Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ραντεβού το 2027

Ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός είχε αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Άλλωστε σε μια τέτοια προοπτική εναντιώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Η νομιμοποιητική βάση των πρόωρων εκλογών βρισκόταν στην ανάγκη να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, λόγω της επιδημίας. 
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δανεισθεί 750 δισεκατομμύρια από τις αγορές, ώστε να τα διαθέσει στις χώρες της ΕΕ είτε με την μορφή επιχορηγήσεων είτε με την... μορφή δανείων, ακυρώνει κάθε σκέψη για την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων από τα κράτη που οι οικονομίες τους επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Μέσα σε αυτό το τοπίο δεν υπάρχει για την ελληνική κυβέρνηση πολιτικό επιχείρημα για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Απεναντίας μάλιστα.
Έχοντας διαθέσιμο ένα πακέτο 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα ρίξει, μέσω ΕΣΠΑ, σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, η κυβέρνηση μπορεί να περιμένει να δρέψει, σε βάθος τριετίας, τους καρπούς αυτών των επενδύσεων.
Είναι αυτονόητο πως αυτό το ιλιγγιώδες, για τα ελληνικά δεδομένα, ποσό δεν θα έχει την τύχη των λοιπών ευρωπαϊκών κονδυλίων που εισέρευσαν, κατά το παρελθόν, στην χώρα μας. Δηλαδή δεν θα δαπανηθεί για καταναλωτικούς σκοπούς.
Εξάλλου, η εκταμίευση αυτών των χρημάτων θα γίνει με βάση τα προγράμματα που θα υποβάλλει κάθε κράτος. Συνεπώς, όσοι ονειρεύονται προσλήψεις και αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς του δημοσίου, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Τα 32 δισεκατομμύρια μάς δίνουν μιαν ανεπανάληπτη ευκαιρία να αλλάξουμε σταδιακά παραγωγικό μοντέλο.

Ο πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να θελήσει να εξαντλήσει την τετραετία. Οι εκλογές του 2023—εφ΄όσον δεν έχουμε δραματικές ανατροπές—θα βρουν την Ελλάδα σε φάση ανάπτυξης. Η κυβέρνηση θα εισπράξει, σε πολιτικό επίπεδο, τους καρπούς τής πολιτικής της, αν βέβαια κινηθεί πάνω στην αναπτυξιακή λογική.
Αυτή η εικόνα είναι σύμφωνη και με την πολιτική ιδιοσυγκρασία τού πρωθυπουργού. Σκληρή και μεθοδική δουλειά και προσέγγιση των εκλογών με όρους θεσμικούς και όχι φθηνού τακτικισμού.
Εξάλλου όλα δείχνουν πως στην Νέα Δημοκρατία συμφέρει στις επόμενες εκλογές να αναμετρηθεί με τον Α.Τσίπρα. 
Είναι ένας πρόωρα φθαρμένος πολιτικός, που ο λόγος του βρίσκει όλο και μικρότερο ακροατήριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να συμβάλει στην αντικατάσταση τού Α.Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί αν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και υποστεί νέα βαριά ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ—όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις-- θα δρομολογηθούν διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα.
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πολυτέλεια να επιλέγει αυτός τον αντίπαλο του. Και ο Α.Τσίπρας είναι ένας βολικός αντίπαλος.

Συμπερασματικά, για δύο λόγους ο πρωθυπουργός δεν θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. 
Ο πρώτος αφορά τα θετικά αποτελέσματα που θα έχουν για την οικονομία μας - σε βάθος τριετίας - τα 32 δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο δεύτερος λόγος αφορά την επιλογή τού πρωθυπουργού να αναμετρηθεί στο τέλος της τετραετίας και πάλι με τον Α.Τσίπρα, ανανεώνοντας την θητεία του για άλλα τέσσερα χρόνια.*

Ραντεβού το 2027.

*Σε αυτό το ευνοϊκό σενάριο η Νέα Δημοκρατία έχει την πρωτοβουλία για μια φιλελεύθερη αναθεώρηση του Συντάγματος, το 2024.

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: