Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Οι τέσσερις κάλπες του Μαΐου και ο Νο1 στόχος του Μητσοτάκη

Δεν αποτελεί μυστικό ότι στην ΝΔ θεωρούν ως κυρίαρχο σενάριο τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών την 26η Μαΐου 2019, ημέρα που θα πραγματοποιούνται τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα. 
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται πως θα χρησιμοποιηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να επιχειρηθεί η πολυδιάσπαση της ψήφου.
Το σενάριο του Μαΐου δείχνει να ενισχύεται και από τον ανασχηματισμό που αναμένεται...
μέσα στα επόμενα 24ωρα, κίνηση που εφόσον γίνει, μειώνει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα εκλογικού αιφνιδιασμού εντός του Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό η Πειραιώς προχωρά στη δική της πολιτική ιεράρχηση, εφόσον την ίδια μέρα (26η Μαΐου) στηθούν τετραπλές κάλπες. Στην περίπτωση λοιπόν που ο κ. Τσίπρας πραγματοποιήσει ταυτόχρονα εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τότε αναμφίβολα η βουλευτική κάλπη θα αποτελέσει την νούμερο ένα προτεραιότητα για το γαλάζιο στρατόπεδο, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο εκείνη των δημοτικών.
Μία επιλογή που εμμέσως πλην σαφώς έκανε ξεκάθαρη ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στα ΝΕΑ, με αφορμή ερώτημα για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη στο δήμο Αθηναίων.
“Το πρώτο μου μέλημα είναι σήμερα οι εθνικές εκλογές. Εξάλλου, έχω πει πολλές φορές ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους” ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ μόνο τυχαία δεν είναι, αφού αποκαλύπτει ουσιαστικά τον πυρήνα των σκέψεων της ΝΔ, ενόψει της πιθανής τετραπλής αναμέτρησης.
Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κάλπη που θα κρίνει τα πάντα θα είναι εκείνη των εθνικών εκλογών γι αυτό και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις του κόμματος.
Με βάση αυτό το σκεπτικό η Πειραιώς “φουλάρει” προκειμένου να κλείσει τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες, με ορίζοντα τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ένα στοιχείο, το οποίο χωρίς αμφιβολία έχει τη δική του σημασία. Οι επερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιμένει πως οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των υποψηφιοτήτων.
Διαφορετικά προσεγγίζει η ΝΔ το ζήτημα των περιφερειακών εκλογών ,με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναγνωρίζει ότι οι 13 περιφέρειες της χώρας έχουν τη δική τους δυναμική και τη δική τους πολιτική σημειολογία, διαχωρίζοντάς την συγκεκριμένη εκλογή από εκείνη των δημοτικών εκλογών. Γι' αυτό το λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι η αναμέτρηση στις περιφέρειες θα έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι δυνάμεις της ΝΔ στις 13 περιφέρειες θα κινηθούν συγκροτημένα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις δημοτικές εκλογές η διαχρονική θέση του κ. Μητσοτάκη πως η “μάχη” στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά εκεί υπερτερούν τα τοπικά, αναμένεται να παίξει το ρόλο της όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και στην συνέντευξη του στα ΝΕΑ, το περασμένο Σάββατο.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: