Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021

Τις τουρκικές προκλήσεις θα θέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου

Με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας
να μην έχει ακόμα στεγνώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για δύο σημαντικά ταξίδια εκτός Ελλάδας, όπου εκτός των άλλων αναμένεται να έχει την ευκαιρία για ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για δύο επισκέψεις που μπορεί να έχουν διαφορετικές στοχεύσεις η μία από την άλλη, όμως ενδεχομένως να καθορίσουν την ατζέντα των επόμενων μηνών.
Η αρχή θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής... της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Θα είναι η πρώτη φορά που οι «27» θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι μετά από την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Εκτός απροόπτου μάλιστα πιθανότατα θα είναι η τελευταία φορά που η Άνγκελα Μέρκελ θα κάτσει δίπλα στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες σε μία σύνοδο.
Εκεί αναμένεται να τεθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, στον απόηχο της υπογραφής των Παρισίων. 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα θα έχει, όπως συνηθίζεται, την ευκαιρία να δει από κοντά στο περιθώριο των εργασιών ευρωπαίους ομολόγους του προωθώντας τις θέσεις της Αθήνας. Για μία ακόμα φορά τους τελευταίους μήνες Μητσοτάκης-Μακρόν θα κάτσουν δίπλα-δίπλα ενισχύοντας τον ελληνογαλλικό άξονα.

Το δεύτερο σημαντικό ραντεβού θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου
, ημερομηνία καθοριστική για το μέλλον της κλιματικής αλλαγής, καθώς για τότε είναι προγραμματισμένη η σύνοδος COP26 ή αλλιώς Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή 2021.
Εκατοντάδες παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στη Γλασκόβη και να καταλήξουν στη λήψη μέτρων και σχεδιασμού στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη σταδιακή μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ανάμεσα τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ατζέντα του οποίου τα θέματα του περιβάλλοντος είναι σε μεγάλη προτεραιότητα.
Κάθε χρόνο εκπρόσωποι χωρών συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές και δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο μιας διάσκεψης που είναι γνωστή ως COP. Διαρκεί δύο εβδομάδες και φιλοξενεί συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Μέλη των COP είναι όλα τα κράτη του ΟΗΕ που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση – πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC). Η διάσκεψη ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 9-19 Νοεμβρίου 2020 στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αναβλήθηκε, λόγω της πανδημίας, για τις 1-12 Νοεμβρίου 2021.

Ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα για διμερείς επαφές στο περιθώριο της συνόδου, επιχειρώντας να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το τόσο ευαίσθητο όσο και ουσιαστικό πεδίο, αυτό της σωτηρίας του πλανήτη. Στη Γλασκώβη θα ταξιδέψουν σημαντικές προσωπικότητες ενώ ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για εκεί παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, κάτι πάντως που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: