Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ! Πως σχολιάζει ο ξένος τύπος τις κινήσεις Τσίπρα

Ανατομία του χθεσινού ανασχηματισμού κάνει ο ξένος τύπος σημειώνοντας ότι έγινε στα μέτρα των δανειστών.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο των New York Times οι οποίοι αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας εκτός τους υπουργούς που είχαν αντιρρήσεις για τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα...
λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές.
Οι επιλογές του πρωθυπουργού συνεχίζει η αμερικανική εφημερίδα δείχνουν ότι  είναι πρόθυμος να προωθήσει τα μέτρα διάσωσης ώστε οι διαπραγματευτές του να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του τεράστιου χρέους με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και αυτός ήταν ο λόγος που διατήρησε τον πυρήνα του οικονομικού επιτελείου. Σημειώνει μάλιστα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «ένας οικονομολόγος που έχει περιγραφεί ως χαμηλών τόνων και έχει κάνει πρόοδο και τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη», διατήρησε την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Όμως, σημειώνουν οι NYT, σε μία κίνηση που φάνηκε ως προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι δανειστές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ήταν αντίθετος με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τον πιο μετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη. «Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που έχει επικριθεί για τον αργό ρυθμό των προσπαθειών εξορθολογισμού του υπερμεγέθους συνταξιοδοτικού συστήματος, αντικαταστάθηκε από νεαρή συνεργάτιδά του», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
Τέλος, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού βρίσκεται πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας ότι ο ανασχηματισμός είναι επίσης και ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα δημοτικότητα του κ. Τσίπρα.
Το Reuters από την πλευρά του σχολιάζει ότι ο ανασχηματισμός έγινε σε μία προσπάθεια να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το τελευταίο πρόγραμμα, αλλά και για να ενισχυθεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης.
«Όμως, ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι θα εμμείνει στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρατώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του», σημειώνει ακόμη το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.
Financial Times: Για να βελτιωθούν οι σχέσεις με τους δανειστές
Από την πλευρά τους οι Financial Times σχολιάζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντικατέστησε κάποιους «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου με μετριοπαθείς, σε έναν ανασχηματισμό με στόχο την εδραίωση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές.
Το δημοσίευμα, αφού σημειώνει ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν τις θέσεις τους, χαρακτηρίζει ως απρόσμενη κίνηση την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας.
«Ο πρωθυπουργός άλλαξε τρεις σκληρούς αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου -στα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, Ναυτιλίας- αλλά έδωσε νέο πόστο στον Πάνο Σκουρλέτη, έναν από τους πιο αυστηρούς επικριτές του, ο οποίος νωρίτερα είχε απορρίψει την πολυπόθητη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ», γράφουν ακόμη οι Financial Times, σημειώνοντας ότι ο κ. Σκουρλέτης «ήταν αντίθετος στις ξένες επενδύσεις και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως υπουργός Ενέργειας».
Απρόσμενη χαρακτηρίζει το δημοσίευμα και την αναβάθμιση της Έφης Αχτσιόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: