Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Οι προτεραιότητες, οι δεσμεύσεις και οι εκπλήξεις του Κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Το σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο που θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για όλους, καλές δουλειές για τους πολλούς και προστασία των αδυνάτων, θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Βασικός «πυρήνας» του γαλάζιου σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας θα είναι η ευημερία για όλους, με παραγωγή νέου πλούτου, αλλά και η ανάκτηση της αξιοπρέπειας της χώρας στο εξωτερικό, που στα χρόνια της κρίσης δέχθηκε ισχυρό πλήγμα.
Ο Πρωθυπουργός θα αποφύγει για άλλη μια φορά τις οξείς επιθέσεις στα... κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και δέχεται πολλές εισηγήσεις να καταλογίσει ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για το «βάλτωμα» των επενδύσεων την τελευταία τετραετία, που αποτελούν μονόδρομο για την ασφαλή οικονομική ανάπτυξη και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Ο Πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, έχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» των θεσμών σε μια δέσμη λελογισμένων μέτρων ανακούφισης της μεσαίας τάξης, που επι ημερών ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», λόγω των γνωστών ιδεολογικών αγκυλώσεων της αριστεράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει τις βαρύγδουπες εξαγγελίες, όπως άλλωστε έκανε και όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, και θα ανακοινώσει μέτρα σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ειδικότερα θα εστιάσει στη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και το πακέτο μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων.

Το υπό διαμόρφωση νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας από το 28% στο 24%, αλλά όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση δεν θα αφορά τη χρήση του 2020 αλλά του 2019. Και αυτό θα είναι κατά κάποιο τρόπο το …δώρο της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα και η φορολογία μερισμάτων θα μειωθεί από το 10% στο 5% .

Στα μέτρα-ανάσες εντάσσεται και η υλοποίηση μιας ακόμη προεκλογικής εξαγγελίας για τη χορήγηση στις οικογένειες ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, ως μία πρώτη συμβολική κίνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη των νέων ζευγαριών.

Συνεργάτες, όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλούν ακόμη για ένα μέτρο-έκπληξη. Πρόκειται για τη συγκρότηση ενός μηχανισμού στήριξης των αδυνάμων συνταξιούχων ο οποίος θα παρεμβαίνει κάθε φορά που προκύπτουν ανισορροπίες στο Σύστημα. Μέτρο που προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας Χρ. Σταικούρας, με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Η πολιτική στόχευση της ομιλίας Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο είναι η δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας στους πολίτες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια ασφυκτική πίεση στην καθημερινότητα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπογραμμίσει ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες θα τηρηθούν στο ακέραιο από την κυβέρνηση του. Επισημαίνεται ότι την ώρα που θα μιλά ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, οι πολίτες θα έχουν ήδη στα χέρια τους τα μειωμένα κατά 20% εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, μια εμβληματική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, που υλοποιήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα απ ότι είχε προαναγγελθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, κατά την ομιλία του, πέρα την εκτενή αναφορά του στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του, θα στείλει μήνυμα και στις ξένες αγορές, τονίζοντας ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα. Παράλληλα θα ζητήσει να στηρίξουν τη χώρα, κάνοντας επενδύσεις και δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Του Κώστα Πασίση
thepresident.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: