Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Πόλεμος ΠΑΣΟΚ - Τζιτζικώστα

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη - Το άδειασμα από το Μαξίμου - Η συνέχεια της κόντρας

Την οργισμένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ αλλά και την έντονη κριτική της κυβέρνησης προκάλεσε σημερινό σχόλιο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στο Μega. 
Υπεραμυνόμενος την απόφασή του να προσκαλέσει στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει σεβασμός στους νόμους, καθώς -όπως υποστήριξε- σε ανάλογη περίπτωση ένας άλλος περιφερειάρχης θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. ...

Η συγκεκριμένη δήλωση οδήγησε το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει την παραίτησή του «λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους αλλά και λόγω ακραίας ανοησίας», στοιχεία -όπως αναφέρει- απαράδεκτα για κάποιον που κατέχει θέση περιφερειάρχη.

Σε ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε, το Κίνημα σημειώνει ότι «ο κ. Τζιτζικώστας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη -στις οποίες παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- και νομίζοντας ότι εξυπναδίζει κατά του ΠΑΣΟΚ, υιοθέτησε την ναζιστική λογική της Χρυσής Αυγής και κατάφερε να προσβάλει τη Νέα Δημοκρατία γιατί φαίνεται ότι ξέχασε πώς βρέθηκε να είναι περιφερειάρχης και σε ποιο δήμο έχει την έδρα του».

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις καλούμε τον κ. Τζιτζικώστα να μην συμμετέχει στην παρέλαση, είναι προσβολή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας «άδειασε» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος σε δήλωσή του τοποθετήθηκε ουσιαστικά και για την επιλογή του να προσκαλέσει τη Χρυσή Αυγή στην παρέλαση, αφού έκανε λόγο για «δύο γκάφες».

«Όταν κάποιος κάνει μια γκάφα, το μόνο χειρότερο είναι να κάνει μια νέα γκάφα για να την καλύψει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου και κάλεσε τον κ. Τζιτζικώστα να προβεί άμεσα σε διορθωτική δήλωση.

Για θέατρο του παραλόγου, το οποίο παίζεται εδώ και ημέρες, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

«Από την μια μεριά ο αμετανόητος περιφερειάρχης κ.Τζιτζικώστας που ακόμη και το κόμμα του τον αδειάζει ως ανιστόρητο και γκαφατζή αλλά από την άλλη μεριά τι; Που βρίσκονται οι άλλες παρατάξεις; Άκρα του τάφου σιωπή».

Σύμφωνα με τη Ν.Ε Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, κακώς οι παρατάξεις που λειτουργούν στην περιφέρεια δεν έχουν πάρει θέση ακόμη για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο χαρακτηρίζεται ζήτημα δημοκρατίας.

«Τα ζητήματα αυτά δεν προσφέρονται για δημόσιες σχέσεις και επικοινωνιακές λογικές. Οφείλουν όλοι να πάρουν θέση. Παρατάξεις και περιφερειακοί σύμβουλοι. Το ΠΑΣΟΚ έγκαιρα πήρε θέση. Ο περιφερειάρχης δεν τίμησε τον θεσμικό του ρόλο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη Ν.Ε Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τζιτζικώστας έπρεπε ήδη να έχει δώσει την παραίτησή του.

«Οφείλει να μην παραστεί στην παρέλαση δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έδειξε με την χθεσινή του δήλωση τον δρόμο, όπως δεν έχουν θέση και οι χρυσαυγίτες. Επιβάλλεται τώρα να πάρουν όλοι θέση και να μη κρύβονται» καταλήγει η ανακοίνωση.

Απ. Τζιτζικώστας: Δεν υπονόησα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης καταγγέλλει προσπάθεια διαστρέβλωσης της αναφοράς του για το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπονόησε ότι το Κίνημα είναι εγκληματική οργάνωση.

«Όπως ξεκάθαρα δήλωσα και στην τηλεοπτική εκπομπή στην οποία ήμουν προσκεκλημένος σήμερα το πρωί, δεν υπονόησα και δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση», τονίζει σε διευκρινιστική του δήλωση, συμπληρώνοντας πως «καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια διαστρέβλωσης της ξεκάθαρης τοποθέτησής του».

Ο κ. Τζιτζικώστας διευκρινίζει ότι το παράδειγμα που μεταχειρίστηκε «ήθελε να καταδείξει ότι η μη τήρηση του νόμου και η θεσμική εκτροπή μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με τεράστιες αρνητικές συνέπειες».

Σε δεύτερη διευκρινιστική δήλωσή του, o περιφερειάρχης αναγνωρίζει ότι το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν «ατυχές και λανθασμένο».

«Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι μπορεί να γίνει παραλληλισμός του δημοκρατικού αυτού κόμματος με τη Χρυσή Αυγή. Λυπάμαι για το ζήτημα που δημιουργήθηκε» αναφέρει σχετικά, προσθέτοντας ότι στην αυριανή παρέλαση «έχουμε όλοι χρέος να παρευρεθούμε για να τιμήσουμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας και να γιορτάσουμε ενωμένοι τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ακροδεξιοί θύλακες στη Ν.δ. καλά κρατούν

Στο θέμα παρενέβη και ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας προκλητική τη στάση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Τονίζει πάντως πως «δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία».

«Εντάσσεται», συμπληρώσε, «σε μια σειρά αντίστοιχων “ατοπημάτων” από στελέχη της Ν.Δ., που εδώ και καιρό είχαν ως στόχο να ξεπλύνουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η σιωπηρή στάση ανοχής που κρατά η κατά τα άλλα λαλίστατη Ν.Δ., καθώς και η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτηρίζει απλώς “γκάφα” την απαράδεκτη στάση του κ. Τζιτζικώστα, δείχνουν ότι οι ακροδεξιοί θύλακες εντός του κυβερνητικού κόμματος καλά κρατούν».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Αυτοδιαλύονται

Με μία λέξη επέλεξαν να σχολιάσουν το νέο επεισόδιο με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας οι Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Αυτοδιαλύονται».

ΚΚΕ: Η ανοχή ορισμένων απέναντι στη Χ.Α. και το ναζισμό καλά κρατεί

Για «βάναυση» προσβολή προς το λαό της Θεσσαλονίκης και όλον τον ελληνικό λαό κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«’Οταν την ημέρα που τιμώνται η πάλη και οι θυσίες του λαού ενάντια στο φασισμό-ναζισμό, αυτός καλεί σε εκδηλώσεις τους υμνητές του, χρυσαυγίτες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι «δικαιολογίες» με τις οποίες προσπαθεί να «δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», είναι επικίνδυνες, έχουν τα μάτια στραμμένα στις κάλπες και αποδεικνύουν ότι «η ανοχή ορισμένων απέναντι στη Χρυσή Αυγή και το ναζισμό καλά κρατεί».


Δεν υπάρχουν σχόλια: