Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η συναίνεση της κλίκας

Η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε κλίκες αγαπητέ αναγνώστη
Έχουμε την κλίκα των κομμάτων, των πολιτικών, των φαρμακοποιών, της ΓΕΝΟΠ, των πανεπιστημιακών και πάει λέγοντας.
Όπως η Ιρλανδία και η Σκωτία είναι χωρισμένες σε φατρίες, έτσι η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε κλίκες.


Αυτές οι κλίκες νιώθουν τώρα ότι απειλούνται. Βλέπουν ότι τελειώνει η περίοδος της ρεμούλας...

(της μεταπολίτευσης) και ανησυχούν. Ανησυχούν τόσο πολύ, που είναι ίσως η πρώτη φόρα που σκέπτονται πραγματικά να συνεργαστούν και να συναινέσουν.
Διότι αν δεν συναινέσουν από δω και στο εξής, ίσως βγουν όλοι χαμένοι και δεν θα έχει μάσα για κανέναν. Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα κρέμονται από μια κλωστή. Οι περιστάσεις απαιτούν λεπτούς χειρισμούς.
Μέχρι πρόσφατα, ό,τι και να έλεγε η τρόικα, η ΕΕ και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (εδώ και 50 χρόνια), κανείς δεν έδινε σημασία. Οι απειλές αυτές δεν μπόρεσαν να πείσουν την κλίκα ότι χρειαζόμαστε αλλαγές. Και ως συνήθως, μόνο όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι (και ακόμα πάρα πέρα) διανοείται η κλίκα να πάρει αποφάσεις για αλλαγές.
Προσοχή όμως, όχι επαναστατικές αλλαγές για την επαγρύπνηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας (προς θεού) και όχι αλλαγές που θα θίξουν τους ίδιους, αλλά αλλαγές κοσμητικής φύσεως για να λέμε ό,τι κάτι κάνουμε.
Πάρτε για παράδειγμα τα κλειστά επαγγέλματα. Ξαφνικά ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν μερικές εκατοντάδες επαγγέλματα. Διαβάζω και εγώ να δω ποια είναι αυτά, αλλά δεν βλέπω δικηγόρους, ούτε συμβολαιογράφους, ούτε φαρμακοποιούς και προπάντων δεν βλέπω πολιτικούς (ναι είναι και αυτό ένα κλειστό επάγγελμα).
Αντί αυτού, διαβάζουμε για Γραφείο Τελετών,  Διερμηνέας, Εικονολήπτης,  Δύτης, Ενεχυροδανειστής, Επιχείρηση Εμπόρων  Αρχαίων ή Νεώτερων Κινητών  Μνημείων (τι είναι αυτό;;), Θαλάσσιο ταξί,  Μακιγιέρ, Τεχνικός Λήψης  Φωτογραφίας, Τεχνίτης Εξαερωτήρων  - Αναμεικτήρων (καρμπυρατέρ). Και ποιος να το φανταζόταν, άνοιξε και το κλειστό επάγγελμα του ψυχολόγου!!!
Όλα αυτά βέβαια δεν συνιστούν το άνοιγμα κανενός επαγγέλματος. Απλά για άλλη μια φορά η κλίκα ρίχνει στάχτη στα μάτια μας για να μην βλέπουμε  καθαρά. Και ως συνήθως, η κλίκα θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Πώς να εξηγήσει κανείς το ότι υπάρχουν κάποιοι που ακόμα πιστεύουν τα σημερινά κόμματα. Ναι μεν έχει μειωθεί η δύναμη των δυο μεγάλων κομμάτων, αλλά ακόμα συγκεντρώνουν το 50% του συνόλου αθροιστικά μεταξύ τους. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για να πειστώ ότι ο ελληνικός λαός είναι αρκετά αγανακτισμένος ώστε να επιθυμεί αλλαγές.

Η κλίκα είναι αδίστακτη και αχόρταγη
αγαπητέ αναγνώστη. Θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό (και όχι μόνο) για να διατηρήσει τα προνόμια της, τους τίτλους της (που τους βάζετε αυτούς) αλλά και τα “κεκτημένα”, τα   εισοδήματα της. Ενδεικτικό είναι το χθεσινό άρθρο εδώ στο Capital.gr όπου ογκώδες φάκελος στην εισαγγελία Αθηνών καταλήγει στο ακόλουθο πόρισμα:
Φάμπρικα παράνομα αυξημένων συντάξεων από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, εις βάρος πλέον του ΙΚΑ στο οποίο έχει ενταχθεί, αποδεικνύει πόρισμα που κατατέθηκε μαζί με τον ογκώδη φάκελο του ΤΑΥΤΕΚΩ, στην εισαγγελία Αθηνών.
...
Έτσι, επί 18 χρόνια, το ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, σύμφωνα με το πόρισμα, έδινε παρανόμως, «χαριστικά», προσαυξημένες τις συντάξεις, μην εφαρμόζοντας το πλαφόν.
Αυτά δεν είναι προνόμια που η κλίκα θα παραδώσει εύκολα. Και να ήταν μόνο αυτά, στα κομμάτια να πάει. Όλες οι ΔΕΚΟ και όλο το δημόσιο βράζουν στο ίδιο καζάνι της διαφθοράς και ρεμούλας. Και ακόμα και αυτοί που δεν είναι οι ευνοούμενοι του συστήματος, συνηγορούν με την κλίκα, διότι ευελπιστούν ότι και αυτοί θα μπουν στο κόλπο και στον εσωτερικό κύκλο (εκεί που η μάσα είναι μεγάλη).

Η κλίκα των νομικών (δικηγόρων και συμβολαιογραφών) για άλλη μια φορά κατάφερε να γλιτώσει την αναδιάρθρωση. Η ημέρα όπου άπαντες θα πάψουν να πληρώνουν χαράτσι στο συνταξιοδοτικό τους ταμείο δεν θα έρθει ακόμα αγαπητέ αναγνώστη.

Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση θα μαζέψει τις κλίκες και θα προσπαθήσουν να συνεννοηθούν, διότι τα πράγματα είναι πλέον σοβαρά. Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή έτσι ώστε όλες οι κλίκες να τρώνε την ίδια ποσότητα και όχι κάποια κλίκα να τρώει περισσότερο από την άλλη.

Η κλίκα του ΚΚΕ όμως δήλωσε ότι δεν δέχεται καμία διαπραγμάτευση διότι δεν έχει τι να συζητήσει με την κυβέρνηση. Η κλίκα της ΝΔ παραδέχεται ότι πρέπει να συναινέσει, αλλά επίσης λέει ότι δεν θα συναινέσει με τον τρόπο που θέλει η κυβέρνηση να συναινέσει. Με λίγα λόγια, θα συναινέσει μόνη της, σε αυτά που θεώρει πρέπον να συναινέσει. Και βέβαια η κλίκα του ΣΥΡΙΖΑ θα πάει μεν, αλλά θα συναινέσει μόνο αν συναινέσει η κυβέρνηση σε αυτά που θέλει να συναινέσει. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει συναίνεση.

Μέχρι τώρα όλες οι κλίκες ήταν μαζί στον αγώνα (στο στίβο της πολιτικής αγαπητέ αναγνώστη), αλλά χωριστά στη μάσα. Η πίτα όμως είναι προφανές ότι δεν φτάνει για όλους. Για να υπάρχει αρκετό ψωμί ώστε να τρώνε όλοι, θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση της μάσας και θα πρέπει όλοι να συναινέσουν οι μπουκιές να είναι μικρότερες.
Συναίνεση επετεύχθη
Του Γιώργου Καισάριου
george.kesarios@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: