Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Όμηροι της Μόσχας, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία: «Αν τα βάλουν με τη Ρωσία θα καταρρεύσουν οι οικονομίες τους»

«Αν τα βάλουν με τη Ρωσία θα καταρρεύσουν οι οικονομίες τους» -Αποκαλυπτικό άρθρο για τη δύναμη του ΠούτινΔεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία πως τα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών είναι βαμμένα με το αίμα των 298 επιβαινόντων του αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών, το οποίο συνετρίβη στο ουκρανικό έδαφος όταν χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος, γράφει σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο η Daily Mail. 
Μάλιστα όσο περνάει ο καιρός και κανείς δεν αποκαλύπτει τι ακριβώς συνέβη...
οι περισσότεροι επιρρίπτουν ευθύνες στη Ρωσία και ειδικά στον ηγέτη της Βλάντιμιρ Πούτιν. 
Ωστόσο η ευθύνη για την ατιμωρησία αυτών που ευθύνονται για την απώλεια τόσο αθώων ανθρώπων δεν βαραίνει μόνο τον ρώσο πρόεδρο αλλά και τους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για να αναδείξουν τις ευθύνες των γκάνγκστερ του Κρεμλίνου» αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.
Κάθε φορά που οι αρχηγοί αυτών των κρατών πιέζονται από τη διεθνή κοινότητα να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, αδφιαφορούν, αφού έχουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των χωρών τους και όχι την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και ειδικότερα της ανθρώπινης ζωής. Ετσι και τώρα μετά την κατάρριψη του Boeing, είναι οι ίδιοι που με απόλυτα κυνικό τρόπο έβαλαν τα εμπορικά-οικονομικά τους συμφέροντα που προκύπτουν από τις συναλλαγές με τη Μόσχα.
Χαλαρή εξάλλου είναι και η στάση που κράτησαν και οι ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να βάζει μπροστά την Αγκελα Μέρκελ στην επίλυση των κρίσεων που προκαλεί όλο και πιο συχνά ο πολεμοχαρής Πούτιν. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ο ρώσος πρόεδρος να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ως προς δικό του όφελος αφού αν διαταραχθεί η σχέση Βερολίνο-Μόσχας αυτή που μπαίνει σε περιπέτειες είναι η Γερμανία, η οποία έχει βαριά οικονομική εξάρτηση από τη Ρωσία.
Ενδεικτικό είναι πως η Γερμανία έλαβε πάνω από 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, από το σύνολο των 127 δισεκατομμύρια εξάγονται στο σύνολο της Δυτικής Ευρώπης. Ετσι για την κ. Μέρκελ προτεραιότητα είναι να καλύψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Γερμανία -και όχι να απαντήσει δυναμικά στη ρωσική επιθετικότητα.
Ωστόσο η Γερμανία σε αυτή τη στάση δειλίας δεν είναι μόνη της, αφού από τη μία η Γαλλία είναι αποφασισμένη -και το έχει δηλώσει και επισήμως- πως θα τηρήσει τις συμφωνίες για την πόλεμιση πολεμικών πλοίων και εξοπλισμών στη Ρωσία. Μπορεί η Γάλλοι να μην έχουν την ίδια εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο όπως η Γερμανία και η Ιταλία, ωστόσο η Μόσχα είναι η καλύτερη πελάτισσα στην αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, κάτι που κρατάει ζωντανή τη γαλλική βιομηχανία εξοπλισμών.

Η οικονομική εξάρτηση Γερμανίας-Αγγλίας-Ιταλίας-Γαλλίας και Ολλανδίας από τη Ρωσία

Γερμανία
 • Εισαγωγές από Ρωσία: 30,3 δισ. λίρες
 • Εξαγωγές στη Ρωσία: 28,5 δισ. Λίρες
 • Από τη Ρωσία προέρχεται το 35% του πετρελαίου και το 42% του φυσικού αερίου που καταναλώνει
 • Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης της Ρωσίας, ένα από τα πέντε αυτοκίνητα που παράγει, εγγράφονται στη Ρωσία. 6.000 γερμανικές εταιρείες λειτουργούν εκεί και η εργασία περίπου 300.000 Γερμανών εξαρτάται από τις συναλλαγές με τη Ρωσία.
Γαλλία
 • Εισαγωγές από Ρωσία: 8,1 δισ. λίρες
 • Εξαγωγές στη Ρωσία: 6,1 δισ. λίρες
 • Από τη Ρωσία προέρχεται το 15% του πετρελαίου και το 18% του φυσικού αερίου που καταναλώνει
 • Η Γαλλία είναι ο κυριότερος προμηθευτής αμυντικών εξοπλισμών της Ρωσίας. Ηδη είναι σε ισχύ σύμβαση ενός δισ. λιρών για την παράδοση πολεμικών πλοίων Μιστραλ. Χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Γαλλία θα κινδυνεύσουν αν διαταραχθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία στο κομμάτι των εξοπλιστικών.
Βρετανία
 • Εισαγωγές από Ρωσία: 6,3 δισ. λίρες
 • Εξαγωγές στη Ρωσία: 3,7 δισ. λίρες
 • Το 12% του πετρελαίου που καταναλώνει προέρχεται από τη Ρωσία
 • Σχεδόν οι μισές από τις εξαγωγές στη Ρωσία είναι αυτές των αυτοκινήτων. Παράλληλα πωλούν εξοπλιστικά προγράμματα, καταναλωτικά αγαθά και φαρμακευτικά. Από τη Ρωσία οι Βρετανοί αγοράζουν πετρέλαιο αλλά όχι αέριο. Το 9% των σπιτιών στο Λονδίνου που κοστίζουν πάνω από ένα εκατ. λίρες αγοράστηκαν από Ρώσους τη χρονιά που πέρασε. Στη Ρωσία το 2013 πουλήθηκαν 20.549 Jaquar και Land Rover. Περισσότερες από 600 επιχειρήσεις λειτουργούν στη Ρωσία
Ιταλία
 • Εισαγωγές από Ρωσία: 15,9 δισ. λίρες
 • Εξαγωγές στη Ρωσία: 8,5 δισ. λίρες
 • Από τη Ρωσία προέρχεται το 25% του πετρελαίου και το 38% του φυσικού αερίου που καταναλώνει
 • Η Ιταλία είναι ο τέταρτος -σε οικονομικά μεγέθη- εμπορικός σύμμαχος της Ρωσίας. Οι Ιταλοί εξάγουν κοσμήματα και είδη μόδας -υψηλή ραπτική- στη Ρωσία. Παράλληλα η τουριστική ανάπτυξη της Ιταλίας στηρίζεται στα κύματα Ρώσων τουριστών που γεμίζουν κάθε χρόνο την ιταλική Ριβιέρα.
Ολλανδία
 • Εισαγωγές από Ρωσία: 22,9 δισ. λίρες
 • Εξαγωγές στη Ρωσία: 6,3 δισ. λίρες
 • Από τη Ρωσία προέρχεται το 28% του πετρελαίου και το 11% του φυσικού αερίου που καταναλώνει
 • Η Ολλανδία εξάγει στη Ρωσία κυρίως αγροτικά προϊόντα, τεχνολογικά αλλά και λουλούδια. Το 30% του πετρελαίου που περνάει από το λιμάνι του Ρότερνταμ προέρχεται από τη Ρωσία.


 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: