Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Πτώχευσε η Thomas Cook - 600.000 τουρίστες «εγκλωβισμένοι» - Ανησυχίες στον τουριστικό κλάδο

Πτώχευση κήρυξε τα ξημερώματα της Δευτέρας, το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο στον κόσμο (ιδρύθηκε το 1841), Thomas Cook, καθώς απέτυχε μέσα στο Σαββατοκύριακο να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή της, ανακοινώνοντας ότι οδεύει σε «άμεση εκκαθάριση».

Η εταιρεία, που βρισκόταν εδώ και αρκετό καιρό στο χείλος του γκρεμού, ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες»... που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία», τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.
Υπενθυμίζεται πως η Thomas Cook είναι διαχειρίστρια ξενοδοχείων, κέντρων αναψυχής αλλά και αεροσκαφών, εξυπηρετώντας κάθε χρόνο περισσότερους από 16 εκατ. πελάτες σε περισσότερες από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα με 400.000 ετησίως.
Από το βράδυ της Κυριακής βρίσκονταν σε εξέλιξη αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση της εταιρείας, οι οποίες ωστόσο έπεσαν στο κενό με τις διαπραγματεύσεις τελικά να οδηγούνται σε «ναυάγιο» τα ξημερώματα, με το Διοικητικό Συμβούλιο να ανακοινώνει λίγο αργότερα τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η κινεζική εταιρεία Fosun που αποτελούσε μέτοχο της εταιρείας, είχε καταλήξει στους βασικούς όρους ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης ύψους 900 εκατ. λιρών, ωστόσο οι πιστώτριες τράπεζες ζήτησαν επιπλέον 200 εκατ. στερλίνες, ποσό που δεν κατέστη εφικτό να συγκεντρωθεί.
Σύμφωνα με το Sky News, η Thomas Cook ζήτησε από τους πιστωτές να μειώσουν κατά πολύ την απαίτησή τους για εξεύρεση άλλων 200 εκατομμυρίων λιρών, εκτός από τα 900 εκατομμύρια που έχουν ήδη λάβει, ωστόσο οι τράπεζες RBS, Barclays και Lloyds διατήρησαν αμετάβλητη τη θέση τους πως η εταιρεία δεν θα επιβίωνε παρά μόνο έναν χρόνο ακόμη, χωρίς αυτήν την επιπρόσθετη χρηματοδότηση.
Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας (CAA) ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες», ενώ ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας θα οριστούν οι AlixPartners και η KPMG.
Π. Φανκχάουζερ: Συγνώμη από τους πελάτες, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες μας
Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση. Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκατ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία κατέληξε πριν περίπου ένα μήνα στους βασικούς όρους ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης ύψους 900 εκατ. λιρών με την κινεζική Fosun, που είναι μέτοχος της καθώς και με τις τράπεζες, αλλά όπως φαίνεται υπάρχουν σοβαρά προσκόμματα. Πριν λίγες ημέρες εξάλλου, ο όμιλος κατέθεσε στις ΗΠΑ αίτημα για δικαστική προστασία, με βάση το κεφάλαιο 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Επιχείρηση Μάττερχορν

Στην ενεργοποίηση του σχεδίου Μάττερχορν για τον άμεσο επαναπατρισμό σχεδόν 600.000 τουριστών που είχαν κλείσει τις διακοπές τους μέσω της εταιρείας προχώρησαν οι βρετανικές αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν πως έχουν εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για την ασφαλή επιστροφή των ταξιδιωτών.
Σύμφωνα με την CAA, η επιχείρηση Μάττερχορν (η οποία οφείλει το όνομά της σε μία εκστρατεία βομβαρδισμού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου.
«Δεδομένης της σοβαρότητας της περίστασης, μια κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη, αλλά η CAA θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπατρίσει τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία» είτε για άτομα που καλύπτονται από την ATOL είτε όχι.
Υπενθυμίζεται ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: