταντίνου  που θα ζητάει ενημέρωση για το που πήγαν τα 70 δις για να τους δώσει και τα άλλα 30 …
Όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές,τη μείωση των δαπανών και την πάταξη της φοροδιαφυγής μέχρι τώρα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι έχουμε αποτύχει. Τι θα αλλάξει τώρα μετά τη Σύνοδο και θα καταφέρουν επιτέλους οι συναρμόδιοι υπουργοί να ανεβάσουν στροφές και αν όχι να τα πετύχουν αλλά να πλησιάσουν τους στόχους …είναι προς διερεύνηση. Οι περισσότεροι πάντως ήδη λένε ότι …έκαναν ό, τι μπορούσαν και δεν μπορούν να κόψουν τίποτε άλλο!
Και όσο για τα 50 δις από αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2015, «ας καταφέρουν να βρουν τα μισά και ευτυχισμένοι θα είναι», σχολίασε οικονομικός παράγοντας που ξέρει πρόσωπα πράγματα καταστάσεις και …ακίνητα !!!
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: