Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

"Ψάχνονται" στη Ρωσία μετά την σύγκρουση Πούτιν-Μεντβέντεφ...

O γραμματέας τύπου του Β. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόβ, ερωτώμενος για την πρωτοφανή διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου της χώρας Ν.Μεντβέντεφ και του πρωθυπουργού Β.Πούτιν για την λιβυκή κρίση, είπε: 
"Ο ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε για το θέμα της Λιβύης την προσωπική του άποψη. 
Ο ίδιος ο Πούτιν τόνισε πως η κυβέρνηση δεν ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς την εξωτερική πολιτική διαμορφώνει ο πρόεδρος".
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της ιστοσελίδας «Gazeta.ru» για το αν θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς Πούτιν στην κριτική του Μεντβέντιεβ, ο Πεσκόβ ... δυσκολεύτηκε να απαντήσει, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν συνηθίζεται η αντίδραση σε κριτική του προέδρου».

Το άρθρο αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μεντβέντιεβ ασκεί κριτική στον Πούτιν, η προηγούμενη φορά ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο Πούτιν, πριν βγει η απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση του φυλακισμένου επιχειρηματία Χανταρκόβσκι, είχε πει πως αυτός είναι ένοχος, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Μεντβέντιεβ, ο οποίος υποστήριξε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν σωστές, εφόσον το διαστήριο δεν έχει εκδώσει την απόφασή του.

Όπως υποστηρίζει ο διευθυντής του Διεθνούς κέντρου πολιτικής ανάλυσης Εβγκένι Μίντσενκο, είναι η πρώτη φορά που οι δυο πολιτικοί διαφωνούν σε τόσο σημαντικό θέμα. Προσθέτει, ότι ο Πούτιν συνεχίζει τη γραμμή της real politic, η οποία πηγάζει από έναν πραγματιστικό τρόπο θεώρησης των καταστάσεων και επομένως, βλέπει θεωρεί όλες τις ενέργειες ως καθοδηγούμενες από τον πραγματισμό. Από την άλλη πλευρά, ο Μεντβέντιεβ είναι προφανές ότι επιδιώκει να γίνει τμήμα του ευρωατλαντικού κόσμου.
Ο αναλυτής υποστηρίζει ότι η δηλώσεις αυτές του Πούτιν ίσως δυσχεράνουν τις διαπραγματεύσεις του Μεντβέντιεβ με τον επικεφαλή του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς οι οποίες ξεκινούν την Τρίτη. Ο Γκέιτς πρότεινε ήδη στον Μεντβέντιεβ να σκεφτεί, με ποιο τρόπο θα μπορούσε η Ρωσία να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις της συμμαχίας. Από την άλλη, ο Πούτιν έχει εκφραστεί κατά οποιασδήποτε συμμετοχής στις ενέργειες τις συμμαχίας.

Ο διευθυντής του οργανισμού «Peterburgskaya politika», Μιχαήλ Βινογκράντοβ, πιστεύει ότι τα λεγόμενα του Πούτιν θα δυσκολέψουν την πολιτική ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων Μεντβέντιεβ-Γκέιτς, θα διευκολύνουν όμως σημαντικά την ψυχολογική.  

Κατά την άποψη του Βινογκράντοβ, οι δηλώσεις του Πούτιν μπορεί να οφείλονται σε τρεις λόγους:
  1. Είναι ειλικρινής, και ορμώμενος από προσωπικά δικούς του ψυχολογικούς λόγους τάχθηκε κατά της επιχείρησης στη Λιβύη
 2. ο Πούτιν αντιδρά στο «σχίσμα» που έχει δημιουργηθεί στη ρωσική κοινωνία όσον αφορά το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη
 3. Ο Πούτιν έχει την ανάγκη να συμμετάσχει στη δημόσια συζήτηση σημαντικών θεμάτων, λόγω της πτώσης της δημοτικότητάς του.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: