Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ολα για όλα από Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη για το β' γύρο - Οι συμμαχίες

Menelaos Myrillas / SOOCΤο πρωί της Τρίτης αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ ενώ την ίδια ώρα «βράζει» το παρασκήνιο ενόψει της β' Κυριακής που θα κρίνει ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος. 
Οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη...
τους στις 10 Ιανουαρίου και παρασκηνιακά επιδιώκουν να συνάψουν συμμαχίες που θα τους εξασφαλίσουν την εκλογή.

Οι δύο μονομάχοι έχουν στραφεί στις δεξαμενές των άλλων δύο συνυποψηφίων τους, του Αδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τις ροές προς όφελός τους, δεδομένου ότι το εκλογικό σώμα δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού όσοι δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή δεν μπορούν να ψηφίσουν στις 10 Γενάρη.
Είναι προφανές ότι οι συμφωνίες θα κλειστούν μέσα στις επόμενες ημέρες - ακόμη και μέσα στις γιορτές - και θα φανούν από τις κινήσεις που θα κάνουν οι δύο υποψήφιοι για να δελεάσουν - όπως π.χ το εάν θα ανακοινώσουν και ποιον για αντιπρόεδρο του κόμματος.

Η στρατηγική των «μονομάχων»
Το μοτίβο που θα κινηθούν είναι λίγο πολύ προκαθορισμένο: Ο μεν Ευ. Μεϊμαράκης αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εναλλακτική κυβερνητική πρόταση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να τονίζει το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ που το προσδιορίζει τον κεντροδεξιό χώρο με κοινωνική ευαισθησία.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει ήδη το σύνθημα για ανανέωση, επιδιώκοντας να ενώσει την φιλελεύθερη προσέγγιση με την λαϊκή δεξιά.
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα
Λίγο μετά τις 20:00 της Δευτέρας, ο επικεφαλής της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης έδωσε τα αποτελέσματα σε 1.062 εκλογικά τμήματα (από τα 1.251) που συνιστούν το 85% περίπου του συνολικού ποσοστού.
Σύμφωνα με αυτά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει διαφορά 11,24% από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
  • Ευάγγελος Μεϊμαράκης: 39,51%
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: 28,27%
  • Απόστολος Τζιτζικώστας: 21,15%
  • Αδωνις Γεωργιάδης: 11,07%
Οπως είπε ο κ. Τραγάκης το τελικό πρωτόκολλο, με τα επίσημα αποτελέσματα στο 100% θα υπογραφεί αύριο, Τρίτη υπενθυμίζοντας πως «στις εθνικές εκλογές τα τελικά αποτελέσματα βγαίνουν μετά από 4 ημέρες». Μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει ότι από την ενσωμάτωση λείπουν κυρίως τα εκλογικά κέντρα από το λεκανοπέδιο Αττικής.
Το δίλημμα Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ανέτρεψε τα προγνωστικά και μπήκε στον β' γύρο έσπευσε να θέσει το δίλημμα με το οποίο θα πορευθεί στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ αποκαλύπτοντας εν μέρει τη στρατηγική του.
«Η ενότητα έχει εξασφαλιστεί. Το δίλημμα όμως παραμένει. Συρρίκνωση και Στασιμότητα ή Διεύρυνση και Ανανέωση;» έγραψε στο Facebook ο κ. Μητσοτάκης. Επιχείρησε δε να κάνει άνοιγμα στους ψηφοφόρους των κ.κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη σημειώνοντας πως στον πρώτο γύρο «το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από το 60% και πλέον των παλαιών και νέων μελών μας. Έχουμε καθήκον να κάνουμε πράξη την εντολή τους». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «την 10η Ιανουαρίου, το ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης θα ενισχυθεί και θα είναι νικηφόρο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη τον πρώτο σύμμαχο, τον Αδωνι Γεωργιάδη, που τάχθηκε ανοικτά υπέρ του, τον οποίο και ευχαρίστησε
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Άδωνι Γεωργιάδη για τη δημόσια στήριξη που μου παρέχει ενόψει του δευτέρου γύρου. Προερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη. Για να κερδίσει και πάλι η κεντροδεξιά τη μάχη των ιδεών».
Αδωνις: Μαζί με τον Κυριάκο θα κάνουμε τη ΝΔ κεντροδεξιά
Ο Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσε δημοσίως να πάρει ξεκάθαρη θέση, αποκαλύπτοντας ότι θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εξηγώντας το «γιατί» επικαλέστηκε τρεις λόγους:
  1. «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για ανανέωση. Χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα. Του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια συγκροτημένη υποψηφιότητα με θέσεις και αρχές
  2. Θεωρώ σημαντικό δύο άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογίες, από δεξιά εγώ και από το κέντρο εκείνος να φτιάξουμε την κεντροδεξιά στην πράξη υπό ένα αρχηγό που μπορεί να μας εκφράσει όλους
  3. Δεν ξεχνώ ότι συνεργασία μου με Μητσοτάκη υπήρξε άψογη κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης τη χώρας από τη ΝΔ και περάσαμε μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πάντως πως σέβεται απόλυτα τον Ευ. Μεϊμαράκη και πως αν εκλεγεί εκείνος θα τον υπηρετήσει πιστά.
Διευκρίνισε πάντως πως η επιλογή του προς το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη δεν πρέπει να εκληφθεί ως «γραμμή» σε όσους τον ψήφισαν, καθώς οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κρίνουν, ωστόσο δήλωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός.
Προβληματισμός στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έχει ακόμη εκφράσει δημοσίως την προτίμησή του για τον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο «στρατόπεδο» του περιφερειάρχη υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς κάθε επιλογή πρέπει να σταθμιστεί πολύ προσεκτικά.
Υποστηρικτές του, όπως η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου τον προέτρεψαν να πάρει απόφαση σύντομα και να την κοινοποιήσει. Ενώ ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του αρκούμενος να πει «Δεν μπορώ να πω, προτού δω την τελική έκδοση αποτελεσμάτων – έχουν σημασία τα τελικά αποτελέσματα αν και δεν αποτελούν προϋπόθεση – και φυσικά πρέπει να υπάρξουν συνεννοήσεις με τον Απόστολο Τζιτζικώστα» είπε χαρακτηριστικά. «Θα δω το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: