Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση-καταπέλτης του ΣτΕ για Γεροβασίλη: Πρέπει να μάθετε πρώτα τη λειτουργία της Δημοκρατίας

Απάντηση στις σκληρές και πρωτοφανείς δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη μέσω ανακοίνωσης έδωσε η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η Ενωση υπογραμμίζει πως η δικαστική λειτουργία πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα ενώ σε άλλο σημείο υποδεικνύει πως:
«Όταν εκφράζετε γνώμη για την εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών να επιδεικνύεται τη δέουσα αυτοσυγκράτηση»
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣτΕ:
«Επ’ ευκαιρία πολιτικών δηλώσεων για το θεσμικό ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας υπενθυμίζονται τα εξής αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία:
1) Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
2) Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας.
3) Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή, στη μακρόχρονη ιστορία του, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους.
4) Κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: