Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Έλληνες γιατροί: Νίκησαν την υπέρταση χωρίς φάρμακα!

Με μεθόδους διαχείρισης του στρες, που οδηγούν σε αλλαγή του τρόπου ζωής κατάφεραν οι Έλληνες επιστήμονες να αντιμετωπίσουν δραστικά την υπέρταση, αφήνοντας στην άκρη κάθε φαρμακευτική αγωγή.

Το καινοτόμο ερευνητικό έργο ανήκει στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Οι καθηγητές και οι επιστημονικά υπεύθυνοι...
του ερευνητικού προγράμματος, Γεώργιος Χρούσος, Χριστίνα Δαρβίρη, και ο καθηγητής Αθανάσιος Πρωτογέρου, παρουσίασαν σε Συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από τον Ιανουάριο του 2013 έως και το Φεβρουάριο του 2015.

Σύμφωνα με αυτά, υπήρξε σημαντική μείωση της συστολικής, αλλά και της διαστολικής αρτηριακής υπέρτασης, ως άμεση συνέπεια ελέγχου του στρες, της απώλειας βάρους και της μείωσης της κατάθλιψης. Επιπλέον, έδειξαν βελτίωση της ποιότητας ζωής σε συνολικό πλαίσιο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν χαρακτηριστικά πως στην περίπτωση της υπέρτασης το στρες οδηγεί σε αυξημένη δραστηριοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο στη συνέχεια, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, μέσω της αντίστασης των αγγείων και της κατακράτησης υγρών.
Σημειώνεται, μάλιστα, πως η ύπαρξη χρόνιου στρες οδηγεί σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής (έλλειψη άσκησης, κακή διατροφή, κάπνισμα), ο οποίος εμποδίζει τον άμεσο εντοπισμό της υπέρτασης.

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εκπαίδευση των ασθενών στην αυτορρύθμιση της υπέρτασης, μέσω της διαχείρισης του στρες για την αλλαγή του τρόπου ζωής τους, αφού δεν καταγράφεται σημαντική βελτίωσή του χωρίς αυτή.


paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: