Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Τρια εγκλήματα "απιστίας σε βάρος του Δημοσίου" χωρίς τιμωρία!

Στάθηκε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens και, βαφτίζοντας τη δωροδοκία «χορηγία», ο πρώην υπουργός Μεταφορών και γγ του Υπουργικού Συμβουλίου Τάσος Μαντέλης ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε από μια εταιρεία για να υπογράψει συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ
Αφού ομολόγησε τρία εγκλήματα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, για τα οποία δεν θα τιμωρηθεί, καθώς τα αδικήματα που διέπραξε έχουν ήδη παραγραφεί, έφυγε ανενόχλητος από τη Βουλή και επιστρέφει στο Αζερμπαΐτζάν όπου και εργάζεται σήμερα...


O πρώτος πολιτικός που ομολογεί ότι δωροδοκήθηκε από μια εταιρεία για να υπογράψει συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ έγινε χθες ο... πρώην υπουργός Μεταφορών και γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Αν.Μαντέλης, βαφτίζοντας ωστόσο τη δωροδοκία του «χορηγία».
Σε λιγότερο από δύο ώρες, ο κ. Μαντέλης ομολόγησε χθες τρία εγκλήματα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, για τα οποία δεν θα τιμωρηθεί, καθώς τα αδικήματα που διέπραξε έχουν ήδη παραγραφεί. Και έτσι μετά το τέλος της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens αναχώρησε ανενόχλητος από τη Βουλή και σε λίγες ημέρες θα επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν όπου εργάζεται τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Μαντέλης, ο οποίος στο παρελθόν είχε διαψεύσει ότι έχει σχέση με λογαριασμούς στην Ελβετία, ομολόγησε πως ήταν αποδέκτης δύο εμβασμάτων ύψους 200.000 και 250.000 μάρκων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, οι οποίοι είχαν ανοιχθεί στο όνομα του κουμπάρου του κ. Γ. Τσουγγράνη με τον κωδικό «Α. Rocos», από τον οποίο ζήτησε να του ανοίξει τον λογαριασμό για να μπορέσει να μαζέψει «χορηγίες» από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό.
Το πρώην κυβερνητικό στέλεχος επί πρωθυπουργίας κ. Κ.Σημίτη κατέθεσε συγκεκριμένα ότι «έχοντας αναμειχθεί ενεργά σε αυτή την ιστορία του να είμαι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας» δέχθηκε περί τα τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου 1998 «τηλεφώνημα από ένα στέλεχος της Siemens που μου είπε ότι εκπροσωπεί τη διοίκηση της Siemens Γερμανίας».
«Ποιο στέλεχος ήταν αυτό;» ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκη και απάντησε ότι δεν θυμάται, διότι έχουν περάσει 12 χρόνια. «Μου είπε πολύ απλά ότι θέλουν να ενισχύσουν τον εκλογικό μου αγώνα.Είναι μια πρακτική την οποία ακολουθεί, όπως μου είπε, η Siemens, στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεών της και τελικά με έπεισε και του έδωσα αυτόν τον λογαριασμό για να με ενισχύσει» είπε συγκεκριμένα.
Το θέμα επανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης, για να λάβει την απάντηση ότι του τηλεφώνησε άγνωστο πρόσωπο το οποίο τον ρώτησε στα αγγλικά αν θέλει να του βάλει η Siemens ένα ποσό ως χορηγία. «Τι ποσό;» φέρεται να τον ρώτησε ο κ. Μαντέλης. «Οσα συνηθίζονται» ήταν η απάντηση. Και όντως στις 2 Νοεμβρίου 1998 κατατέθηκαν στον ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό τα πρώτα 200.000 μάρκα.
«Ακροβατώντας» στα όρια του κυνισμού ο κ. Μαντέλης είπε αρχικά ότι «η εκλογική χορηγία χρησιμοποιήθηκε εξ ολοκλήρου για τις εκλογικές δαπάνες», αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι «τα χρήματα που υπήρχαν εκεί (στην Ελβετία) ήταν σαν χρήματα που είχα κι εγώ από το σύνολο όσων βρίσκονταν στη διάθεσή μου να χαλάσω για τις εκλογές». «Προτιμούσα να χαλάω τα χρήματα που είχα στα χέρια μου,αυτά που ήταν οι καθημερινές μου δαπάνες, και δεν χάλαγα από εκείνα (στην Ελβετία), αλλά από τα δικά μου,ξέροντας πως ό,τι μου χρειαστεί θα πάρω από εκεί για να συμπληρώσω» πρόσθεσε.
Αφήνοντας εμβρόντητα τα μέλη της Επιτροπής με τον «ωμό» τρόπο με τον οποίο εμφάνισε την εμπλοκή του στην υπόθεση, ο κ. Μαντέλης αναφερθείς στο δεύτερο ποσό των 250.000 μάρκων που εισέρρευσε στον τραπεζικό λογαριασμό «Α. Rocos» στις 8 Φεβρουαρίου 2000 είπε ότι «για αυτό δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο να μου πει τίποτε από πού προέρχονται και επομένως εγώ δεν γνωρίζω από πού προέρχονται». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «είναι ενδεχόμενο να προέρχονται από τη Siemens,είναι ενδεχόμενο και να μην προέρχονται».
Τα «βάρη» της Β Δ Αθηνών
Πώς όμως αιτιολόγησε την αποδοχή των «χορηγιών»; «Οι εκλογικές δαπάνες της Β΄ Αθήνας είναι υπέρογκες» είπε απαντώντας στους βουλευτές. Και πρόσθεσε ότι όσο ήταν βουλευτής Κεφαλλονιάς (1981-1985) «δεν είχε ανάγκη, τα έβγαζε πέρα μόνος του». Αργότερα όμως είχε «πρόβλημα», όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι «οι χορηγίες δεν είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει στον πολιτικό κόσμο, όχι στην Ελλάδα, αλλά παντού».
«Απλώς, υπάρχουν διαφορετικά συστήματα χορηγιών» σημείωσε προκαλώντας την έντονη αντίδραση βουλευτών όλων των κομμάτων οι οποίοι εκλέγονται στην «αχανή» Β΄ Αθηνών.
Ο κ. Μαντέλης επιχείρησε επίσης να αποσυνδέσει τις «χορηγίες» της Siemens από τη θετική στάση που έλαβε ο ίδιος ως προς την έγκριση των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία, διευκρινίζοντας πάντως ότι «όλα είχαν αποφασιστεί πριν από αυτόν».
Ωστόσο, όπως είπε, δεν δίστασε και δεν διστάζει να πει ότι υποστήριξε αυτή την πολιτική διότι ήταν απόλυτα χρήσιμη για τον ΟΤΕ και την εθνική οικονομία. Και ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος δωροδοκίας του για κάτι που συμφωνούσε. Μάλιστα, όπως είπε, συνέβαλε στο να μειωθούν οι τιμές προς όφελος του Οργανισμού και επιπλέον να μπουν οι ρήτρες ασφαλείας. «Αρα δεν υπάρχει έδαφος να πει κανείς ότι ο Μαντέλης κάτι έκανε για να ευνοήσει τη Siemens».
«10 εκατ. μάρκα θα μπορούσαν να ήταν υπουργική αμοιβή»
Αίσθηση προκάλεσε και η μεγάλη έμφαση την οποία έδωσε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ επιχειρώντας να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που τον έχουν εμφανίσει ως δωροδοκηθέντα με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό της τάξεως των 10 εκατ. μάρκων. «Μεθοδευόταν συστηματικά να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό,το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή» είπε, για να συμπληρώσει- υπαινικτικά για κάποιους αλλά σίγουρα σοκάροντας όλα τα μέλη της Επιτροπής: «Βέβαια 10 εκατ.μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή,μέρος της οποίας δεν αποκλείεται μάλιστα να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες.Και αυτό είναι ψέμα, διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σ΄ εμένα, δεν δόθηκαν ποτέ σ΄ εμένα, επομένως δεν μπορεί να πήγαν και πουθενά αλλού».
Εμφάνισε δε τον εαυτό του ως «εύκολο θύμα» όσων τον είχαν στοχοποιήσει, κατά την άποψή του, «διότι ο Μαντέλης δεν ήταν βουλευτής,δεν ήταν σε πολιτικούς σχηματισμούς, δεν ήταν καν στην Ελλάδα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά ήταν το εύκολο θύμα, η παράπλευρη απώλεια», όπως κατέθεσε. Τέλος, βουλευτές της Επιτροπής ανέφεραν ότι εκτός των δύο παραπάνω λογαριασμών υπάρχει άλλος ένας με την κωδική ονομασία «Rocos» στην Dresdner Βank στην Ελβετία, ο οποίος περιέχει 850.000 ευρώ, για τον οποίο ο κ. Μαντέλης δήλωσε πλήρη άγνοια.
Προτού αυτοπυρποληθεί το έκαψε ο κουμπάρος του
Της κατάθεσης του πρώην κυβερνητικού στελέχους είχε προηγηθεί εκείνη του κουμπάρου του (ο οποίος τον είχε παντρέψει και του είχε βαφτίσει την κόρη) κ. Γ. Τσουγγράνη. Τους δύο συνδέει στενή φιλία από το 1958. Ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι το 1998 ο κ. Μαντέλης του ζήτησε να ανοίξει τον επίμαχο λογαριασμό για τους χορηγούς του από το εξωτερικό. Στον λογαριασμό ήταν πληρεξούσιος (εν αγνοία της, όπως κατατέθηκε) και η βαφτισιμιά του κ. Τσουγγράνη ενώ από αυτόν υπήρξαν «δύο-τρία εμβάσματα στην Αμερική», ύψους 60.000 μάρκων, για τις σπουδές των δύο παιδιών του πρώην υπουργού, ενώ περίσσεψαν 160.000 ευρώ τα οποία ο κ. Τσουγγράνης μετέφερε με πρωτοβουλία του, όπως υποστήριξε, σε άλλο λογαριασμό του στην Ελλάδα, χωρίς καν να ενημερώσει τον κ. Μαντέλη, προκαλώντας τις εύλογες απορίες των παρισταμένων. «Μα, δεν του είπατε ότι έχουν μείνει κάποια λεφτά και θα τα φέρω στην Ελλάδα;» ρωτήθηκε. «Οχι» επέμενε ο κ. Τσουγγράνης, «δεν ανακατεύτηκα ποτέ, ούτε τον ρώτησα πράγματα της δουλειάς του, της ιδιότητάς του» αποκρίθηκε.
Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Π. Καμμένος ρώτησε τον μάρτυρα αν έστω εκ των υστέρων τον ρώτησε. «Μου είπε: “Γιώργο, έτσι κι έτσι κι έτσι κι έτσι. Ηταν χορηγοί, μου είπαν ότι είναι χορηγίες για τον προεκλογικό αγώνα και το ένα και το άλλο”».
Ωστόσο, όταν τον πίεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλης λέγοντάς του πως «προκαλεί εντύπωση ότι δεν ελέγξατε ακόμη ποιοι έβαλαν αυτά τα λεφτά στον λογαριασμό σας», ο μάρτυρας απάντησε. «Τα 200.000 μάρκα, τα πρώτα, δεν το αρνήθηκε ο φίλος μου ότι είναι από τη Siemens. Αλλά σαν χορηγία. Γιατί να το ελέγξω, αφού είναι γνωστό; Να ελέγξω τι;». «Εν πάση περιπτώσει, τα έχετε στη διάθεσή σας. Ούτε θέλω να τον βλέπω, ούτε με ενδιαφέρει, σε τελευταία ανάλυση, ο λογαριασμός». Ενώ πρόσθεσε: «Σας είπα ότι εγώ, εμπιστευόμενος τον φίλο μου, δεν περίμενα ότι θα είναι από κόκα, από έτσι, από αλλιώς, από πρέζα». 
«Βάλε Α. Rocos...»
Οσον αφορά την περιβόητη κωδική ονομασία ο κ. Τσουγγράνης κατέθεσε ότι προέκυψε τυχαία: Συμπληρώνοντας τις σχετικές αιτήσεις ανοίγματος του λογαριασμού και στο πεδίο για το ψευδώνυμο εκείνος συμπλήρωσε «ένα ψευδώνυμο ροκ». «Μου απήντησαν ότι αυτό υπάρχει στα αρχεία της τράπεζας ή σε άλλες τράπεζες και να βρω κάτι άλλο. “Βάλτε αρόκ” πρότειναν. Και λέω εγώ “μη βάλεις αρόκ, βάλε αρόκος που είναι πιο ελληνικό”. Και έγινε Αρόκος».
Υπέγραψε συμβασεις 1,2 δισ. ευρώ
Του Πάνου Μπουλούκου.
Σε τρεις μεγάλες συμβάσεις της Siemens που αφορούσαν τον ΟΤΕ και τους ΟΣΕ- ΗΣΑΠ συνολικού ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ ενεπλάκη ο κ. Τάσος Μαντέλης , από τις θέσεις που κατείχε ως πρόεδρος του ΟΤΕ και υπουργός Μεταφορών και παρά την ομολογία του για τη «χορηγία» που του έγινε από τη γερμανική εταιρεία τα σχετικά αδικήματα με τα οποία θα μπορούσε να κατηγορηθεί ήδη έχουν παραγραφεί.
Ο πρώην υπουργός και εν συνεχεία γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου στην κυβέρνηση Σημίτη ομολόγησε χθες την αποδοχή των «χορηγιών» από τη Siemens και στη συνέχεια αναχώρησε ανενόχλητος για το Μπακού για να συνεχίσει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, καθώς δεν μπορεί να διωχθεί, παρά την ομολογία της δωροληψίας.
Οι πόρτες του ΟΤΕ ανοίγουν για τη Siemens την περίοδο 1986- 1988, όπου ο κ. Μαντέλης βρίσκεται στη θέση του προέδρου.
Οι πρώτες εισηγήσεις για να ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ ξεκινούν εκείνη την περίοδο και η εταιρεία που θα καταφέρει να πάρει την πρώτη προμήθεια θα έχει δικαίωμα να πρωτοστατεί για χρόνια στις προμήθειες του ΟΤΕ με ψηφιακές γραμμές.
Ο κ. Μαντέλης βέβαια δεν ήταν αυτός που υπέγραψε τελικά την περίφημη σύμβαση για τα 470.000 ψηφιακά ύψους τότε περίπου 95 εκατ. ευρώ (32,5 δισ. δρχ.), αλλά «το νερό είχε μπει στο αυλάκι» επί της προεδρίας του και εκείνος είχε παίξει ενεργό ρόλο.
Οι συμβάσεις επί υπουργίας του
Θα περάσουν αρκετά χρόνια και ο κ. Μαντέλης τον Σεπτέμβριο του 1997 θα γίνει υπουργός Μεταφορών στη θέση του Χάρη Καστανίδη.
Ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1997, αφήνοντας αιχμές για τη μη εφαρμογή σχεδίου διαφάνειας στις προμήθειες του υπουργείου αλλά και του δημόσιου τομέα με την ίδρυση ανεξάρτητης αρχής, σύμφωνα με πρόταση που είχε κάνει στον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε λάβει προθεσμία να αναθέτει προγραμματικές συμφωνίες ως και τις 31 Δεκεμβρίου 1997. Από την πρώτη ημέρα του 1998 γίνονταν υποχρεωτικοί οι διεθνείς διαγωνισμοί.
Ο κ. Μαντέλης κατάφερε μέσα σε μερικούς μήνες και ως τον Δεκέμβριο του 1997 να υπογράψει την ανάθεση έργων για τον ΟΤΕ στις εταιρείες Ιntracom και Siemens που τελικά με τις επεκτάσεις που έγιναν έφθασαν τα 850 εκατ. ευρώ.
Το 1997 όμως και προτού λήξει η προθεσμία της ΕΕ υπεγράφησαν συμβάσεις με τη Siemens και την ΑDtranz (ερευνάται και αυτή η εταιρεία για μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους) για την προμήθεια ντιζελαμαξών και τροχαίου υλικού σε ΟΣΕ και ΗΣΑΠ, με το μερίδιο της Siemens να φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ.
Το «αστέρι» του κ. Μαντέλη σβήνει τελικά αφού μεσολαβούν δύο αεροπορικές τραγωδίες, του Φάλκον και του Γιάκοβλεφ, και έπειτα από την αποτυχία της αναδιοργάνωσης της Ολυμπιακής μέσω των βρετανών μάνατζερ της εταιρείας Speedwing, καθώς και μιας περίεργης υπόθεσης πώλησης και επαναμίσθωσης αεροσκαφών της ΟΑ.
Ζήτησε να τον προσλάβει ο Χριστοφοράκος!
Ο κ. Μαντέλης δηλώνει εδώ και χρόνια ως τόπο διαμονής του το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο χρησιμοποιεί ως έδρα για να ταξιδεύει στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ως ανεξάρτητος σύμβουλος παροχής υπηρεσιών.
Μετά τις χθεσινές εξελίξεις δεν φαίνεται πλέον και πολύ παράξενο το γεγονός ότι ο κ. Μαντέλης είχε αποστείλει βιογραφικό του σημείωμα στις 2.6.2004 στο γραφείο του κ. Μιχ. Χριστοφοράκου για να προσφέρει τις υπηρεσίες του εργαζόμενος στη Siemens, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μετά την ήττα του ΠαΣοΚ το 2004 και αφού δεν έχει βγει πια βουλευτής, ο κ. Μαντέλης ψάχνει για δουλειά.
Προσλαμβάνεται από την εταιρεία Εuropean Ρrofile, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. 
Ο κ. Μαντέλης πηγαίνει αρχικά στο Ουζμπεκιστάν και στη συνέχεια στη Ρωσία, στη Μολδαβία και στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο πλέον δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του.
Εξοργισμένος δηλώνει ο Κ. Σημίτης
Oργισμένος είναι ο κ. Κ. Σημίτης με την κατάθεση του πρώην υπουργού και παλαιότερα στενού συνεργάτη του Τάσου Μαντέλη. 
Σύμφωνα με συνεργάτες του ο πρώην πρωθυπουργός έχει εκνευριστεί τόσο από το ύφος και το περιεχόμενο της κατάθεσης όσο και από τις αιχμές που άφησε ο κ. Μαντέλης για το ποσό των 10 εκατ. μάρκων.
Στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού υπάρχει έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι η πολιτική ζωή αποκτά χαρακτηριστικά αρένας χωρίς να τίθενται όρια από τον πολιτικό κόσμο. 
Οι συνεργάτες του κ. Σημίτη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ιδίως επειδή από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν στην άποψη «να βγουν όλα στο φως, δεν καλύπτουμε κανέναν» .
Είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός πληροφορείται ότι συνεργάτης του ομολογεί ότι έλαβε χρήματα από τη Siemens. 
Η προηγούμενη ήταν όταν ο κ. Θ. Τσουκάτος δήλωσε ότι έλαβε χρήματα από τον κ. Μιχ. Χριστοφοράκο για λογαριασμό του ΠαΣοΚ.
Το ΠαΣοΚ διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς, όπως επίσης και ο κ. Κ. Γείτονας για τις νέες κατηγορίες Χριστοφοράκου ότι έδινε χρήματα στους ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης δεν σκοπεύει προς το παρόν να τοποθετηθεί δημοσίως, αλλά ίσως αργότερα υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση από το γραφείο του και ιδίως στην περίπτωση που οποιοσδήποτε επιχειρήσει να εμπλέξει στην υπόθεση και τον ίδιο.
Των Λάμπρου Σταυρόπουλου- Γρηγόρη Τζιοβάρα από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: