Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ποιος είναι ο νέος Πάπας, ο Φραγκίσκος ο Α' ( video )


Ποιος είναι ο αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες, που εξελέγη 266ος Πάπας. Ποιες είναι οι πεποιθήσεις του, γιατί επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος (Vids)...
Ο Πάπας Φραγκίσκος, καρδινάλιος Χόργκε Μαρία Βεργκόλιο, κατά την πρώτη του ομιλία προς τους συγκεντρωμένους πιστούς της Ρώμης, με ζεστή φωνή και άμεσο τρόπο, δείχνοντας μεγάλη ικανότητα ανθρώπινης και άμεσης επικοινωνίας, τους ζήτησε να προσευχηθούν για να μπορέσει να έχει επιτυχία το έργο του.
Αύριο, όπως ανακοίνωσε, θα προσευχηθεί ο ίδιος, σε ειδικό χώρο λατρείας της Παρθένου, ώστε να προστατέψει την ιταλική πρωτεύουσα.
Η πρώτη σκέψη του Πάπα απευθύνθηκε στον προκάτοχό του, Βενέδικτο, και ζήτησε από το συγκεντρωμένο πλήθος να προσευχηθεί υπέρ του Γιόζεφ Ράτσιγκερ.
«Οι πιστοί στηρίζουν τον Πάπα με την προσευχή τους και ο Πάπας κάνει το ίδιο με το ποίμνιό του» υπογράμμισε ο πάπας Βεργκόλιο.
«Οι συνάδελφοί μου έπρεπε να διαλέξουν έναν νέο Επίσκοπο της Ρώμης για την καθολική εκκλησία. Για να τον βρουν, έφτασαν μέχρι το τέλος του κόσμου» είπε ο διακοσιοστός εξηκοστός έκτος Άγιος Πατέρας της Καθολικής Εκκλησίας.
Η εκλογή του αποτελεί έκπληξη, διότι πολλοί σχολιαστές, αλλά και πιστοί, πίστευαν ότι το φαβορί, ο Άνζτελο Σκόλα θα μπορούσε να έχει επικρατήσει, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κονκλάβιο θα ήταν σχετικά σύντομο
Ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική είναι Ιησουίτης. Όπως μεγάλο μέρος των Αργεντινών, όμως, και ο νέος Πάπας είναι ιταλικής καταγωγής, και πιο συγκεκριμένα από τη βόρεια Περιφέρεια Πεδεμόντιο.
Σε ό,τι αφορά τις σπουδές του, ο Πάπας Βεργκόλιο πήρε απολυτήριο Ινστιτούτου Χημείας και πτυχία Ψυχολογίας και Θεολογίας.
Σημειώνεται ότι κατά τη στρατιωτική δικτατορία, προσπάθησε να βοηθήσει κληρικούς και λαϊκούς.
Παράλληλα, καταδικάζει τόσο την άμβλωση όσο και τους γάμους των ομοφυλοφίλων.
Όσον αφορά την οικονομική κρίση, πήρε με σαφήνεια θέση κατά του κέρδους που θέλει να υπερισχύσει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Γεννήθηκε το 1936 από μια απλή οικογένεια και χειροτονήθηκε στα τριάντα τρία του χρόνια.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μέχρι σήμερα Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες θα προσπαθήσει να ενώσει τα αιτήματα των «ανανεωτών» καρδινάλιων με εκείνα όσων υπερασπίζονται την παράδοση.
Το ότι διάλεξε το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου δείχνει πιθανότατα ότι επιθυμεί μια επιστροφή στις ουσιαστικές, απλές, χριστιανικές ρίζες.
 
Τηλεφωνική συνομιλία του πάπα Φραγκίσκου με τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο
Ο νέος Πάπας Φραγκίσκος επικοινώνησε με τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο, ο οποίος βρίσκεται στην θερινή κατοικία του Καστέλ Γκαντόλφο, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την ιταλική πρωτεύουσα.
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.
Η ΕΕ συγχαίρει το νέο πάπα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη τον νέο πάπα Φραγκίσκο τον Α, και του ευχήθηκε η θητεία του στο αξίωμά του Ποντίφικα να είναι "μακρά και ευλογημένη", ώστε να μπορέσει να "υπερασπιστεί και να προωθήσει τις θεμελιώδεις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".
"Πιστεύουμε ότι η Αγιότης σας θα συνεχίσει με δύναμη και αποφασιστικότητα το έργο του προκατόχου σας, φέρνοντας κοντά τους λαούς και τις θρησκείες του κόσμου", αναφέρουν στην ανακοινωσή τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Συγχαρητήρια από τον Ολάντ
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη απόψε το νέο Πάπα Φραγκίσκο τον Α, διαβεβαιώνοντας ότι "η Γαλλία θα συνεχίσει" ένα "διάλογο εμπιστοσύνης με την Αγία Έδρα".
"Απευθύνω στον Πάπα Φραγκίσκο τον Α, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τις ειλικρινείς ευχές μου", δήλωσε ο κ. Ολάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
"Η Γαλλία, πιστή στην ιστορία της και τις οικουμενικές αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης...θα συνεχίσει το διάλογο εμπιστοσύνης που πάντα διατηρεί με την Αγία Έδρα", σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: