Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Fast track ο νέος εκλογικός νόμος - Το φλερτ ΝΔ σε ΚΙΝΑΛ

Με απόλυτο ρεαλισμό και χωρίς αυταπάτες για το ενδεχόμενο ευρείας συναίνεσης όπως έγινε με τον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κινείται το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο. 
Το σχετικό νομοθέτημα θα έλθει εντός του Ιανουαρίου στη βουλή και στόχος είναι να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον πρώτο μήνα του 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναφέρει το...
μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, όμως αυτό θα γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που αυτό θα λαμβάνει. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα αυτοδυναμίας προκειμένου να αποφεύγονται περίοδοι αστάθειας.
Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, όπως αυτός μεταφέρεται από συνομιλητή του πρωθυπουργού, δύο είναι τα κεντρικά στοιχεία των επερχόμενων κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο συγκεκριμένο ζήτημα
--- Δε θα υπάρξει καμία συνάντηση πολιτικών αρχηγών για το θέμα του εκλογικού νόμου. Φαίνεται μάλιστα ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται στην αποστολή κειμένου με τις προτάσεις του προς τους υπόλοιπους κομματικούς σχηματισμούς μόλις εκκινήσει η δημόσια διαβούλευση.
--- Οπως επιμένει υψηλόβαθμη πηγή η “γαλάζια” πρόταση θα βρίσκεται κοντά σε αυτή του ΚΙΝΑΛ, την οποία ήδη έχουν περιγράψει στελέχη του κινήματος, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να κάνουν την Χαριλάου Τρικούπη να έρθει προς το μέρος της.
Από εκεί και πέρα βέβαια ακόμα και αν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συμφωνήσουν , είναι φανερό ότι ο εκλογικός νόμος δε θα ψηφιστεί με 200 ψήφους -που απαιτούνται βάσει Συντάγματος ώστε να ισχύσει άμεσα. 
Όμως το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξαρχής διαμηνύσει ότι θα επιδιώκει τη συναίνεση σε βασικά θέματα. Το ΚΙΝΑΛ είχε καταψηφισει την απλή αναλογική που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν με απώτερο σκοπό την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στη διακυβέρνηση της χώρας.
Προβλήματα για τα οποία πήραν μια πρώτη εικόνα οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι που είδαν να εκλέγονται χωρίς να διαθέτουν πλειοψηφία ώστε να μπορουν να διοικήσουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν μειοψηφία με ελάχιστους δημοτικούς συμβούλους.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές , ώστε να “καεί” η απλή αναλογική, κάτι που έχει διαμηνύσει ο κ.Μητσοτάκης ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. 
Ο πρωθυπουργός πάντως δε δείχνει να δελεάζεται από τον πειρασμό της διεξαγωγής πρόωρων “διπλών” εκλογών παρά το ευνοικό κλίμα για τον ίδιο και το κόμμα του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα σε κάθε αφορμή επαναλαμβάνει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, το 2023, συμπληρώνοντας με νόημα ότι δε θα είναι μία αλλά δύο. Μέχρι τότε βεβαίως θα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι με το επόμενο εξάμηνο να θεωρείται κρίσιμο για τις κυβερνητικές επιδόσεις...


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: