Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Η μικρή ανάκαμψη του 2014 εξανεμίστηκε και κινούμαστε με ταχύτητα ελεύθερης πτώσης σε ύφεση...

Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας...

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα κέρδισε τις εκλογές με βασικό σύνθημα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, συμβιβάστηκε με μια αόριστη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και του μνημονίου, χαράσσοντας υποτίθεται την βασική «κόκκινη γραμμή» της σε μέτρα τα οποία θεωρούσε υφεσιακά.
Το μνημόνιο ανεστάλη, οι τροϊκανοί μετονομάστηκαν σε «Ομάδα των Βρυξελλών» και απομακρύνθηκαν από τα Υπουργεία, όπου επέστρεψαν οι συνδικαλιστές και εισέβαλαν οι «αφισοκολλητές» της νέας διακυβέρνησης...


Παρά την αναστολή του μνημονίου που περιείχε υφεσιακά μέτρα, η οικονομία δεν παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, τουναντίον, η μικρή ανάκαμψη του τέλους του 2014 εξανεμίστηκε και κινούμαστε με ταχύτητα ελεύθερης πτώσης σε ύφεση...
Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία, οι συνθήκες ασφυξίας θυμίζουν τις σκηνές του 2010 και του 2012, που μεταφράστηκαν σε εκτίναξη της ανεργίας και ποσοστιαίες πτώσεις του ΑΕΠ που προκαλούν δέος...
Η κυβέρνηση παρέλαβε πρωτογενές πλεόνασμα και αν λάβουμε υπόψη το ΔΝΤ, ήδη πρέπει να μιλάμε για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1,7%. Η στήλη από την αρχή του χρόνου και κυρίως την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μιλά για πρωτογενές έλλειμμα και επικρίνεται γι’ αυτό πως εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
Η φορά των δεδομένων αν συνεχιστεί θα επιφέρει έλλειμμα μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμά το ΔΝΤ.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν πως το οικονομικό επιτελείο (και η κυβέρνηση γενικότερα) είναι για τα «πανηγύρια».
Επιτέλους ο κ. Τσίπρας αντελήφθη πως βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και αποφάσισε να χαλαρώσει τις «κόκκινες γραμμές» που δεν θα μας οδηγούσαν σε ύφεση. Όμως δεν φαίνεται να ελέγχει το κόμμα του που έχει γαλουχηθεί με κόκκινες γραμμές και “γραμμές” γενικότερα.
Τουτέστιν, χάος εντός των κρανίων. Χάος εντός του κόμματος και της κυβέρνησης. Η χώρα επελαύνει στο χάος. Η χώρα δεν έχει διαλυθεί στα βράχια λόγω της πρόθεσης των Ευρωπαίων να μην συμβεί αυτό απότομα...
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια ο κ. Τσίπρας αναδόμησε τον κ. Βαρουφάκη και έστειλε τους κ. Τσακαλώτο και Δραγασάκη να παρακαλέσουν τον κ. Ντράγκι*, να επιτρέψει στις τράπεζες να αγοράσουν μερικά δισ. κρατικά ομόλογα προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς τις προσεχείς ημέρες. 

* ( Αυτόν που θα τηλεφωνούσε και ο κ. Τσίπρας δεν θα σήκωνε το τηλέφωνο κατά την στρατηγική του κ. Βαρουφάκη).

Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να εκτεθούν απέναντι στους ψηφοφόρους τους, να εκτεθούν στα όσα έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και στην αυστηρή στάση που κρατούν έναντι της Ελλάδας, οι δυο Έλληνες υπουργοί θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μερικές σταγόνες ρευστότητας από 2-5 δισ. ευρώ.
Θα μοιάζει όμως σαν να προσπαθείς να σώσεις δέκα στρέμματα λαχανόκηπου που ξεραίνεται σε έδαφος Σαχάρας με ένα πλαστικό ποτιστήρι από σετ παιδικών παιγνιδιών παραλίας.

Το επόμενο τετράμηνο τα κρατικά ταμεία θα χρειαστούν να εκταμιεύσουν πάνω από 23 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά σχεδόν για μισθούς, συντάξεις, περίθαλψη και τα υπόλοιπα για χρεολύσια και τόκους. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και οι αναλήψεις από τα ταμεία των δημόσιων φορέων και επιχειρήσεων.
Για να έχετε μια τάξη μεγέθους για σύγκριση, κατά το πρώτο τρίμηνο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ανήλθε στα 12,02 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο δεν είχαμε ύφεση, οι τράπεζες εργάζονταν υπό καλύτερες προϋποθέσεις από το δεύτερο τρίμηνο που τρέχει τώρα και βέβαια πλέον και από το τρίτο τρίμηνο που ακολουθεί. Τα επόμενα τρίμηνα έχουν κάθε λόγο να είναι χειρότερα εισπρακτικά.

Ο λογαριασμός δεν βγαίνει...
Η κυβέρνηση έχει στραγγίσει όλη τη ρευστότητα που υπήρχε στους δημόσιους οργανισμούς και την πραγματική οικονομία. Αυτή η κατάσταση οδηγεί προσεχώς σε αδυναμία πληρωμών για το κράτος και έκρηξη της ανεργίας.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν αποδέχθηκε το μνημόνιο γιατί είχε υφεσιακά μέτρα και χωρίς τα «υφεσιακά» τώρα μέτρα οδηγεί σε εκτροχιασμό την οικονομία και τα δημόσια έσοδα.
Αν αποδειχτεί σωστό το ΔΝΤ 1,76% πρωτογενές έλλειμμα σημαίνει περί τα 3 δισ. έλλειμμα. Αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ σημαίνει πλεόνασμα περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Η διαφορά αθροίζει περί τα 5-6 δισ. ευρώ που πρέπει να προστεθούν σαν φόροι στο β εξάμηνο.

Όλα αυτά σε ένα κλίμα όπου η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους για capital controls, για ελλείψεις στα ράφια και στις πρώτες ύλες για την μεταποίηση, για πιθανή αδυναμία καταβολής συντάξεων και μισθών, για αδυναμία πληρωμής προμηθευτών δημοσίου (είναι ήδη εν εξελίξει), για πιστωτικό γεγονός κλπ.

Τις συνέπειες από τα περισσότερα από τα παραπάνω οι σημερινές γενιές των Ελλήνων δεν τα έχουν ζήσει.

Προφανώς, ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό του επιτελείο «διαβάζουν» τα οικονομικά λάθος... Επειδή όμως η οικονομία είναι αμείλικτη, σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό (φυσικά και μαζί τους όλοι μας).

Όπερ, ούτε ψύλλος στον κόρφο μας αλλά και στο κόρφο σας σύντροφοι...

Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: