Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Guardian: Η Ελλάδα ψάχνει απελπισμένα ανάπτυξη - Οι πολίτες στα όριά τους

Φωτογραφία: AP Photo

Με τα πλέον μελανά χρώματα αποτυπώνει ρεπορτάζ του Guardian τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία.

Η βρετανική εφημερίδα έχει άρθρο απεσταλμένης της στην Ελλάδα και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «Η Ελλάδα απελπισμένη αναζητά στρατηγική ανάπτυξης, καθώς η διάθεση του κόσμου σκοτεινιάζει»...

Εχοντας μπροστά αποπληρωμή χρέους ύψους 7 δις τον Ιούλιο και το καμπανάκι της χρεοκοπίας να χτυπά, η Ελληνική κυβέρνηση κυνηγά απεγνωσμένα κεφάλαια για την ενίσχυση της απασχόλησης αναφέρει ο Guardian.
Μάλιστα υπογραμμίζει ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι η κοινή γνώμη βυθίζεται στην απελπισία.
Οπως τονίζει όλες οι κυβερνήσεις που ανέλαβαν στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα τη κρίσης προσπάθησαν να στρέψουν την κοινή γνώμη στην ανάπτυξη, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα πήγε ένα βήμα παραπέρα με το να προσεγγίσει την Παγκόσμια Τράπεζα για να ζητήσει δάνειο 3 δισ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων απασχόλησης.
«Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την απελπισία μιας κυβέρνησης που είναι αντιμέτωπη με τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά φτώχειας» σημειώνει ο Guardian.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας έκανε γνωστό ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% στο διάστημα 2008-2015, ποσοστό το οποίο αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα σοκ ανάπτυξης» λέει και σημειώνει ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας θα συζητηθεί η στρατηγική ανάπτυξης που θα επικεντρωθεί στην προσέλκυση επενδύσεων και στην μείωση της ανεργίας στα επίπεδα προ κρίσης, ήτοι 8% στα επόμενα 10 χρόνια».
Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα πρέπει να επιβάλει εργασιακές μεταρρυθμίσεις και να προβεί σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%. 
Παράλληλα, τον Ιούλιο η χώρα θα πρέπει να καταβάλει δόσεις άνω των 7 δισ. ευρώ. Όμως, την ώρα που τα ταμεία της είναι σχεδόν άδεια, θα είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψει τη χρεοκοπία και αναπόφευκτα την έξοδό της από το ευρώ, αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου, εκτός και αν έρθουν νέα δάνεια.
Η προοπτική νέων περικοπών, ιδιαίτερα όταν οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί 12 φορές και ορισμένοι συνταξιούχοι ζουν με μόλις 300 ευρώ, επιδεινώνει την αίσθηση της κατήφειας στο πιο αδύναμο κράτος της Ευρωζώνης.
Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το άρθρο, έχει κατηγορηθεί ότι εσκεμμένα καθυστερεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 
Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος ανέφερε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, γιατί δεν τις πιστεύει»



Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: