Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Οι ΗΠΑ πιέζουν για να σταματήσουν το βέτο Ελλάδας και Κύπρου για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.


Έντονη είναι η κινητικότητα της Ουάσιγκτον για να μην υπάρξει από ελληνικής και κυπριακής πλευράς οποιαδήποτε εμπλοκή στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εξαιτίας της μη συμμόρφωσής της στις υποχρεώσεις της να βελτιώσει τις ανύπαρκτες σχέσεις της με τη Μεγαλόνησο και κυρίως να ανοίξει μέχρι το Δεκέμβριο τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για την εξυπηρέτηση κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων.


Οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν το διεθνή ρόλο της Άγκυρας, καθώς θεωρούν πως είναι στρατηγικός για τα δικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και θέλουν να τους προσφέρουν την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθούν στις 29 Οκτωβρίου στο Λευκό Οίκο, για μια συζήτηση που βεβαίως θα έχει ως κύριο θέμα το Μεσανατολικό και το Αφγανιστάν.
Εντελώς «συμπτωματικά», λίγες μέρες μετά (από 2-5 Νοεμβρίου), ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος από την ερχόμενη Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ.

Είναι εύλογο λοιπόν να εικάσουμε ότι από αυτές τις δυο συναντήσεις θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το οποίο δεν είναι αρνητικός ο κ. Ερντογάν, αλλά και για το πρόβλημα με τα βακούφια των Ελλήνων της Πόλης.

Το ίδιο διάστημα (4-5 Νοεμβρίου) έρχεται στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με αφορμή ένα διεθνές συνέδριο για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λευκωσία για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθώς οι απανωτές συναντήσεις Χριστόφια-Ταλάτ βρίσκονται πλέον στην πιο λεπτή τους φάση με τη διαδικασία του λεγόμενου «πάρε-δώσε». Και ο διεθνής παράγοντας επιθυμεί να υπάρξει κατάληξη, ει δυνατόν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Διπλωματικές πηγές προεξοφλούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα λάβει επίσης πρόσκληση από τον «πλανητάρχη», το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και εκτός από τα παραπάνω θα του προσφερθεί και θετική έκβαση στο θέμα της βίζας, ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με την Κύπρο να συνεπικουρεί.

Μήπως υπάρχει κανένας αφελής που πιστεύει ότι με τον ΓΑΠ πρωθυπουργό δεν θα γίνουν τα πράγματα όπως τα θέλουν οι ΗΠΑ ;

Άλλωστε για αυτό δεν έκαναν το παν με την βοήθεια όλων των δυνάμεων και των ΜΜΕ να βγεί το ΠΑΣΟΚ ;



Δεν υπάρχουν σχόλια: