Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

O Oμπάμα κρυφάκουγε τη Μέρκελ


Νέα διάσταση δίνει σημερινό δημοσίευμα στην κόντρα ΗΠΑ - Ευρώπης γύρω από τις παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών. 

Η εφημερίδα «Bild am Sonntag» επικαλείται πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Κιθ Αλεξάντερ είχε ενημερώσει από το 2010 τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για μια επιχείρηση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
«Ο Ομπάμα δεν έβαλε τέλος στην επιχείρηση αυτή, αντίθετα άφησε να συνεχιστεί»...
δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της NSA, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.Το περιοδικό «Spiegel» έγραψε χθες ότι διαθέτει έγγραφα της NSA, σύμφωνα με τα οποία η Μέρκελ ήταν στον κατάλογο αυτών που παρακολουθούνταν από το 2002 και ότι βρισκόταν ακόμη στην εν λόγω λίστα μερικές εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο, τον Ιούνιο.

Η Γερμανία θα στείλει αντιπροσωπεία αξιωματούχων των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» έγραψε χθες, χωρίς να επικαλείται πηγές, ότι ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τηλεφωνικώς τη Μέρκελ ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το «Der Spiegel», ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τη διαβεβαίωση στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι, εάν γνώριζε για την υποκλοπή, θα τη σταματούσε αμέσως. 


Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: