Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για την μεγαλύτερη υπερπανσέληνο του 21ου αιώνα

Αν αυτός ο Νοέμβριος σας μοιάζει με κάθε κρύο, βαρετό και απολύτως συνηθισμένο Νοέμβριο των τελευταίων ετών, κάνετε λάθος. 

Σε λίγες ημέρες θα συμβεί ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο αξίζει να παρακολουθήσετε και, όχι, δεν αναφερόμαστε στην... πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. 
Λίγες ημέρες αργότερα -ή καλύτερα νύχτες- το φεγγάρι θα είναι πιο φωτεινό και μεγάλο από ότι συνήθως. Πάρτε το αμάξι, φορέστε τα παλτό σας και δείτε την μεγαλύτερη υπερπανσέληνο της τελευταίων 70 ετών.
Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου η σελήνη θα είναι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από ότι συνήθως. 
Αυτό συμβαίνει γιατί θα έρθουμε τόσο κοντά με τον δορυφόρο μας, όσο δεν έχουμε έρθει από τον Ιανουάριο του 1948. 
Ίσως για πολλούς να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά για να δουν μια τόσο μεγάλη σελήνη, καθώς το φαινόμενο θα επαναληφθεί ξανά στις 15 Νοεμβρίου του 2034.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι υπερπανσέληνοι δεν συνιστούν σπάνιο φαινόμενο, όμως η σούπερ-υπερπανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου θα σπάσει το ρεκόρ το αιώνα. 
Ο φετινός Νοέμβριος είναι πράγματι «μαγικός» και πασπαλισμένος με αστερόσκονη, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα σημειωθούν εννέα ακόμα σημαντικά ουράνια φαινόμενα. Επί παραδείγματι, όπως αναφέρει το National Geographic, την 11η Νοεμβρίου θα έχουμε βροχή μετεωριτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: