Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Παρακαλούμε, κόψτε το δούλεμα με το Ίντερνετ. Ρουμανία: 1.000 (χίλια) Mbps = 30 ευρώ / μήνα

- «Ρε, Ηλία, πώς είσαι φίλε;»
- «Δόξα τω Θεώ, αν έχουμε υγεία, είμαστε καλά».
- «Πώς πάτε στη Ρουμανία από ίντερνετ;»
- «Σφαίρα. Γιατί;»
- «Ήθελα να συγκρίνω τιμές. Μόλις τώρα έκανα αναβάθμιση της σύνδεσής μου. Εσύ τι πληρώνεις στο γραφείο σου στο Βουκουρέστι;»
- «Αν δεν κάνω λάθος...
52 ευρώ / μήνα, για 800 ως 1.000 Mbps κατέβασμα»
- «Φιλλλαράκι (ο φίλος είναι από Θεσσαλονίκη), μάλλον κάποιο λάθος κάνεις με τα μηδενικά. 80 θα εννοείς. Κοίτα το και τα ξαναλέμε…»
- «…Το κοίταξα»
- «Στο είχα πει»
- «1.000άρα είναι η γραμμή μας, αλλά ποτέ δεν πιάσαμε ταχύτητα κατεβάσματος 1.000 Mbps, φτάσαμε ως 880 – 900. Και πληρώνουμε και πολλά, οι τιμές έχουν πέσει. Καλά που μου το είπες, θα ζητήσω επαναδιαπραγμάτευση. Εσύ τι ταχύτητα έχεις και πόσο την πληρώνεις;»
- «Αδερφέ, τα λέμε, έχω λίγη δουλίτσα»...


«Απογείωση στα 50 – 100 Mbps»
Είναι απολύτως θεμιτό και λογικό κάθε διαφημιστής να προωθεί το προϊόν του όπως αυτός νομίζει καλύτερα. Αν όμως κάποιος από τη Ρουμανία δει ή ακούσει τις ελληνικές διαφημίσεις που μας παρουσιάζουν ως επίτευγμα τις συνδέσεις με «24άρι ίντερνετ» ή τις «ταχύτητες που ποτέ δεν φαντάστηκες, με 50 ή 100 Mbps», θα ψάξει να δει την ημερομηνία. Οι αντίστοιχες διαφημίσεις ίσχυαν στη Ρουμανία πριν από περίπου 5 (πέντε) χρόνια.
Και δεν είναι κάτι που συμβαίνει σήμερα, με την κρίση. Όταν προσγειώθηκα στη Ρουμανία τον Ιανουάριο του 2004, εξεπλάγην από την ταχύτητα του ίντερνετ που τότε ήταν περίπου 5πλάσια από αυτή που πλήρωνα στην Ελλάδα, με το 1/3 του κόστους. Επί 12 χρόνια, αυτή η «ψαλίδα» παραμένει, αν δεν ανοίγει κιόλας κατά περιόδους. Το 2009 μετακομίσαμε σε καινούριο γραφείο στο Βουκουρέστι και επιλέξαμε με τον αδερφό μου Γρηγόρη να βάλουμε μία «ταχύτατη» γραμμή των 100 Mbps, με κόστος 100 ή 120 Ευρώ / μήνα.
Ελλάδα: Λεφτά, υποσχέσεις και στασιμότητα
Ψάχνοντας λίγο το θέμα, διαπιστώνει κάποιος ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα έχει να κάνει και με δομικά ζητήματα, επεμβάσεις των κρατικών αρχών στη διαδικασία που λειτουργεί η αγορά, έλλειψη επενδύσεων κλπ.
Δήμαρχοι, πρωθυπουργοί και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί υποσχέθηκαν κατά καιρούς το «δωρεάν ίντερνετ», αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με το πόσο γρήγορο θα είναι αυτό. Στην πορεία ούτε δωρεάν προσφέρθηκε, ενώ μετά από 6 χρόνια κρίσης πληρώνουμε πολλά για ταχύτητες που είναι επιεικώς «όχι όσο καλές θα μπορούσαν».
Τι σημαίνει για τη Ρουμανία το γρήγορο ίντερνετ
Τι προσέφερε το γρήγορο ίντερνετ στη Ρουμανία, μία χώρα που έχει ανοίξει αρκετά την οικονομία της και δουλεύει για να προοδεύσει;
  • Εκατομμύρια Ρουμάνοι έχουν εκπαιδευθεί στο ίντερνετ, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν σπουδάσει το αντικείμενο του ΙΤ γενικότερα.
  • (Με τη βοήθεια της ρουμανικής κυβέρνησης, που έδωσε κίνητρα για την εύκολη και φθηνή πρόσληψη προγραμματιστών, μηχανικών υπολογιστών κλπ σε εταιρείες τεχνολογίας…).
  • …Χιλιάδες ξένες εταιρείες εγκαταστάθηκαν στη Ρουμανία και προσέλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες μηχανικούς υπολογιστών, προγραμματιστές και άλλους ειδικούς.
  • Δημιουργήθηκαν πολλές μεγάλες ρουμανικές εταιρείες, με κάποιες να ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο (Bit Defender).
  • Ο μέσος μισθός στον κλάδο υπερβαίνει τα 1.500 (χίλια πεντακόσια) ευρώ / μήνα, με τους αποφοίτους των σχολών να βρίσκουν δουλειά από 800 - 1.000 ευρώ / μήνα και άνω, ενώ οι εταιρείες επενδύουν περιουσίες για να βρουν πρώτες και να πάρουν τους καλύτερους.
  • Δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι μετανάστευσαν και βρήκαν δουλειές με πολλαπλάσιους μισθούς.
  • (Εννοείται ότι τα ρουμανικά πανεπιστήμια του κλάδου είναι από τα καλύτερα του κόσμου).
  • Ρουμανικές startup έχουν πουληθεί σε παγκόσμιους κολοσσούς (Google κλπ) για αστρονομικά ποσά, ενώ πολλές άλλες αναπτύσσονται.
  • Πάρα πολλές πολυεθνικές εταιρείες έχουν φέρει τις back office εγκαταστάσεις και τα call centers τους στη Ρουμανία.
  • Πάνω από 1.000.000 (ένα εκατομμύριο) τ.μ. γραφείων έχουν νοικιαστεί σε εταιρείες του κλάδου. Ως το 2018 αναμένεται το μέγεθος αυτό να προσεγγίσει τα 1.500.000 τ.μ. Η εξάπλωσή τους επεκτείνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
  • Όλοι οι παραπάνω αποτελούν το 20 - 30% των πελατών που αγοράζουν ακίνητα, κυρίως οικιστικά.
  • Το online εμπόριο και η πλοήγηση μέσω κινητών τηλεφώνων ανεβαίνουν συνεχώς.
  • Ο προϋπολογισμός της χώρας κερδίζει κάθε χρόνο πάνω από 2 δισ. ευρώ έσοδα, οι εξαγωγές υπηρεσιών είναι της τάξεως των αρκετών δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ανάλογη είναι και η επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και το κόστος της είναι πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για μία χώρα.
Η λύση: ελεύθερος ανταγωνισμός
Πολλοί φίλοι που πληροφορούνται τα παραπάνω απαντούν απευθείας: «Το κράτος να κάνει κάτι». Στη Ρουμανία έγινε μάλλον το αντίθετο. Το κράτος δεν έκανε και πολλά, απλά άφησε τις εταιρείες να ανταγωνιστούν, να επενδύσουν, να ψάξουν λύσεις για να πάρουν πελάτες. Έτσι τα τελευταία 10 χρόνια ο κλάδος αυτός προσφέρει στην εθνική οικονομία έσοδα, ανάπτυξη και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Ίντερνετ: Κοινωνικά δίκαιο
Αν ψάξουμε λίγο βαθύτερα, θα παρατηρήσουμε ότι η ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου συνέτεινε στο να αποκτήσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καλύτερη ζωή. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι νέοι και προέρχονται από γονείς που δεν είναι πλούσιοι. Άρα το ίντερνετ λειτούργησε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, συχνά λειτουργώντας ως αντίβαρο στην οικονομική δυσπραγία μίας οικογένειας.
«Παράδεισος η Ρουμανία λοιπόν», θα πουν κάποιοι. Όχι, αλλά στο θέμα του γρήγορου ίντερνετ είναι πολύ μπροστά από εμάς. Και εμείς, οι πρώην αριστοκράτες που αναδεύουμε τον φραπέ στην καφετέρια και ενθουσιαζόμαστε με το «γρήγορο 24άρι» ίσως θα ήταν χρήσιμο να αφήσουμε ελεύθερες τις εταιρείες να επενδύσουν και να ανταγωνιστούν. Έτσι θα κερδίσουν όλοι και κυρίως τα παιδιά μας.
ΥΓ. Ναι, δεν είναι τυχαίο που οι Ρουμάνοι θεωρούνται εκ των κορυφαίων hackers του κόσμου, με μία πόλη τους να θεωρείται το παγκόσμιο «λίκνο» τους.
ΥΓ. Οι Ρουμάνοι το πιστεύουν, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια: «Στα κεντρικά της Microsoft και των άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στις ΗΠΑ η δεύτερη πιο διαδομένη γλώσσα μετά τα αγγλικά είναι τα ρουμανικά».

Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη*

* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE Consulting και δραστηριοποιείται στη Ρουμανία από το 2004.


http://www.liberal.gr/arthro/55598/apopsi/arthra/parakaloume-kopste-to-doulema-me-to-internet-roumania-1000-chilia-Mbps--30-euro--mina.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: