Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ποιο μήνυμα έκρυβε η βόλτα Μέρκελ - Σαμαρά;


ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΘΕΛΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ «SUCCESS STORY» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Ως η θετική συνέχεια της συνάντησης ανάμεσα στη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Βερολίνο, αποτιμάται και η χθεσινή μεταξύ των δύο ηγετών στην Αθήνα, με το Μέγαρο Μαξίμου να εστιάζει κατά κύριο λόγο στα πολιτικά οφέλη από την ολιγόωρη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας κατά κύριο λόγο το τέλος της απομόνωσης της χώρας μας από την ευρωπαϊκή σκηνή.
Τα υποστηρικτικά σημεία της δήλωσης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η εν γένει στάση της τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στις...

συσκέψεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και στη συνάντηση με τους επιχειρηματίες, όσο ακόμη και –επικοινωνιακά- το πλάνο με τους δύο ηγέτες να συζητούν πεζή, καθ’ οδόν προς το Προεδρικό Μέγαρο, λειτουργούν ενισχυτικά για την εικόνα του κ. Σαμαρά, που αντανακλά τελικά στη συνολική εικόνα της χώρας.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που γνωρίζει καλά τη γερμανική μενταλιτέ, εξηγούσε μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ότι ο πήχης παρέμεινε εκεί όπου από την αρχή εκτιμάτο ότι θα είναι. Ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά.

Συνυπολογιζομένων πάντα των τριών βασικών δεδομένων:

- Ότι το μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στην ελίτ της διεθνούς πολιτικοοικονομικής σκηνής.
- Ότι στο ακροατήριό της μεγάλη μερίδα κατείχε η γερμανική κοινωνία που κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς. 
- Ότι δε θα μπορούσε να εμφανιστεί ως παρακάμπτουσα το οικονομοτεχνικό ρόλο της Τρόικας. 
Υπό το πρίσμα αυτό, η συνάντηση έφτασε ως το σημείο στο οποίο θα μπορούσε να έχει φτάσει.

Σε μία «λύση- πακέτο» που περιλαμβάνει:

- Την ψήφιση των μέτρων

- Την υλοποίηση των 89 προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions)

- Την επιμήκυνση, η οποία τέθηκε ανοιχτά στις συνομιλίες από τον Α. Σαμαρά (και εκτιμάται ότι θα τεθεί και με τον πλέον επίσημο τρόπο στις 18 Οκτωβρίου)

- Την εκταμίευση της δόσης (που πιθανώς θα υπερβαίνει τα 31,5 δις ευρώ, περιλαμβάνοντας και κάποια υπόλοιπα προηγούμενης δόσης που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί).

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν πλέον ένα καθαρό σχέδιο το οποίο, όπως όλα δείχνουν, προσδιορίζει την καταβολή της δόσης το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, προσβλέποντας στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup ως το τέλος του μήνα, στο οποίο θα αποφασιστεί και η εκταμίευση αλλά και η επιμήκυνση του προγράμματος.
Το γενικό κλίμα, που εν πολλοίς προσδιορίζει και το πολιτικό διά ταύτα της χθεσινής επίσκεψης, είναι η διαφαινόμενη επιθυμία της Γερμανίας να ξεκαθαρίσει το ρόλο της στην Ευρώπη και, συν αυτώ, στο διεθνές σκηνικό. Η εντύπωση που διαμορφώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι για τον ηγετικό ρόλο που επιδιώκει να διατηρήσει η Γερμανία στην Ευρώπη, η επίλυση του ελληνικού ζητήματος αποτελεί ένα success story.

Και, στην κατεύθυνση αυτή, δεδομένων και των πολιτικοοικονομικών της
αντιπαραθέσεων διεθνώς, το Βερολίνο διεκδικεί συμμάχους. Τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας άλλωστε, προσφέρονται για πειραματισμούς σε ένα μοντέλο που δεν έχει δοκιμαστεί προηγουμένως, ώστε μια γενική πολιτική με χαρακτηριστικά δημοσιονομικής προσαρμογής μεν, αναπτυξιακής διάστασης δε, να αποτελέσει πρόκριμα και για άλλες χώρες με μεγάλες οικονομίας, αρχής γενομένης από την Ισπανία και συνεπακόλουθα την Ιταλία και την Γαλλία.


Πάνος Ρασσιάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια: