Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018

Πως ο πανικόβλητος Τσίπρας «παραίτησε» τον Τόσκα: Η δημοσκοπική κατάρρευση και ο εσωκομματικός εμφύλιος [Video]


Με έντεκα μέρες καθυστέρηση απομακρύνθηκε από τον πρωθυπουργό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μία απόφαση η υλοποίηση της οποίας επισπεύθηκε τόσο εξαιτίας της λαϊκής οργής και της εικόνας «μπάχαλου» και ανικανότητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση όσο και από τη δημοσκοπική κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος, βάση πλέον συγκεκριμένων ερευνών που θα δημοσιευτούν τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Μάλιστα, με βάση τις δύο έρευνες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει  είναι ότι για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κινείται κάτω από το 15%, ενώ το μέχρι πρότινος «ισχυρό χαρτί» της κυβερνώσας Αριστεράς...
που δεν ήταν άλλο από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, εμφανίζεται (πλέον) ως πολιτικό βαρίδι.
Επιπλέον, το προηγούμενο διήμερο είχαμε μπαράζ κατηγοριών κατά των υπηρεσιών, την ευθύνη των οποίων είχε και αλλιώς ο ίδιος ο Νίκος Τόσκας.
Πυροσβεστική και Αστυνομία έγιναν ο στόχος που όλοι πυροβολούσαν δείχνοντας τα λάθη τους, τόσο με την εκτίμηση της πυρκαγιάς όσο και με την εκτροπή της κυκλοφορίας προς το Μάτι.
Την Παρασκευή το απόγευμα ο Τσίπρας κάλεσε τον Τόσκα χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Υπό το βάρος της τραγωδίας η απομάκρυνση του δεύτερου είχε αποφασιστεί. Η δικαιολογία ότι πέρασε η έκτακτη κατάσταση και τώρα μπορούσε να φύγει ο υπουργός δεν πείθει κανέναν.
Όπως και ότι ο ίδιος ο Τόσκας υπέβαλε την παραίτησή του για δεύτερη φορά. Απλά επικοινωνιακά έτσι έπρεπε να ειπωθεί, αντί ότι ο πρωθυπουργός «παραίτησε» τον υπουργό του για να περισώσει ό,τι μπορούσε από μια κυβέρνηση που κλυδωνίζεται.
Μόλις λίγα 24ωρα πριν, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Τόσκας στην ΕΡΤ δεν είπε τίποτε περισσότερο από αυτά που είχε ισχυριστεί στην συνέντευξη τύπου της ντροπής, δύο μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι.
Εκεί όπου με τις προτροπές του Δημήτρη Τζανακόπουλου ο κ. Τόσκας είχε πει: «Προσπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, σας λέω ότι δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά σε όλη αυτήν την κατεύθυνση των επιχειρήσεων. Φυσικά οι απώλειες είναι μεγάλες και μας έχουν συγκλονίσει όλους, πάνω απ’ όλους εμάς που διαχειριστήκαμε αυτήν την κατάσταση».
Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την «ώρα της πάλης συνεχίζουμε» και δεν την έκανε δεκτή». Αυτά είχε πει τότε για να φουντώσει η οργή του κόσμου. Μια οργή που είχε ξεκινήσει από εκείνη την σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων όπου ο κ. Τόσκας ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για «λίγους εγκλωβισμένους στο Κόκκινο Λιμανάκι». Ή ήταν άσχετος εκείνη την ώρα της καταστροφής ή έκρυβε την αλήθεια.
Στην ΕΡΤ λοιπόν, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ο κύριος Τόσκας λέει: «Δεν υπήρξαν λάθη τακτικής στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής. Σε δεύτερο χρόνο μπορεί να βρούμε λάθη, αλλά οι πυροσβέστες έδειξαν αυτοθυσία», συμπλήρωσε.
Ο Νίκος Τόσκας απέδωσε την τραγωδία στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην παράνομη δόμηση.
«Είμαστε προετοιμασμένοι. Μας συνέβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια», επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε: «Δεν είχαμε ποτέ 11 μποφόρ σε χερσαίο χώρο, δυτικούς ανέμους. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση σχεδίων πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και τη δόμηση».
Αυτά είχε πει ο παραιτηθείς υπουργός μένοντας σταθερός στη γραμμή τη κοινής παρουσίας του με τον προκλητικό κύριο Τζανακόπουλο.
Η γραμμή της «μη συγγνώμης» που χαράχτηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να μη φανεί ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη. Κάτι που βεβαίως θα έπρεπε να πράξει.
Αλλά η ακόμη πιο προκλητική γραμμή «δεν μπορώ να βρω λάθη» ήταν αυτή που εξόργισε τους πολίτες.
Η κοινωνία ολόκληρη χλεύασε τον υπουργό και όλη την κυβέρνηση καθώς δεν μπορείς να λες ότι όλα έγιναν σωστά τη στιγμή που υπάρχουν 88 νεκροί.
Εκείνη η συνέντευξη τύπου με τον Τζανακόπουλο ήταν η αρχή του τέλους της κυβερνητικής καριέρας για τον Τόσκα. Ηταν προδιαγεγραμμένη η πορεία του και στον ανασχηματισμό, όποτε κι αν αποφασιζόταν αυτός, ο πρώτος που θα έφευγε θα ήταν ο Τόσκας.
Τι μεσολάβησε, όμως, και μέσα σε λίγες ημέρες ο υπουργός… ξαναπαραιτήθηκε. Ή τον «παραίτησε» ο Τσίπρας, όπως λένε οι καλές γλώσσες;
Αυτό που μεσολάβησε ήταν οργή της κοινωνίας η οποία αποτυπώθηκε στις τοπικές οργανώσεις και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μηνύματα οργής που έπαιρναν για τον Τόσκα ειδικά αλλά και για την κυβέρνηση γενικότερα, έπρεπε να αποκρουστούν με κάποιο τρόπο. «Δεν θα μπορούσαμε να πάμε στις εκλογικές μας περιφέρειες για διακοπές σε μια τέτοια κατάσταση», έλεγαν.
Και ξαφνικά, τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό και στο χώρο της αριστεράς η… συνιστώσα της ντροπής, όπως εύστοχα έγραψε το in.gr.
Δηλαδή στελέχη και δημοσιογράφοι κοντά στην κυβέρνηση άρχισαν ασκούν κριτική, να ζητούν την ανάληψη ευθυνών, να απαιτούν παραιτήσεις.
Μόνο τυχαίες δεν ήταν δηλώσεις όπως αυτή του Σκουρλέτη: «Είναι προκλητικό να λέει κανείς πως έγιναν όλα καλά με τόσους νεκρούς. Τη συγγνώμη την έχει αναλάβει όλη η κυβέρνηση». Ηταν 1 Αυγούστου και ήταν μια σαφής αιχμή κατά όσων επέμεναν να… πετάνε χαρταετό όταν όλη η Ελλάδα θρηνούσε. Και ήταν φανερό ότι επρόκειτο για στροφή 180 μοιρών από το Μέγαρο Μαξίμου, μια νέα γραμμή που είχε σκοπό να καταλαγιάσει την οργή της κοινωνίας.

Η απόφαση της «παραίτησης»

Είναι 2 Αυγούστου και η μεγάλη στροφή ολοκληρώνεται, προφανώς με εντολή Μαξίμου.
Ο διευθυντής της «Αυγής», Δημήτρης Στούμπος, από αυτούς που ακούει ο Αλέξης Τσίπρας, μιλά στον Σκάι και ζητά παραιτήσεις με… ονόματα.
Ο κ. Στούμπος έθεσε θέμα παραιτήσεων του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη ζητώντας από τον κ. Τόσκα «να ξανασκεφτεί» το θέμα της παραίτησής του. Επίσης, ανέφερε ότι εάν ο ίδιος ήταν στη θέση του κ. Καπάκη, θα είχε παραιτηθεί».
Ηταν πλέον φανερό ότι θα είχαμε εξελίξεις τις οποίες την Παρασκευή ενίσχυσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του Τόσκα κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό λάθος.
Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από τον κ. Τόσκα και τον κ. Τζανακόπουλο σχετικά με το περιστατικό των φονικών πυρκαγιών, ο κ. Σαντορινιός ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Προφανώς και πρέπει να αποτιμηθούν τα λάθη. Ακόμα και τα επικοινωνιακά λάθη. Είναι επικοινωνιακό λάθος το γεγονός, ότι έγινε μια συνέντευξη που κάποιος είπε ότι ‘τα ίδια θα έκανα’…».
Κι αφού κανείς άλλο δεν βγήκε μπροστά και να πάρει πάνω την ευθύνη ήρθε η ώρα του Τόσκα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: