Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φοροφυγάς... Στην χώρα της "neverland"


Προφανώς, αυτοί που δημιούργησαν και συντηρούν τα φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής, δεν θέλουν να πάρουν το λογαριασμό  
Συνεδριάζει η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα την έγκριση πρόσθετων δράσεων αναφορικά με την εφαρμογή του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής.
Όμως αλήθεια πόσο κοντά μπορεί να είναι η κυβέρνηση και οι εκάστοτε κυβερνώντες, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όταν ακούμε συνεχώς πως θα παταχθεί επιτέλους η μάστιγα απώλειας φορολογικών εσόδων και θα ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα από «τους έχοντες και κατέχοντες» και όμως πάντοτε να... βρισκόμαστε στο σημείο εκκίνησης.
Από τις 16/5/2011 η τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έδινε στην δημοσιότητα τις εκθέσεις προόδου των πέντε Ειδικών Ομάδων Εργασίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης. Τότε εστίαζε η έκτακτη δομή σε συγκεκριμένους τομείς, όπου είχαν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων, ώστε να αντιμετωπιζόταν η φοροδιαφυγή και να είχαν ενισχυθεί τα φορολογικά έσοδα, μέσα όμως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη φορολόγησης.

Όμως το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν είναι σύγχρονο πρόβλημα. 
Το ζήτημα της φοροδιαφυγής στην χώρα μας, αποτελούσε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης από την αρχή του «νέου» ελληνικού κράτους μεταξύ κυβερνήσεων και αντιπολίτευσης. Πάντοτε οι εκάστοτε κυβερνώντες, αλλά και οι υποψήφιοι προς ανάληψη διακυβέρνησης, είχαν ως σημαία στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, την «ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ και ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ». Δυστυχώς όμως πάντοτε, βασίλευε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και η έλλειψη των μέτρων για την καταπολέμησή της. Υπήρχαν βεβαίως προσπάθειες, δυστυχώς όμως ή μένανε στην εξαγγελία τους ή πολύ γρήγορα μπαίνανε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ακόμη και σήμερα, μετά τις βαρύγδουπες και πολυπαιγμένες στα ΜΜΕ, συλλήψεις και προσαγωγές ενώπιον της δικαιοσύνης, όμως η πραγματικότητα δείχνει πως και αυτά τα περιστατικά αποτελούν, μόνο επίδειξη για τα ΜΜΕ.


Αποδεικνύεται περίτρανα πως οι όποιες συλλήψεις και προσαγωγές στην αυτόφωρη διαδικασία των τελευταίων ημερών, γίνεται μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου. Όλοι αυτοί οι φοροφυγάδες επιχειρηματίες που συλλαμβάνονται και πηγαινοέρχονται στο Αυτόφωρο, δυστυχώς κανένας τους, δεν πέρασε περισσότερο από 48 ώρες στα κρατητήρια. Μάλιστα όπως διαπίστωσε το υπουργείο Οικονομικών, από τους 17 φοροφυγάδες που συνελήφθησαν από το "ΣΔΟΕ" για συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, στο ταμείο απέδωσαν μόνο 50.000 ευρώ.

Έτσι, πρακτικά μπορεί οι χειροπέδες να πέφτουν βροχή το τελευταίο διάστημα, στα ταμεία όμως έσοδα δεν μπαίνουν και όσοι συλλαμβάνονται περνούν μία νύχτα στα κρατητήρια και την επομένη αφήνονται ελεύθεροι είτε με περιοριστικούς όρους -εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 15 ημέρες-, είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, είτε με εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης, είτε με ποινή φυλάκισης τριών ετών η οποία εκ του νόμου δεν εκτελείται καθώς προβλέπεται αναστολή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", οι εισροές εσόδων δεν διαφοροποιούνται αισθητά, καθώς ακόμη και όσοι δήλωσαν πρόθεση ρύθμισης των οφειλών τους μένει να αποδειχθεί ότι θα τηρήσουν τον... λόγο τους!!!

Το φιάσκο λοιπόν του "Αυτοφώρου" έχει θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών
και το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Επίσης αποκαλυπτικά στοιχεία για το ύψος της φοροδιαφυγής ήρθαν την Τρίτη στο φως της δημοσιότητας, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπου ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του «40%-40%-20%» Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους ανέφερε ότι το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.  
Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται δημόσια το πόσο βαθιά διαβρωμένος είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. 
Μάλιστα μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του πως «Είναι επίσης γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου».

Εκτός από τη διαφθορά, τα άλλα δύο προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως είπε ο κ. Σπινέλλης, είναι η αναποτελεσματικότητα και η κακοδιοίκηση. Και δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του διαπίστωσε φαινόμενα «περιχαράκωσης αρμοδιοτήτων» μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, φέρνοντας ως παράδειγμα απόφαση που εκδόθηκε για συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο αλλά που ήταν κατά τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε οι ελεγκτές της ομάδας δράσης να μην μπορούν να ελέγξουν τον φορολογούμενο για άλλες παραβάσεις, παρά μόνο για όσα περιέγραφε η απόφαση. Παρουσίασε επίσης στοιχεία από την εποχή της θητείας του στη "ΓΓΠΣ" με εφορίες που είχαν κλείσει λιγότερο από το 6% των υποθέσεων που τους είχαν ανατεθεί και ΔΟΥ που χρειάζονται 20 μήνες για να κλείσουν μια υπόθεση.

Το κακό βέβαια είναι πως παρουσίασε, τουλάχιστον δημόσια αυτά τα στοιχεία, σήμερα που δυστυχώς δεν αποτελεί μέρος της κυβέρνησης, σήμερα που δεν αποτελεί μέρος της λύσης. Σήμερα που δεν μπορεί να βοηθήσει στην πάταξη του φαινομένου, είτε της φοροδιαφυγής, είτε της διαφθοράς σε όποιο επίπεδο εξουσίας.

Δυστυχώς όσο ανθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, όσο προσπαθώντας να βρει χρήματα η κυβέρνηση "ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ" θα στοχοποιεί τον απλό λαό, διότι δεν θέλει και δεν μπορεί να ακουμπήσει «τους έχοντες και κατέχοντες», τόσο ο «λογαριασμός» θα φουσκώνει και θα μας παρασέρνει στην άβυσσο της χρεοκοπίας.

Προφανώς λοιπόν , αυτοί που δημιούργησαν και συντηρούν τα φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής, δεν θέλουν να πάρουν το λογαριασμό.

Στοχοποιούν, λοιπόν, άλλη μία φορά στην ιστορία, με την υλοποίηση νέων μέτρων και δυσβάσταχτων φοροεισφορών, τα συνήθη θύματα, τους απλούς ανθρώπους και το δικαίωμά τους να σηκώνουν κεφάλι και να διεκδικούν!!!
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=39856&type=21&kata=0

Δεν υπάρχουν σχόλια: