Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

«Σφίγγουν τα λουριά» στις τράπεζες και βγαίνουν… λαβράκια

Φοροδιαφυγή
Να είσαι κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος και να χρειάζεσαι χορήγηση δανείου για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, την ίδια στιγμή που εμφανίζεται πως έχεις βγάλει στο εξωτερικό περίπου 8 εκατ. ευρώ, προκαλεί υποψίες. 
Υποψίες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ο ESM πιέζει την ελληνική κυβέρνηση και τις τράπεζες.
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ έχει σφίξει τα λουριά στις τράπεζες καθώς έχει αποστείλει απευθείας στις διοικήσεις των τραπεζών...

σχετικό ερωτηματολόγιο. 
Στόχος είναι να γίνει πλήρης χαρτογράφηση της «ευαίσθητης» αυτής κατηγορίας χορηγήσεων, καθώς για κάποια από τα δάνεια αυτά οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση τους προκειμένου να «διευκολύνουν» τους δανειολήπτες, δηλαδή τους ίδιους τους τραπεζίτες, για την αποπληρωμή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, μέσω των εκπροσώπων του Δημοσίου στα δ.σ των τραπεζών, έχει ζητήσει να ενημερωθεί για τα δάνεια που έχουν λάβει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, τα μέλη της ανώτερης διοίκησης, καθώς και τους όρους χορήγησης (ύψος επιτοκίου, αξία εγγυήσεων κλπ).
Τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν καταγραφεί και αξιολογηθεί από την Black Rock, η οποία είχε πραγματοποιήσει τον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Εθνική Πειραιώς Alpha Bank και Εurobank πριν από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση τους το 2013. Στη διάρκεια εκείνου του ελέγχου των σχετικών φακέλων, είχε προκύψει ότι τα δάνεια είχαν χορηγηθεί σε τραπεζίτες και συνδεδεμένα πρόσωπα για αγορές ακινήτων, οικοπέδων αλλά και σκαφών. Όμως, έκτοτε τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
Η εξέταση των όρων με τους οποίους έχουν χορηγηθεί τα δάνεια αυτά αποτελεί το πρώτο βήμα για την βελτίωση τραπεζικής διακυβέρνησης (banking governance), η οποία αποτελεί μέτρο για το οποίο η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει στο νέο Πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι. 
Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ασκηθεί ισχυρές πιέσεις κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενόψει και της αξιολόγησης των διοικήσεων που προβλέπει ο νέος Νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: