Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Στα χέρια των Κυπρίων η επίλυση του Κυπριακού (;)

Ιστορική ευκαιρία για να λυθεί οριστικά το κυπριακό διαβλέπει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σύμφωνα με δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο Χριστόφια.
«Εμείς δεν πρόκειται να βρούμε τη λύση, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια για τη λύση», δήλωσε ο Μπαρόζο, και υπογράμμισε ότι η επίλυση του κυπριακού θα βοηθήσει όλους τους Κυπρίους να αξιοποιήσουν τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η επίλυση του κυπριακού εναπόκειται στους ίδιους τους Κυπρίους», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι θα κάνει ό,τι μπορεί μαζί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για να επιτευχθεί λύση του κυπριακού και η Κύπρος να επανενωθεί, πράγμα το οποίο, όπως είπε, θα απαλλάξει και την Ευρωπαϊκή Ένωση από το πρόβλημα αυτό.


Χαρακτήρισε επίσης τη συνάντηση με τον κύριο Μπαρόζο πολύ φιλική, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την Κύπρο και την υπόθεσή της. Είπε ακόμα πως έχει υποστηρίξει συνειδητά την υποψηφιότητα Μπαρόζο για μια νέα θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



H διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη στη συνάντηση με Ταλάτ



Μετά τη συνάντηση ο κ. Μπαρόζο συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον οποίο έθεσε το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη.


Σε δηλώσεις του, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την ελπίδα ότι το οδόφραγμα θα ανοίξει σύντομα. Είπε, ωστόσο ότι το θέμα δεν αφορά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.


Χαρακτήρισε επίσης θετική την επίσκεψη Μπαρόζο στην Κύπρο, λέγοντας ότι αυτή εκφράζει την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λύση.


«Στηρίζουμε τη διαδικασία και ενεθάρρυνα τον κύριο Ταλάτ να επιδείξει αποφασιστικότητα για να εξευρεθεί λύση, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: