Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Το ΔΝΤ επιμένει: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους εδώ και τώρα, άνευ όρων [PDF]

(EUROKINISSI)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τους Ευρωπαίους δανειστές να χορηγήσουν προκαταβολικά και άνευ όρων ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.

Ζητά επίσης «μαξιλάρι» 10 δισεκατ. ευρώ για τις τράπεζες και μόλις 5 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έως το 2030.
Στην πρώτη επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που συνέταξε το Ταμείο...

από πέρυσι το καλοκαίρι, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει άμεσες παραχωρήσεις στα νέα δάνειά της, μέσω μεγαλύτερων ημερομηνιών ωρίμανσης, αναβολές πληρωμών και σταθερά επιτόκια, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Αυτό θα έστελνε ένα «ισχυρό σήμα προς τις αγορές για τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να χορηγήσουν όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης», αναφέρει το ΔΝΤ. Επίσης, στην έκθεσή του πιέζει και για πιο φιλόδοξα μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση του ενός τρίτου των επίσημων δανείων στο τέλος κάθε χρόνου από τώρα έως το 2018.

Ομως, η πρόταση που αναμένεται να συναντήσει την ισχυρότερη αντίσταση από τους δανειστές όπως η Γερμανία είναι εκείνη για σταθερό επιτόκιο 1,5% στα ελληνικά δάνεια από την ευρωζώνη. Ενα τέτοιο μέτρο, που θα αντικαθιστούσε τα σημερινά κυμαινόμενα επιτόκια της αγοράς «θα απαιτούσε μία δέσμευση των χωρών μελών να αποζημιώσουν τον ESM για τις απώλειες που σχετίζονται με τα σταθερά επιτόκια στα ελληνικά δάνεια», αναφέρει το ΔΝΤ, που παραδέχεται ότι ξεκάθαρα αυτό θα είναι σαφώς «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μεταξύ των κρατών μελών, από την άποψη των περιορισμών- πολιτικών και νομικών- για τέτοιες δεσμεύσεις εντός της νομισματικής ένωσης».

Χωρίς αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με το Ταμείο το ελληνικό χρέος, που σήμερα ισοδυναμεί με το 180% του ΑΕΠ, θα εκτοξευθεί στο 250% έως το 2060.
Το κόστος χρηματοδότησης- το ποσό που η Ελλάδα θα χρειάζεται για να εξυπηρετήσει το χρέος της- θα «πετάξει» στο 60% του ΑΕΠ έως το 2060, τριπλάσιο από εκείνο που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Ακόμη, η έκθεση αναφέρει ότι αν αλλάξουν οι στόχοι, δημοσιονομικοί και για την ανάπτυξη, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.

Αναλυτικά η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος σε μορφή PDF

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: