Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

«Η ομάδα της χαράς»


Η χτεσινή μέρα στις Βρυξέλλες κύλησε χαλαρά, με πρώτο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος φαίνεται ότι βρήκε το κέφι του μακριά από την Αθήνα και τα προβλήματά της, ειδικά αυτά με το Μαξίμου. 
Η συνάντηση με τους θεσμούς πολύωρη μεν αλλά κύλησε ομαλά. 
Ο «σκληρός» Πωλ Τόμσεν επέλεξε να μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάλεξη σε φοιτητές στην Οξφόρδη και ο πιο ήπιος Μπενουά Κερέ μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ επέστρεψε στο γραφείο του στην Φρανφκούρτη...

Το κέφι στην ελληνική αποστολή, διατηρήθηκε παρά το γεγονός ότι η περίφημη πολιτική διαπραγμάτευση συνεχίζεται με ακριβώς την ίδια σύνθεση με αυτή του Χίλτον. Με τους Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Τρούντι και Τζιαμαρόλι διαπραγματεύονταν στο κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, με τους ίδιους και στο κτίριο της Κομισιόν. Οπότε, είτε η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε πολιτική διαπραγμάτευση με τους τεχνοκράτες, είτε συνεχίζεται απλά η τεχνοκρατική συζήτηση όπως και στην Αθήνα.

Από την «ομάδα της χαράς» δεν θα μπορούσε να λείψει ένα ..ιστορικό στέλεχος της. Ο Γιώργος Σταθάκης «μυρίστηκε» διαπραγμάτευση, η ομάδα ήθελε «πνευμόνια» και μετέβη εκτάκτως στην βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να βάλει ένα χεράκι.

Μαθαίνοντας για την εικόνα, αλλά κυρίως για την καλή διάθεση της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, δεν μπορώ να πω ότι δεν προβληματίστηκα. Προφανώς με τον εαυτό μου.

Τόσες εβδομάδες τους πιέζω εμμέσως να κλείσουν, τονίζοντας, ότι οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να το κάνουν και πιστεύω ότι θα το κάνουν με πολύ φασαρία και αντίστοιχο δράμα, επιχειρώντας να κρύψουν το μέγεθος του «εγκλήματος» που είναι έτοιμοι να υπογράψουν. Το πακέτο των μέτρων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να συγκεκριμενοποιήσει το επιτελείο των υπουργών στις Βρυξέλλες, θα είναι το σκληρότερο από το 2010 για πολλούς λόγους. Καταρχήν κατοχυρώνει από τώρα ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές τουλάχιστον έως το 2020. Τα μισά δε από τα χρόνια της λιτότητας θα έχουν την σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ! Πέντε χρόνια με μέτρα των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου Σαμαρά και άλλα πέντε χρόνια μέτρων από τις κυβερνήσεις Τσίπρα, ο οποίος υποτίθεται ότι θα τα έσκιζε!!

Μιλάγαμε για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αλλά «αυτοί» ετοιμάζονται να κόψουν και από το υπόλοιπο των συντάξεων. 
Μιλάγαμε ότι θα μείωναν το αφορολόγητο με την προϋπόθεση ότι θα μαλάκωναν την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά «αυτοί» διαπραγματεύονται να μην αλλάξει τίποτα στην κλίμακα. 
Μιλάγαμε για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, αλλά «αυτοί» δίνουν όλα τα παραπάνω προκειμένου να διατηρηθεί άρτια η ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι οσονούπω είναι πιθανό να χρεοκοπήσει.

Το «έγκλημα» τους βρίσκεται προ θύρας την ίδια στιγμή που ένα μεγαλύτερο «έγκλημα» τους βρίσκεται σε εξέλιξη και η ζημιά από αυτό θα είναι μεγαλύτερη: 
Η Ελλάδα κάθε μέρα που περνά αποκόβεται θεσμικά και επενδυτικά από την υπόλοιπη Ευρώπη... 
Όταν ακούει κανείς τις «ταχύτητες» που θα παρουσιάσει το Σάββατο στην Ρώμη ο Γιουνκέρ, πόσοι αμφιβάλουν ότι η τρίτη ταχύτητα έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για εμάς ως φόβητρο για τους υπόλοιπους..

Του Νίκου Φιλιππίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: