Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Σόιμπλε: Ανεύθυνοι οι έλληνες πολιτικοί, θυσίασαν την ελληνική οικονομία

«Η Ελλάδα κάνει σαφείς προόδους στην οικονομική ανάκαμψη», 

δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ
Τι αναφέρει για τις πολιτικές "ελίτ" της χώρας μας.
Επαινετικός προς την Ελλάδα και επικριτικός προς τους έλληνες πολιτικούς εμφανίζεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ...



Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, την ευθύνη για τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα δεν τη φέρει το πρόγραμμα βοήθειας, αλλά η αποτυχία...
επί δεκαετίες, ανεύθυνων πολιτικών «ελίτ» στη χώρα, που «θυσίασαν την ελληνική οικονομία για τα δικά τους βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και για τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων.»

Όσον αφορά την οικονομία, αναφέρει ότι η Ελλάδα «κάνει σαφείς προόδους στην οικονομική ανάκαμψη», κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη βελτίωση των βασικών στοιχείων της οικονομίας.

Όπως επισημαίνει, στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας, επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί, το έλλειμμα μειώνεται, οι εξαγωγές αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα υπήρξε, για πρώτη φορά, μείωση στον αριθμό των ανέργων. 

Προσθέτει δε, πως σήμερα είναι ιδιαίτερα εμφανής μια σαφής βελτίωση των βασικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, συγκεκριμένα η Ελλάδα πέτυχε μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο πλεόνασμα στις εξαγωγές- ιδιαίτερα σε σχέση με χώρες εκτός Ευρωπαικής Ενωσης -η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ισοσκελίζεται ολοένα και περισσότερο, η χώρα ανακάμπτει στον τουρισμό και σε άλλους τομείς. Κατά την άποψή του, τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί ακόμη, όμως οι Ελληνες είναι έτοιμοι να πετύχουν μια καμπή.

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια μπορεί πάντα να είναι βοήθεια για αυτοβοήθεια

Αναφερόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup το Νοέμβριο, σημειώνει πως αυτό θα εξετάσει περαιτέρω μέτρα βοήθειας, εάν η Ελλάδα τηρήσει όλους τους όρους και εμφανίσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που μπορεί να γίνει το 2014. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη χώρα, αλλά η βοήθεια μπορεί πάντα να είναι βοήθεια για αυτοβοήθεια - αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος που πρέπει να βαδίσει η Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για τις εξελίξεις, έχοντας την πεποίθηση πως θα πρέπει βήμα προς βήμα να τεθούν σε τάξη τα δημοσιονομικά που έχουν αποκλίνει, να διατηρηθεί –και μελλοντικά να γίνεται ολοένα και ταχύτερα- ανταγωνιστική μια εθνική οικονομία και να κρατηθούν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά. 

Σε σχέση με την Κύπρο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρατηρεί πως είναι σε όλους γνωστή η πολυπλοκότητα της εκεί κατάστασης και στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως μέχρι να ληφθεί απόφαση, δηλώσεις θα γίνονται μόνον από τον επικεφαλής του, ώστε να μην διογκωθεί με εικασίες η νευρικότητα στις χρηματαγορές.

skai.gr
http://himaira.blogspot.com/2013/03/blog-post_4960.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: