Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ποιοι φοβούνται το φοιτητικό κίνημα;

Όνειρο ήταν και πάει, η αναγέννηση του φοιτητικού κινήματος και η επανασύσταση της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας(ΕΦΕΕ).

Μετά από χρόνια και χρόνια αδράνειας και απαξίωσης, επιτέλους είχε φανεί λίγο φως στον ορίζοντα. Τελικά οι προσπάθειες για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού συνεδρίου -που θα ξεκινούσε χθες- βρήκαν μπροστά τους την μικροπολιτική τακτική της ΠΑΣΠ( ΠΑΣΟΚ) και απέβησαν άκαρπες.

Ενώ προχθές η Αριστερή Ενότητα ( ΣΥΡΙΖΑ), ΠΚΣ (ΚΚΕ) και ΔΑΠ(ΝΔ) είχαν συμφωνήσει στους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου, η ΠΑΣΠ αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση των τριών και κατέθεσε χθες δική της πρόταση με όρους που ακύρωναν επί της ουσίας τη δυνατότητα διεξαγωγής.

Είναι σαφές ότι η ΠΑΣΠ, η οποία δεν έχει ενιαία έκφραση στις σχολές, μπλόκαρε τη διαδικασία για να μην αναγκαστεί να εκφράσει δημόσια και κεντρικά θέση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Η ΔΑΠ είχε στείλει ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και του ζήτησε να παρέμβει προκειμένου «να μεταπείσει την ΠΑΣΠ» και επικαλείτο παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (18 Μαρτίου 2009) στις οποίες εξέφραζε την ελπίδα για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ, ζητώντας του σήμερα «να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια».

Η Αριστερή Ενότητα με ανακοίνωση της αναφέρει ότι: «Είναι σαφές ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ επιλέγει να εμποδίσει κάθε κεντρική διαδικασία που θα την υποχρεώσει να τοποθετηθεί πολιτικά.
Επιλέγει ,παρά το ότι έχει υπογράψει να γίνει πανσπουδαστικό συνέδριο, να εμποδίζει απροσχημάτιστα πλέον τη διεξαγωγή του ,σε αντίθεση με τα κροκοδείλια δάκρυα που από πέρυσι χύνει το ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός για την ανασυγκρότησή της.
Πάνω σε αυτή τη λογική δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αν είναι απλή πολιτική αδυναμία ή όχι η αντικειμενική σύμπλευση των ΕΑΑΚ (Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) με τις επιδιώξεις της ΠΑΣΠ όλο το τελευταίο διάστημα».

Η ΠΚΣ με σκληρή δηλωσή της αναφέρει ότι «έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης του στα Πανεπιστήμια. Είναι πλέον φανερό σε όλους πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να συγκροτηθεί ΕΦΕΕ.
Για άλλη μια φορά η ΠΑΣΠ και το ΠΑΣΟΚ αξιοποίησαν τον περιοδεύοντα θίασο τραμπούκων και σύγχρονων ΕΚΟΦιτών της παράταξης της ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), που είναι πλέον φανερό σε κάθε φοιτητή ποιανού το σχέδιο υπηρετεί.
Οι φοιτητές - σπουδαστές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιοι θέλουν το φοιτητικό κίνημα διαλυμένο».

Η κρίση στο φοιτητικό κίνημα υπήρξε και υπάρχει βαθύτατη και δυστυχώς κράτα πάρα πολλά χρόνια . Το ίδιο είχε υπάρξει και στην γέννηση της ΕΦΕΕ το 1964 και τα επόμενα χρόνια. Ως τα Ιουλιανά, που επέβαλαν νέες προτεραιότητες.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν ξανά παρόμοιες πολιτικές ανωμαλίες στην χώρα μας για την αναβίωση των αδρανούντων οργάνων του φοιτητικού κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί επί του θέματος και θα πρέπει να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Εκτός εάν συνεχίζει τον αντιπολιτευόμενο εαυτό του και τις ανακολουθίες λόγων -έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: