Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Έτσι "στήθηκε" το ψέμα για το χρέος επί Καραμανλή

Ένα τεράστιο ψέμα αποδεικνύεται η διόγκωση του δημόσιου χρέους επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. 

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», το οποίο παραθέτει αναλυτικά στοιχεία, φέρνει στο φως πώς στήθηκε η συνωμοσία για το χρέος της περιόδου 2004-2009 και αποκαλύπτει πώς η «μαύρη τρύπα» δεν ήταν 119,6 δισ. ευρώ, αλλά μόνο 26,8 δισ. ευρώ...

Ο Γιώργος Κουρής, πρώην γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και διδάκτωρ Οικονομικών που έχει χρηματίσει στα ανώτατα κλιμάκια του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, φωτίζει τις αμέτρητες περιπτώσεις δημιουργικής λογιστικής προκειμένου να «φορτωθεί» το χρέος και το έλλειμμα στην περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, όταν στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, τόσο πριν από το 2004 όσο και μετά το 2009, έγιναν όργια.
Η ανάλυση των αριθμών δείχνει ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό χρέος που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα 20 χρόνια (πριν από το 2004) και σε ηθελημένη απόκρυψη δανείων των κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη. Παράλληλα, με ανακατασκευή των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα του 2009 η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου χρέωσε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στη Ν.Δ., θέμα πλέον που διερευνά η Δικαιοσύνη.

«Η λογική της κατηγορίας σε βάρος της κυβέρνησης Καραμανλή ότι το χρέος στο τέλος του 2003 ήταν 181,5 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2009 είχε φτάσει τα 301,1 δισ. ευρώ ήταν απλοϊκή» ανέφερε ο κ. Κουρής και επισήμανε πως υπήρχε επιβάρυνση κατά 12 δισ. τον χρόνο επί Σημίτη και μόνο κατά 5 δισ. ευρώ επί Νέας Δημοκρατίας. 
Σκοπίμως εξαιρέθηκαν δύο σημαντικά τρίμηνα, τα οποία δείχνουν αμέσως πως το χρέος ήταν 10 δισ. μικρότερο από αυτό που κατελόγισαν σε όλη την εξαετία.
Σκοπίμως, επίσης, αποκρύβονται τα 18 swaps ενός ομολόγου «βόμβα», όπως και οι τόκοι που «έτρεχαν» και τα δάνεια για τα εξοπλιστικά προγράμματα «μαμούθ» που έγιναν επί ΠΑΣΟΚ. 
Αφού επίσης καταγράφονται αμέτρητες περιπτώσεις δημιουργικής λογιστικής, ο κ. Κουρής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χρέος της περιόδου Καραμανλή αυξήθηκε όχι κατά 119,6 δισ. ευρώ, αλλά μόνο κατά 26,8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: