Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Διαβάστε και δείτε, ολόκληρη την ιστορική ομιλία Ομπάμα με το «Ζήτω η Ελλάς!» [βίντεο]

Ανεξίτηλο άφησε το σημάδι του στη χώρα μας ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με την διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συναντήσεις με την πολιτική και πολειτειακή ηγεσία ενώ ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακροπόλεως.
Στη συνέχεια, στις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μια ιστορική ομιλία...
στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την οποία παρακολούθησαν 1.000 άτομα: πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες, άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, προσωπικότητες.

Η ομιλία του Ομπάμα
Στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα καλησπέρισε στα ελληνικά τους προσκεκλημένους, που τον υποδέχτηκαν με ένα θερμό χειροκρότημα.
«Γεια σας, καλησπέρα», είπε στα ελληνικά. «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους. Ήθελα πολύ αυτό το τελευταίο μου ταξίδι να είναι στην Ελλάδα. Έμαθα για την φιλοξενία του ελληνικού λαού». (η λέξη φιλοξενία ειπώθηκε στα ελληνικά και πάλι)
«Έπρεπε να δω την Ακρόπολη τον Παρθενώνα αλλά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα. Η κατανόηση του κόσμου και της Τέχνης εμπλουτίστηκε από τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη. Οι Ελληνοαμερικανοί μας τιμούν την Ελλάδα. Μαζί τους γιορτάζουμε κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο με τις φουστανέλες τους με σπανακόπιτα και ούζο. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους», είπε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η ομιλία συνεχίστηκε με αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα στην κληρονομιά που άφησε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα η αρχαία Ελλάδα, τονίζοντας ότι «έχουμε χρέος στην Ελλάδα... καθώς εδώ, πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το Κράτος». «Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα... Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας.... Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους», πρόσθεσε ο Ομπάμα, κάνοντας αναφορά στον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη.
«Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη» είπε χαρακτηριστικά, και η φράση του αυτή αναμεταδόθηκε στα ΜΜΕ όλου του κόσμου.
«Κάποιες χώρες ενώ γίνονται εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές... Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», σημείωσε. 
Προσφυγικό, δημοκρατία και... Τραμπ
Στην εκτενή αναφορά του στο προσφυγικό και στην στάση των Ελλήνων, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι: «Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Και πρόσθεσε: «Άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες-μετανάστες. Όλοι μας είμαστε άνθρωποι, κάτω από τον ίδιο ήλιο. Γυναίκες και άνδρες, όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα , μου δίνουν ελπίδα. Βλέπω φιλότιμο κάθε μέρα, και αυτό μου δίνει ελπίδα».
«Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα»,τόνισε.


«Η Δημοκρατία
μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη. Η Δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Μπορεί να είναι ατελής και δύσκολη στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί στην Δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Η Δημοκρατία είναι καλύτερη γιατί επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο», ανέφερε και σημείωσε «εδώ όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία για ακόμη μία φορά διατρανώνουμε τις ιδέες μας».
«Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά η Δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, στέλνοντας μήνυμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι «η Δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα».
«Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα δημιουργήματά τους. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit. Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες. Το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει» ,είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Εκτενής ήταν η αναφορά του στην ελληνική κρίση και στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα μας.
Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες
«Εδώ στην Ελλάδα, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική έπρεπε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις... Σήμερα ο προϋπολογισμός σας εμφανίζει πλεόνασμα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα. «Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και από την πλευρά μου είμαι υπερήφανος για το έργο της δικής μου διοίκησης που βοήθησε τους Έλληνες. Ένα μέρος της επίσκεψής μου ήταν για να καταδείξει τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
«Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε.... Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι κοινωνίες συγκρούονται και κάποιοι θα ζητήσουν καταφύγιο στις σέχτες και τον εξτρεμισμό... Σε μια εποχή που μπορούμε να δούμε τι κάνει ο καθένας σε κάθε πλευρά του πλανήτη, και όμως οι πολίτες νιώθουν απομακρυσμένοι από τις κυβερνήσεις τους... », τόνισε.
Ο απολογισμός του έργου του
«Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ προώθησα τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται, εμείς ενισχύσαμε την κοινωνία των πολιτών, επενδύσαμε στους νέους επιχειρηματίες. Η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα αρχίσει από τους νέους», ανέφερε, κάνοντας τον απολογισμό του έργου του. «Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη περίοδο, πιο δύσκολη από τη μεγάλη ύφεση. Πρέπει να έχουμε οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς», πρόσθεσε. «Δεν λέω ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Υπάρχουν ακόμη άνεργοι και φτωχοί, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόσαμε δείχνουν το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Και πρόσθεσε: «Όταν οι άνθρωποι βλέπουν την ελπίδα, δεν θα στραφούν σε σκοτεινότερες δυνάμεις της κοινωνίας».
«Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο αλλαγής. Φυσικά υπάρχει αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον... Η ιστορία μας δίνει ελπίδα. Η πρόοδος κατακτάται. ... Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η αψίδα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την δικαιοσύνη» όπως τόνισε.
Ζήτω η Ελλάς
Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες για τη φιλοξενία και κατέληξε λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: