Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Economist: Οι Ελληνες κουράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και στρέφονται στη ΝΔ

Economist: Οι Ελληνες κουράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και στρέφονται στη ΝΔ

Την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας αποτυπώνει δημοσίευμα του Economist με τίτλο «Κουρασμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα εναγκαλίζεται ένα συμβατικό κόμμα».

Το βρετανικό περιοδικό σε εκτενές δημοσίευμά του σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει...
εφαρμόσει μέτρα τα οποία απέχουν από όσα είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε την εξουσία, με τη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί και της Νέας Δημοκρατίας να ενισχύεται.
Όπως αναφέρεται, η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις από τον Δεκέμβριο του 2015 με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να της δίνει ένα εντυπωσιακό προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του κ. Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.
Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ήταν μία άσχημη χρονιά για τον κ. Τσίπρα και την αριστερή κυβέρνησή του, παραπέμποντας στο προσφυγικό, στην αύξηση φόρων και στην επιβολή νέων, στον «σκανδιναβικού επιπέδου» ΦΠΑ και στην υποχρέωση ελεύθερων επαγγελματιών να προπληρώνουν το φόρο τους από του χρόνου εφόσον έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ το χρόνο.
Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ο Economist σχολιάζει ότι η άνοδος της δημοτικότητάς της αποτελεί έκπληξη, καθώς πρόκειται για ένα από τα παλαιά ελληνικά κόμματα και όχι για ένα νέο κόμμα που θα εξέγειρε τα πλήθη.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε μια περιοχή, που δεν θα το περίμενε κανείς. Στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το κεντροδεξιό κόμμα, το που περιβάλλεται από αποθήκες, βρισκόταν πριν μια ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών και ήταν ερειπωμένο για χρόνια.   Το μίσθωμα, ανέρχεται σε € 9.800  το μήνα και είναι το ένα δέκατο από το ενοίκιο που πλήρωνε η ΝΔ στα προηγούμενα γραφεία της.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του εν λόγω άρθρου:
«Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, του κεντροδεξιού πολιτικού κόμματος, βρίσκονται σε μια αναπάντεχη γειτονιά της Αθήνας. Το κτίριο είναι περικυκλωμένο από αποθήκες και παλαιότερα στέγαζε μια ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας, αλλά μετέπειτα είχε μείνει εγκαταλειμμένο για χρόνια. Η γειτονιά σίγουρα δεν αποτελεί “κέντρο πολιτικής”. Το ενοίκιο φτάνει τα 9.800 ευρώ το μήνα και είναι το ένα δέκατο από ότι κόστιζαν τα προηγούμενα γραφεία του κόμματος. Ωστόσο, η μετακόμιση που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, έχει επιπλέον συμβολικό χαρακτήρα.
Η μετακίνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια φθηνότερη περιοχή της πόλης, δείχνει ότι επιθυμεί να παρουσιαστεί στο κοινό ως μια νέα, βελτιωμένη εναλλακτική απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται όλο και λιγότερο δημοφιλής, η Νέα Δημοκρατία σήμερα ίσως έχει μια καλή ευκαιρία.
Το 2016 υπήρξε μια άθλια χρονιά για τον κ. Τσίπρα και την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Μάρτιο με την ΕΕ και την Τουρκία έβαλε φρένο στην περσινή ροή μεταναστών από την Ελλάδα στην Βόρεια Ευρώπη, αλλά άφησε 60.000 από αυτούς “κολλημένους” στην Ελλάδα, πολλές φορές κάτω από άθλιες συνθήκες. Αυτό όμως αποτελεί, το ελάχιστο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Τον Μάϊο, μετά από έντονες συζητήσεις και διαπληκτισμούς, πέρασε από τη Βουλή αυξήσεις φόρων στο ύψος του 1,8 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν χρήματα στο πλαίσιο του παρόντος πακέτου βοηθείας από την ΕΕ, το τρίτο κατά σειρά από τότε που άρχισε η κρίση του ευρώ το 2010. Το Νοέμβριο, ο κ. Τσίπρας έκανε ανασχηματισμό και αντικατέστησε σκληροπυρηνικούς αριστερούς με πιο νέους ανθρώπους, περισσότερο ρεαλιστές, ώστε κατά τα φαινόμενα να εξευμενίσει τους δανειστές της Ελλάδος, οι οποίοι στις 5 Δεκεμβρίου καλούνται να εξετάσουν το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Πολλές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου. Οι επιχειρηματίες γκρινιάζουν για τον σκανδιναβικού τύπου ΦΠΑ στο 24%, καθώς και για μια σειρά από νέους φόρους. Από τη νέα χρόνια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί και δικηγόροι, που δηλώνουν έσοδα άνω των 40.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, ενώ οι ασφαλιστικές τους εισφορές έχουν τριπλασιαστεί, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό το βάρος και κάποιοι έχουν ήδη μεταφέρει τις επιχειρήσεις τους σε Κύπρο και Βουλγαρία, προσθέτει. “Η αβεβαιότητα σχετικά με τους φόρους είναι το χειρότερο πράγμα” αναφέρει η Τίνα, ιδιοκτήτρια ενός πρακτορείου του ΟΠΑΠ, στο κέντρο της Αθήνας. “Δεν ξέρεις με τι θα σε χτυπήσουν μετά”.
Αυτό δεν ήταν μέρος των υποσχέσεων που έδωσε ο κ. Τσίπρας όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, διαβεβαιώνοντας ότι θα τερματίσει τη λιτότητα και θα διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, την ώρα που η δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας, που ηγήθηκε της συγκυβέρνησης το διάστημα 2012-2015, ανεβαίνει. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με δημοσκόπους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτόν το μήνα, η διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ έφτασε τις 15 μονάδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκλέχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο, προηγείται του κ. Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
Αυτό προκαλεί έκπληξη. Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ως ένα παραδοσιακό πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, παρά ένα νεοφερμένο και εκρηκτικό πολιτικό κόμμα. Ο πατέρας του κ. Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας το διάστημα 1990-1993 και πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι δεν το βρίσκουν ελκυστικό.
Ο νεότερος κ. Μητσοτάκης είναι μάλλον το αντίθετο του επαναστάτη. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε στην McKinsey, μια συμβουλευτική εταιρεία και στην τράπεζα Chase. “Όταν κοιτάς το βιογραφικό μου, είναι σίγουρα συστημικό” παραδέχεται ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι αυτός ήταν ο πιο “αντισυστημικός” υποψήφιος στο κόμμα του. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κουραστεί πλέον με την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. Εάν προκηρύσσονταν αιφνίδιες εκλογές το επόμενο έτος, μια Νέα Δημοκρατία η οποία προσφέρει ρεαλιστικές προτάσεις θα έπειθε τους ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν τους θερμοκέφαλους του ΣΥΡΙΖΑ και να επιλέξουν μια πιο τεχνοκρατική κυβέρνηση. “Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα κερδίσει τους λαϊκιστές στο δικό τους γήπεδο” λέει ο κ. Μητσοτάκης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: