Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ο κίνδυνος που είναι 112 φορές μεγαλύτερος από την τρομοκρατία στις ΗΠΑ [εικόνες]


ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ, ΑΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι Η.Π.Α είναι ίσως η χώρα που έχει ασχοληθεί περισσότερο από καμία με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εντός και εκτός των συνόρων της. 
Ωστόσο σε ένα άλλο, ακόμα μεγαλύτερο, πρόβλημα, παραμένει εντυπωσιακά... αναίσθητη.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Αμερικάνοι παρουσιάζουν αυτήν την στάση...

Ειδικότερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 9/11, που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, στις Η.Π.Α είναι λογικό να προσπαθούν ώστε να σταματήσουν κάθε πιθανό αντίστοιχο ενδεχόμενο.
Η επίθεση στο Παρίσι αναζωπύρωσε την αντιτρομοκρατική δράση των Η.Π.Α. 
Ωστόσο ένα άλλο πρόβλημα, διαχρονικό και πασίγνωστο, δεν φαίνεται πως έχει αγγίξει ακόμα τους ανθρώπους στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Ο λόγος για την οπλοφορία, που έχει προκαλέσει αμέτρητους θανάτους τις τελευταίες δεκαετίες στις Η.Π.Α, αλλά όμως παραμένει ακόμα συχνότατο φαινόμενο.

Μετά από το μακελειό της 1ης Οκτωβρίου στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον, που οδήγησε σε 13 θανάτους, ο πρόεδρος Ομπάμα σε δηλώσεις του κάλεσε τους δημοσιογράφους να συγκρίνουν τον αριθμό των νεκρών από ένοπλη βία, με τους νεκρούς από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δύο μήνες μετά, η απάντηση στο ερώτημα του Ομπάμα είναι σαφέστατη.




Οι ένοπλες επιθέσεις έχουν κατά 112 φορές περισσότερους νεκρούς από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, από το 2003 ως και το 2013. Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι η τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δύο στοιχεία του γραφήματος. Η απόδειξη πως η οπλοκατοχή στις Η.Π.Α αποτελεί ένα τεράστιο κίνδυνο για την χώρα, που όμως δεν αντιμετωπίζεται. (Με κίτρινο συμβολίζονται οι θάνατοι από τρομοκρατικές επιθέσεις, με κόκκινο οι αυτοκτονίες και με πορτοκαλί οι δολοφονίες)

Οι Η.Π.Α είναι με διαφορά η χώρα με τους πιο οπλισμένους πολίτες στον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, 4-5 στους 10 Αμερικανούς έχουν όπλο στο σπίτι τους. Την ώρα που ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται στα 320 εκατομμύρια, ο αριθμός των όπλων εκτιμάται με την σειρά του στα 270 εκατομμύρια.



«Σκοτωνόμαστε μεταξύ μας με όπλα 297 φορές περισσότερο από ότι στην Ιαπωνία, 49 φορές από ότι στην Γαλλία και 33 φορές από ότι στο Ισραήλ» είχε γράψει στο Twitter ο Ομπάμα πριν από περίπου ένα χρόνο.

«Τέτοιου τύπου μαζική βία, σε τόση μεγάλη συχνότητα, δεν υπάρχει στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να παραδεχτούμε» είχε δηλώσει μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Προφανώς δεν μπορεί κανείς να βάλει σε ζυγαριά τους θανάτους, από όπου και αν προέρχονται. Το παραπάνω γράφημα άλλωστε δείχνει πως ο διαβήτης έχει προκαλέσει περισσότερους θανάτους από τα όπλα στις Η.Π.Α. Ενω την ίδια στιγμή, οι θάνατοι από κάποιο είδος καρδιοπάθειας... δεν χωρούν στην εικόνα.

Χρίς ωστόσο να γίνεται καμία είδους σύγκριση, είναι δεδομένο πως οι επιπτώσεις της οπλοκατοχής στις Η.Π.Α είναι ένα σταθερά μεγάλο πρόβλημα, που θα μπορούσε να λυθεί πολύ ευκολότερα από τα υπόλοιπα του γραφήματος.


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: