Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Κι όμως βρισκόμαστε σε πόλεμο, σύντροφοι...

Θέμα των ημερών είναι η απαγωγή 200 μαθητριών στη Νιγηρία από την ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, επειδή πήγαιναν σχολείο και δεχόντουσαν Δυτική Παιδεία. 

Κατά καιρούς ισλαμιστές που ζουν σε Δυτικές Χώρες βάζουν βόμβες ή σφάζουν στόχους ή ανύποπτους πολίτες στο όνομα του Ισλάμ καθυβρίζοντας τον τρόπο ζωής και της αξίες του Δυτικού Πολιτισμού.

Δυο τρεις φορές τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο είχαμε ναυάγια σαπιοκάραβων με λαθρομετανάστες με δεκάδες θύματα. Η είδηση που πέρασε απαρατήρητη τις τελευταίες μέρες εν μέσω της προεκλογικής ραστώνης είναι η εξής:«Νέο “συναγερμό” σήμανε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιώντας ότι ΄πάνω από 800.000 μετανάστες ετοιμάζονται να αποβιβασθούν...
στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου”΄.
Στην πρόβλεψη αυτή προχώρησε ο Τζοβάνι Πίντο, γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών αρμόδιος για την μετανάστευση και την συνοριακή αστυνομία.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Στο Game of Thrones, καθώς στο Γουέστερος μαίνεται ο πόλεμος των 7 βασιλέων η Όσα, ή «άγρια» που έχει έρθει πέρα από το τείχος που χωρίζει τον ανεπτυγμένο κόσμο από το χάος, λέει κάποια στιγμή πως, αν ξέρατε τι συμβαίνει πέρα από το τείχος δεν θα πολεμούσατε μεταξύ σας, αλλά όλες οι λόγχες θα στρεφόντουσαν προς το βορρά…

Το Game of Thrones είναι μια τηλεοπτική σειρά που σπάει ταμεία στο εξωτερικό και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς τα πολιτιστικά δρώμενα κάθε εποχής αποτυπώνουν με αμεσότερο τρόπο τους φόβους και της προσδοκίες κάθε εποχής.
Από αυτή τη σκοπιά μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί η επιτυχία του Game of Thrones καθώς αποτυπώνει τους φόβους της εποχής, έστω και υποσυνείδητα καθώς σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν είχε συνειδητοποιηθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Οι πολιτικοί υποτιμούν το πρόβλημα γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος και τις ανατροπές που θα φέρει στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία η ανάδειξη του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις.

Ενώ όμως οι πολιτικές ηγεσίες της Δύσης ασχολούνται με τα ελάσσονα και κυρίως πως οι πολιτικοί του σήμερα θα μεταθέσουν την επίλυση προβλημάτων δομικών αδιεξόδων στο μέλλον, στα χέρια άλλων, τα αδιέξοδα συνεχίζουν να συσσωρεύονται και να λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δύση είναι δυο: Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της και η αύξηση του αριθμού των εξαθλιωμένων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ευρώπη και ιδίως νότια αυτής.

Με απλά λόγια έχουμε πάνω από ένα δισ. εξαθλιωμένους στην Βόρεια και Κεντρική Αφρική και την Νοτιοδυτική Ασία που φυτοζωούν και συνεχίζουν να αναπαράγονται με υψηλούς ρυθμούς και από την άλλη πλευρά ένα γερασμένο πληθυσμό και γεμάτα ψυγεία κι ένα πολιτικό σύστημα σε παρακμή.

Στο ιστορικό τουλάχιστον παρελθόν, όποτε έχουν υπάρξει μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, μεγάλοι πολιτισμοί έχουν δοκιμαστεί αλλά και εξαφανιστεί. Οι τελευταίες γενιές εθισμένες στο ιστορικό διάλλειμα της δημοκρατίας και της ευημερίας αδυνατούν να αντιληφθούν με ιστορικούς όρους το μέγεθος του προβλήματος.

Προσπαθούν να προσεγγίσουν ένα πρόβλημα μετακίνησης ενός πληθυσμού εκατοντάδων εκατ. ή δισ. ανθρώπων υπό το πρίσμα των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αξιών του δυτικού ουμανισμού.

Η αριστερά τυφλωμένη από τα «γυαλιά» της ταξικής θεώρησης του κόσμου που θεωρεί το εξαθλιωμένο προλεταριάτο υποκείμενο της επανάστασης, βλέπει στο πρόσωπο των λαθρομεταναστών το βιομηχανικό προλεταριάτο που εξαφάνισε στη Δύση η διεύρυνση της μεσαίας τάξης.

Στην Ελλάδα όπου διαθέτουμε την πλέον καθυστερημένη αριστερά της Δύσης αντιλαμβάνονται την αύξηση των εξαθλιωμένων πληθυσμών με την προσθήκη λαθρομεταναστών σαν ευκαιρία για την δημιουργία πλειοψηφικών όρων πολιτικής ηγεμονίας.

Αν  ένα ναζιστικό μόρφωμα έχει φτάσει κοντά στο 10% παρά τα μέτρα εναντίον του, το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να αντιληφθεί ποιοι είναι φόβοι του μέσου όρου της κοινωνίας που δημιουργεί περιθώρια διείσδυσης στο ακραίο ρατσιστικό λαϊκισμό. Δεν είναι τυχαίο που η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ισχυρότερη στα παραδοσιακά προπύργια της αριστεράς.

Ανάλογες είναι οι συνθήκες και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ο ευρωσκεπτικισμός λειτουργεί ως πλατφόρμα έκφρασης της δυσαρέσκειας.

Οι δημογραφικοί δείκτες δείχνουν πως οι μετακινήσεις πληθυσμών  όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια.

Το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα στις προσεχείς ευρωεκλογές. Παντού οι ακδροδεξιοί σχηματισμοί βρίσκουν ευήκοα ώτα λόγω της εργασιακής, πολιτιστικής και ενίοτε εγκληματικής πίεσης που δέχονται οι ντόπιοι από τους μετανάστες και δει τους παράνομους.

Κατ’ αυτή την έννοια δεν με ανησυχεί η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού από το Ποτάμι, αλλά από την Χρυσή Αυγή.

Η Δύση χρειάζεται μια οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα δέχεται όσους χρειάζεται λόγω και της δημογραφικής γήρανσης και όσους αποδέχονται να ζήσουν με βάση τις δυτικές αξίες και θα αποκλείει τους άλλους. Η Ελλάδα σαν μια χώρα των συνόρων χρειάζεται μια τέτοια πολιτική ακόμη περισσότερο.

Ο Χειμώνας έρχεται

«Ο χειμώνας έρχεται», είναι μια φράση που ακούγεται συνέχεια στο Game of Thrones και οι χειμώνες στο φανταστικό αυτό κόσμο είναι μια ακανόνιστη εποχή που άλλοτε κρατάει 5 άλλοτε 10 και άλλοτε περισσότερα χρόνια, όσο οι οικονομικοί κύκλοι της ύφεσης ή οι κύκλοι της ιστορίας...

Ο κύκλος της τελευταία Αναγέννησης διαρκεί πάνω από 400 χρόνια και αποτέλεσμα αυτού είναι η βιομηχανική επανάσταση, η δημοκρατία, ο καπιταλισμός και ο δυτικός ουμανισμός.

Βέβαια στα καλλιτεχνικά δημιουργήματα  ο καθένας βλέπει αυτά που μπορεί ή αυτά που θέλει. Έτσι ο αριστερός στη σειρά βλέπει μια μεσαιωνική φεουδαρχική προκαπιταλιστική οικονομία ενώ ο Ζακ Ατταλί το χάος που θα ακολουθήσει αν υποχωρήσει η ισχύς της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ, κατά αναλογία με αυτό που ακολούθησε όταν υποχώρησε η ισχύς της Ρώμης.

Το πρόβλημα της μετακίνησης πληθυσμών προς την Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια και απειλεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τους διαδρόμους αυτής της μετακίνησης.

Αν οι πολιτικοί μας αντιλαμβάνονταν το μέγεθος της απειλής με ή όχι τη συνδρομή της ΕΕ θα ήταν η πρώτη ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.

Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: