Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ο πρώτος φόρος πάχους στον κόσμο... καταργείται!


Να καταργήσει άμεσα το φόρο για τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη σκοπεύει η κυβέρνηση της Δανίας.  Το μέτρο που θεσπίστηκε περίπου πριν ένα χρόνο, θεωρείται ότι είναι ο πρώτος στον κόσμο "φόρος πάχους" (fat tax).

Πιο συγκεκριμένα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο από 2,3% κορεσμένα λιπαρά - συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και των  επεξεργασμένων τροφίμων - τέθηκαν σε καθεστώς επιπλέον χρέωσης. Αλλά όπως εκτίμησαν οι αρχές της Δανίας, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής, ο φόρος είχε επίπτωση...
στις τιμές των τροφίμων στη χώρα, έχει μεταφέρει τη ζήτηση σε γειτονικές χώρες, που πωλούνται πιο φτηνά αντίστοιχα προϊόντα, ενώ τέλος έχει θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες  θέσεις εργασίας.

Το υπουργείο, μάλιστα, ανέφερε ότι ένα από τα αποτελέσματα της φορολογίας λίπους ήταν ότι αρκετοί Δανοί είχαν αρχίσει τη διέλευση των συνόρων στη Γερμανία για να αγοράζουν τα τρόφιμα που ήθελαν από τη γειτονική χώρα.


Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα το υπουργείο Οικονομικών της Δανίας είπε ότι ακυρώνει επίσης τα σχέδιά της να επιβάλει φόρο για τη ζάχαρη, όπως μετέδωσε το AFP, καθώς αποδεικνύεται έμπρακτα ότι, τέτοιου είδους φόροι δε συμβάλλουν ούτε στην προώθηση της δημόσιας υγείας.


Σύμφωνα με το δανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και Φαρμάκων, το 47% των Δανών είναι υπέρβαροι και το 13% είναι παχύσαρκοι.


Ο φόρος εισήχθη τον Οκτώβριο του 2011, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την κατανάλωση λιπαρών τροφών από τον πληθυσμό.


Η απόφαση για να απαλλαγή από το φόρο συμφωνήθηκε ως μέρος των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της κεντροαριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας.


Ήδη, πολλά σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει ότι θα μειώσουν τις τιμές τους όταν ο φόρος καταργείται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: