Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Αναβάλλεται επ΄ αόριστον: Στις καλένδες το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Πανέτοιμος ο Τσακαλώτος

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για δημιουργία νέου κόμματος, χωρίς τις αγκυλώσεις και τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που έχει το τωρινό
Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναβάλλεται επ’ αόριστον. Το 2021 και βλέπουμε, ήταν η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε στενό του συνεργάτη, που είναι επιφορτισμένος με την εσωκομματική λειτουργία.
Η αναβολή του συνεδρίου οφείλεται στους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί και οι οποίοι απειλούν ευθέως την κυριαρχία... της ηγετικής ομάδας και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Το 40% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ελέγχεται από την Κίνηση των "53" του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ο σκληρός πυρήνας των στελεχών που προέρχονται από τον «Ρήγα Φεραίο», Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, μαζί με τον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, έχουν αυτονομηθεί και διαπραγματεύονται με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με στόχο τον έλεγχο του κόμματος.
Οι κομματικές οργανώσεις ελέγχονται στην πλειοψηφία τους από τους "53" και από διάφορες κομμουνιστογενείς ομάδες, οι οποίες δεν συγκινούνται από τα κεντροαριστερά ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι κάτι ορφανά της Κεντροαριστεράς, που κατέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να επιβιώσουν πολιτικά, έχουν διαμορφώσει συμμαχία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Αν δεν αλλάξουν οι ισορροπίες δεν πρόκειται ο Αλέξης Τσίπρας να πάει σε συνέδριο, γιατί θα χάσει τον έλεγχο του κόμματος και θα τεθεί σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει πριν από το συνέδριο με καθαρά Σταλινικές διαδικασίες.

Η ομάδα των προεδρικών προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να διαμορφώσει συγκρουσιακή κατάσταση με τους "53" και αν χρειαστεί να προχωρήσει σε μαζικές διαγραφές.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για δημιουργία νέου κόμματος, χωρίς τις αγκυλώσεις και τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, όλες οι προτεινόμενες πρωτοβουλίες ενέχουν τον κίνδυνο κατακερματισμού του ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χρεώνεται τη δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος και την αδυναμία να αρθρώσει πολιτικό λόγο, ο οποίος να ανταποκρίνεται στα σύνθετα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.
Γι’ αυτό, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, φαβορί για την ηγεσία είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ελέγχει τους μηχανισμούς και έχει μεγάλη αποδοχή στο παραδοσιακό κομμάτι των Αριστερών ψηφοφόρων.
Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί περαιτέρω, φτάνοντας σε μονοψήφια ποσοστά.

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»

Δεν υπάρχουν σχόλια: