Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Αυστηρό μήνυμα Καραμανλή



Θα το αποστείλει προς κάθε κατεύθυνση εντός Ν.Δ. με την ομιλία του στην Κ.Ο.

Αντιμέτωπα με τις ιστορικές τους ευθύνες έναντι της παράταξης προτίθεται να θέσει σήμερα το πρωϊ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής όλα τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., περιλαμβανομένων και των υποψηφίων για την αρχηγία.

Η ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο κ. Καραμανλής δεν έχει τοποθετηθεί επί των εσωκομματικών εξελίξεων, που δρομολόγησε η αποχώρησή του, και όλο αυτό το διάστημα, παρακολουθεί σιωπηλός και από απόσταση τα αλληλομαχαιρώματα ένθεν κακείθεν, όπως και τα πυρά άλλοτε κορυφαίων υπουργών αλλά και στενών συνομιλητών του, οι οποίοι εμφανίζονται κατόπιν εορτής λάβροι κατά της διακυβέρνησής του - της οποίας κάποιοι τουλάχιστον υπήρξαν βασικοί συντελεστές.

Η στιχομυθία που είχε ο κ. Καραμανλής την Πέμπτη το μεσημέρι στη Βουλή με τον κ. Β. Μεϊμαράκη είναι ένα....
ισχυρό δείγμα της μεταβολής που έχει επέλθει μετά τις εκλογές τόσο στην ψυχολογία του όσο και στις αντιδράσεις του. Για όλους όσοι περιλαμβάνονταν στους στενούς συνομιλητές του είναι σαφές ότι από την πρώτη ημέρα που ήταν πρωθυπουργός έως την τελευταία, ο κ. Καραμανλής απέφευγε καθ' οιονδήποτε τρόπο να εμπλακεί σε μικροκομματικές συζητήσεις ή να αναπαράξει φήμες και δημοσιεύματα - ακόμη κι αν τον αφορούσαν προσωπικά.
Εκεί ίσως οφείλεται και η μεγάλη έκπληξη του κ. Μεϊμαράκη, όταν ο κ. Καραμανλής τον ρώτησε «πότε τον έβρισε» (σ.σ. φράση που δημοσιεύματα και διαρροές απέδιδαν στον πρώην υπουργό), και ο ίδιος δεν το θυμάται. Οι λίγοι βουλευτές που υπήρξαν αυτήκοοι μάρτυρες της σκηνής, εκτιμούσαν ότι η φράση του κ. Καραμανλή «Βαγγέλη, είσαι φάουλ» ήταν συνειδητή επιλογή και αντανακλά αυτά που σκέφτεται όχι μόνον για τον πρώην υπουργό, αλλά και για σειρά από κορυφαία και μη στελέχη, τα οποία, επί των ημερών του, βρέθηκαν σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος» σχολίαζε χαρακτηριστικά βουλευτής, με αφορμή τα αιχμηρά σχόλια του κ. Ι. Κεφαλογιάννη για τον κ. Καραμανλή προ ημερών.


Εν όψει της ομιλίας της Δευτέρας, στελέχη της Ν.Δ. περίπου προεξοφλούν ότι ο κ. Καραμανλής θα θυμίσει ότι ανέλαβε εξ ολοκλήρου και ατόφια την ευθύνη για την εκλογική ήττα.
Αλλωστε, όπως παρατηρούν και συνεργάτες του, η αμετάκλητη απόφασή του να αποχωρήσει και να δρομολογήσει άμεσα τη διαδοχή του, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεών του.

Θα στείλει, όμως, και μηνύματα σε όλους όσοι είχαν μερίδιο της ευθύνης διακυβέρνησης του τόπου και σήμερα εμφανίζονται να το έχουν λησμονήσει και θα υπογραμμίσει την υποχρέωση ενός εκάστου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ενα πρόσθετο στοιχείο που φαίνεται να προβληματίζει τον κ. Καραμανλή είναι το ενδεχόμενο στην αντίστροφη μέτρηση προς την εκλογή του νέου αρχηγού, να εξαντληθεί η συζήτηση στις κυβερνητικές ευθύνες της Ν.Δ. και να μη δοθεί το απαιτούμενο βάρος στην επόμενη ημέρα.

Ο ίδιος, όπως και οι πολύ στενοί του συνεργάτες, θα επιμείνουν μέχρι τέλους στην απόλυτη ουδετερότητα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: