Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Μη συγκρίνετε τους Ευρωπαίους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης με τους φανατικούς Ισλαμιστές άλλων χωρών


Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα
Το μεγάλο γεγονός της περιοχής μας δεν είναι η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης. Άλλο είναι αυτό το μεγάλο γεγονός, υπάρχει εδώ και δεκαετίες και προσωπικά προσπαθώ να το αναδεικνύω σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται, εντός και εκτός συνόρων.
Αναφέρομαι στην αρμονική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη, μια συμβίωση που αποτελεί αναμφίβολα παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως κι αυτό δεν είναι κατόρθωμα ούτε των ελληνικών κυβερνήσεων ούτε των τούρκων Προξένων που πέρασαν από το Προξενείο της Κομοτηνής.
Εμείς το πετύχαμε, εμείς ο απλός λαός γιατί έτσι μας αρέσει, γιατί... έτσι ειρηνικά και όμορφα θέλουμε να ζούμε, γιατί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας, γιατί είμαστε όλοι μας Έλληνες πολίτες και διαφέρουμε μόνο στο θρήσκευμα.
Του ανθρώπους όμως δεν τους κρίνουμε ούτε για το χρώμα τους ούτε για τη θρησκεία τους. Για τη συμπεριφορά τους και μόνο τους κρίνουμε κι εμείς εδώ στην Ελληνική Θράκη συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον σα να είμαστε κάτι παραπάνω κι από αδέλφια.
Δεν ξέρω τι ακριβώς διδάσκονται οι μουσουλμάνοι των λεγόμενων Ισλαμικών χωρών, δεν ξέρω πως το αντιλαμβάνονται το Ισλάμ. Εμάς όμως στους Ευρωπαίους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης κανένας Ιεροδιδάσκαλος δε μας μίλησε ποτέ για μίσος, για πόλεμο, για έχθρα. Μόνο για αγάπη και ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους μας μιλούσαν και εξακολουθούν να μας μιλάνε.
Εμείς οι ίδιοι μεγαλώσαμε και τώρα μεγαλώνουμε και τα παιδιά μας με ευρωπαϊκά πρότυπα, με ευρωπαϊκή νοοτροπία, σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον χωρίς μίσος και φανατισμό.

Ενδεχομένως και στη Θράκη να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, ίσως να υπάρχουν μουσουλμάνοι που δεν καλοβλέπουν τους χριστιανούς συμπολίτες τους και χριστιανοί που δεν καλοβλέπουν τους μουσουλμάνους συμπολίτες τους. Όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους. Για εμάς όμως εδώ στη Θράκη η ειρηνική συμβίωση ήταν, είναι και θα είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.

Τόσα χρόνια βλέπω τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας στην Ξάνθη να βοηθάει όποιον έχει ανάγκη, άσχετα αν είναι χριστιανός ή μουσουλμάνος. 
Πρόσφατα είδα τον νέο τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης να πηγαίνει δέματα με είδη βασικής ανάγκης στον Σύλλογο Τυφλών μέλη του οποίου είναι και χριστιανοί και μουσουλμάνοι.

Να λοιπόν γιατί οποιαδήποτε σύγκριση μας με τους φανατικούς ισλαμιστές άλλων χωρών είναι όχι απλά άστοχη αλλά και επικίνδυνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: